A A A
Maakt werk van arbeid
Nieuwe Partners voor Werkbedrijf Lelystad 19-04-2018
Tijdens een feestelijke lunchbijeenkomst in Lunchcafé Het Goed aan de Meent werd een groep werkgevers benoemd tot Partner van Werkbedrijf Lelystad (WBL). Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met de directeur van WBL, Onno Vermooten, het bijbehorende certificaat met muurschild.  

Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Inmiddels hebben al veel werkgevers uit Lelystad een kans geboden aan deze stadsgenoten in de vorm van werk. Zij maken zich sterk voor een groeiende regionale economie waarin iedereen meedoet en niemand langs de zijlijn staat. Reden voor WBL om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.  

Wethouder John van den Heuvel vond de gekozen locatie heel toepasselijk. Zowel bij het Lunchcafé als bij Het Goed worden mensen op weg geholpen naar een reguliere baan!.
Geslaagde horecatour Werkbedrijf Lelystad 13-04-2018
Net als vorig jaar heeft Werkbedrijf Lelystad een horecatour georganiseerd. Leerlingen van het praktijkonderwijs van Eduvier, die dit jaar examen doen, en cliënten van Werkbedrijf Lelystad gingen op bezoek bij de horeca ondernemingen Hajé, McDonalds en Albron Center Parcs. Op de komst van de 22 geïnteresseerde gasten was gerekend. Aan de hand van presentaties en rondleidingen kon letterlijk een kijkje genomen worden in de keuken van genoemde bedrijven.  

In vervolg hierop organiseert Werkbedrijf Lelystad speeddates met Hajé, McDonalds en Albron Center Parcs. Het merendeel van de deelnemers aan de horecatour zal ongetwijfeld kennis gaan maken, om daarna aan de slag te gaan in de horeca.  

Werkbedrijf Lelystad is van plan deze aanpak ook te gebruiken voor andere branches. Ondernemers die hiervoor in aanmerking willen komen kunnen zich aanmelden bij Werkbedrijf Lelystad.
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 12-04-2018
Bij het nieuwe inkoopbeleid van de gemeente Lelystad wordt nu ook gekeken naar circulariteit en ‘social return on investment’. Oftewel: de gemeente Lelystad heeft zich gecommiteerd aan invulling van het manifest ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen’. Tijdens het Lelystadse ondernemersontbijt lieten 120 Lelystadse ondernemers en nog enkele andere in- en extern bij de Lelystadse economie betrokkenen, zich nader informeren. Presentaties waren er van Onno Vermooten, directeur Concern voor Werk / Werkbedrijf Lelystad en Jacqueline Cramer, oud-minister van VROM.  

Circulaire economie en ‘social return’
Tijdens de presentaties kwamen voorbeelden aan de orde van hoe op lokaal niveau kan worden bijgedragen aan oplossingen voor de beperkte beschikbaarheid en het overdadig gebruik van grondstoffen. Het creëren van sluitende grondstoffenkringlopen is de nieuwe uitdaging waar ondernemers een belangrijke schakel in kunnen zijn. Met ‘social return’ worden arbeids- en/of werkervaringsplaatsen gecreëerd, bovenop de bestaande formatie bij werkgevers. ‘Social return on investment’ (SROI) ondersteunt zo het bestaande arbeidsmarkt- en re-integratiebeleid. Doel hiervan is meer werkgelegenheid te creëren voor inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt die anders niet aan de slag komen.   Voor meer informatie zoals de presentatie van Onno Vermooten en het manifest ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen’  https://goo.gl/tTSebN
Inditex druk met werving personeel 16-02-2018
Inditex, het Spaanse moederbedrijf van modemerken als Zara en Pull&Bear, is begonnen met de werving van personeel voor het enorme distributieknooppunt in Lelystad. Sinds januari wordt er geworven voor zo'n tachtig vacatures voor het zogeheten kernteam, dat de vestiging gaat leiden. Tegen de zomer begint de werving voor vierhonderd vacatures voor uitvoerend personeel, zo laat Inditex weten.

Inditex maakte in mei vorig jaar bekend dat zij voor honderd miljoen euro haar eerste distributiehub buiten Spanje in Lelystad vestigt. Sinds het najaar wordt er gebouwd aan het complex op Lelystad Airport Businesspark, dat straks bestaat uit een enorme productiehal, een volledig geautomatiseerd magazijn en een strijkcentrale. Begin volgend jaar wil Inditex proefdraaien, zodat de zomercollectie 2019 vanuit Lelystad naar winkels in Europa en daar buiten kan worden gedistribueerd.

Inditex voert de modemerken Zara, Pullbear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterque. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 163.000 werknemers en behaalde in 2016 een omzet van ruim 23 miljard euro, met een nettowinst van drie miljard.

Managementfuncties
In januari is Burger Support in Lelystad begonnen met de werving voor de eerste tachtig managementsfuncties. Zij vormen het kernteam dat de Lelystadse vestiging gaat leiden. Het gaat om onder meer om specialisten op het gebied van logistiek, systeembeheerders, ICT-specialisten en warehouse managers op mbo-plus en universitair niveau. Vanaf het voorjaar worden zij in Spanje opgeleid. Komende maandag is er in Lelystad een tweede selectieronde. Van het personeel dat tot nu toe is aangenomen komt negentig procent uit Flevoland.

Lagere opleiding
Voor de overige vierhonderd tot later mogelijk achthonderd functies volstaat een lagere opleiding. De gemeente Lelystad hoopt dat hiervan inwoners profiteren, die nu moeilijk aan werk komen of soms al lange tijd werkloos zijn.

Inditex en de gemeente werken voor de werving samen met het Werkbedrijf Lelystad, het  Werkgeversserviceteam Almere (WST) en het UWV.

Directeur Onno Vermooten van het Werkbedrijf zegt dat hij verwacht tegen de zomer met de werving te beginnen van wat hij noemt 'operators'. Het betreft functies als voorraadbeheerders, transportpersoneel en magazijnmedewerkers,  

Actief benaderen
Het Werkbedrijf, WST en UWV gaan Lelystedelingen en Almeerders, die volgens hun gegevens geschikt zouden kunnen zijn voor de banen bij Inditex, actief benaderen. Indien zij bij Inditex in dienst komen zullen zij worden getraind. Dit gebeurt door ROC Flevoland en Inditex.

Het Spaanse bedrijf wil ook banen aanbieden aan mensen met een arbeidsbeperking, maar het is volgens Vermooten nog wel 'even puzzelen' hoe zij binnen de benodigde functies passen.
Bestuur Concern voor Werk wil Social Firm oprichten 14-12-2017
Een Social Firm gaat duurzame oplossingen bieden aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit heeft het bestuur van de gemeenschappelijke regeling IJsselmeergroep besloten. Binnen dit samenwerkingsverband van de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde voert Concern voor Werk de sociale werkvoorziening en andere activiteiten uit.  

Samen met het onderwijs en het Flevolandse bedrijfsleven gaat de Social Firm bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dit is een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet.  

De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is de Participatiewet. Met de invoering van de Participatiewet heeft het rijk ook bevoegdheden en verantwoordelijkheden overgedragen aan de gemeenten, gepaard gaande met behoorlijke bezuinigingen. De vier deelnemende gemeenten van Concern voor Werk werden de afgelopen jaren geconfronteerd met een afnemende subsidie.  

Binnen deze nieuwe onderneming wordt maximaal ingezet op het arbeidsvermogen van betrokkenen . Naast de vier gemeenten worden ook andere partijen zoals werkgevers- en werknemersorganisaties nauw betrokken bij de nieuwe onderneming. Uitvoeringsorganisaties voor de Social Firm worden Concern voor Werk, Werkbedrijf Lelystad en WerkCorporatie Noordoostpolder/Urk. Als rechtsvorm voor de Social Firm is gekozen voor een coöperatie.  

Directeur Onno Vermooten is erg enthousiast over deze nieuwe stap die voor velen nieuwe mogelijkheden gaat bieden. “Eigenlijk willen we gewoon doen waar we goed in zijn: mensen een kans geven op werk, ze opleiden, trainen en de verbinding zoeken tussen mensen met en zonder beperking. De nieuwe arbeidsmarkt stelt andere eisen, maar we willen wel een inclusieve arbeidsmarkt tot stand brengen. Met de Social Firm gaat het roer om en zijn we klaar voor de toekomst!”
Het Energie Team Lelystad van start! 06-12-2017

Met het noteren van de eerste afspraak voor het Energie Team heeft wethouder Elly van Wageningen het officiële startsein gegeven voor het Energie Team Lelystad.  

Het Energie Team kan Lelystedelingen met een laag inkomen helpen met energie besparen. Dit via advies over eenvoudige manieren voor energie besparing. Naast het gratis advies worden voor ca. € 25,- aan materialen gratis verstrekt en gemonteerd. Dit pakket levert tot ongeveer €100 energiebesparing per jaar op.  

De zes adviseurs van het Energie Team waren tot voor kort langdurig werkzoekend. Zij zijn geselecteerd en opgeleid tot energie adviseur door Werkbedrijf Lelystad. Via het Energie Team kunnen zij werkervaring opdoen waarmee de kans op een baan vergroot. Als uitvalsbasis fungeert de Kluswinkel aan de Rode Klif.  

Lelystad werkt in versneld tempo aan een duurzame stad. Om deze stad ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden is het Uitvoeringsplan Duurzaamheid opgesteld. Het Energie Team Lelystad is een initiatief uit dit plan van de gemeente Lelystad in samenwerking met Werkbedrijf Lelystad. Meer informatie over het Energie Team is verkrijgbaar in de Kluswinkel en op www.werkbedrijflelystad.nl/energieteam. Ook worden in diverse wijken informatiefolders verspreid.  

Foto: Studio Wierd

Ruim 300 Lelystedelingen hebben genoten van de Verwendag on Tour van de Lelystadse Uitdaging 22-11-2017

Afgelopen woensdag heeft de Lelystadse Uitdaging ruim 300 Lelystedelingen die geen ruimte hebben voor leuke extra’s, een Verwendag aangeboden. Bijna 40 bedrijven en organisaties hebben zich samen met vrijwilligers ingezet om deze inwoners een leuke, zorgeloze en ontspannen dag te bezorgen.Ook Het Goed Lunchcafé heeft luncharrangementen beschikbaar gesteld.

Verwendag on Tour
Een grote groep inwoners van Lelystad heeft moeite met rondkomen. Voor hen is het lastig om in de basisbehoeften te voorzien en is er geen ruimte voor leuke extra’s. Tijdens de Verwendag on Tour werd deze groep in het zonnetje gezet. Overdag kon een bezoekje aan de kapper worden gebracht of kon men zich lekker laten verwennen met een ontspannende massage. Verder was er een uitgebreid keuzeprogramma met uitjes, zoals een bioscoopbezoek, bowlen of een bezoek aan Aviodrome. Aan het einde van de dag verwelkomde Wethouder Fackeldey alle gasten op het feest in De Hanzeborg, waar zanger Roy Oostweegel een spetterend live optreden verzorgde. Na afloop kreeg iedereen een cadeautje mee en als klap op de vuurpijl was er ‘s avonds een speciale VIP-avond bij de Groene Sluis, waarbij ieder huishouden een shoptegoed en nog eens 25% extra korting kreeg. ‘De reacties op het feest waren hartverwarmend, kinderen genoten van de Tovertafel, werden geschminkt en de brandweer zorgde voor veel waterplezier. Ouders waagden een dansje en zelfs de polonaise werd ingezet. Iedereen heeft kunnen genieten van een dag vol plezier’, Simone Veldt, manager Lelystadse Uitdaging.

De Lelystadse Uitdaging helpt mensen verder De Lelystadse Uitdaging organiseerde deze dag in het kader van de landelijke campagne ‘Wie help jij vooruit?’, die loopt van 20 tot en met 24 november 2017. Landelijk worden er diverse evenementen georganiseerd. De Lelystadse Uitdaging doet mee met dit initiatief om zo aandacht te vragen voor het thema Armoede. Voor mensen die structureel in een situatie van armoede leven, is vooral het gevoel niet mee te kunnen doen aan het gewone leven een grote last om te dragen. Tijdens het Uitdaging XXL event willen we daar aandacht aan schenken door 300 Lelystedelingen een dag vol ontspanning te bieden.

Bedrijvennetwerk De Lelystadse Uitdaging is een bedrijvennetwerk dat zich graag inzet voor de maatschappij. Zij zijn de uitdaging aangegaan om een Verwendag te organiseren voor gebruikers van de Voedselbank in Lelystad. Matchgroepleden Dennis Geerlings van Topfit en Huong Nguyen van de VN Apotheek namen deel aan het projectteam. Dennis Geerlings: ‘kleine moeite met een groot gebaar, het moet voor iedereen mogelijk zijn verwend te worden”. Huong Nguyen: “ik zet mij graag in om mensen een zorgeloze dag met plezier te kunnen bieden”.  

Bij de organisatie van dit evenement zijn stichtingen betrokken die met de gekozen doelgroep werken en daar kennis en ervaring mee hebben. De lokale partners zijn Welzijn Lelystad en Stichting IDO. Via deze partners bereiken ze de gezinnen en individuen die deze dag goed kunnen gebruiken.  “Het is prachtig om samen met het Lelystadse bedrijfsleven de handen in één te slaan. Mensen moeten soms het hele jaar lang al stil staan bij wat ze uitgeven. Het is heel confronterend als er nooit iets mogelijk is. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dat één dag in het jaar even anders is. Dat is een heel mooi cadeau.” Veerle Rooze, directeur Stichting IDO Lelystad.  

Info over de Lelystadse Uitdaging:
De Lelystadse Uitdaging verbindt het lokale bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties met als doel de leefkwaliteit van de bewoners in Lelystad te verbeteren, door het inzetten van middelen, materialen en menskracht. De Lelystadse Uitdaging geeft invulling aan maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO). Bij MBO gaat het om het geven van steun aan maatschappelijke initiatieven en het tonen van betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken in de directe of indirecte omgeving van de onderneming. Kijk voor meer info en alle betrokken bedrijven op www.lelystadseuitdaging.nl. Volg de Lelystadse Uitdaging op Twitter via @LelyUitdaging en op Facebook: facebook/lelystadseuitdaging.

Nieuwe Partners voor Werkbedrijf Lelystad 20-11-2017
Tijdens een feestelijke lunchbijeenkomst bij La Place aan de Promesse werden 20 werkgevers benoemd tot Partner van Werkbedrijf Lelystad (WBL). Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met de directeur van WBL, Onno Vermooten, het bijbehorende certificaat met muurschild.   

Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Inmiddels hebben al veel werkgevers uit Lelystad een kans geboden aan deze stadsgenoten in de vorm van werk. Zij maken zich sterk voor een groeiende regionale economie waarin iedereen meedoet en niemand langs de zijlijn staat. Reden voor WBL om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.  

Gastbedrijf La Place is een van de bedrijven, die sinds vandaag officieel Partner is. Al enige tijd is Natalya hier aan de slag. Met goede begeleiding door zowel de bedrijfsleidster van La Place als haar jobcoach leert Natalya steeds meer en gaat zelfstandig te werk.    

‘We moeten zuinig zijn op onze mensen met name die een ruggensteuntje nodig hebben. Daarvoor hebben we het bedrijfsleven nodig. Die samenwerking is er, getuige het feit dat inmiddels 140 bedrijven Partner van WBL zijn.’, aldus een trotse John van den Heuvel.
Foto: Studio Wierd
Wethouder Elly van Wageningen maakt kennis met succesvolle samenwerking van Werkbedrijf Lelystad & Espol Plastics BV 31-10-2017
Wethouder Elly van Wageningen heeft een werkbezoek gebracht aan Espol Plastics. Zij liet zich bijpraten door o.m. directeur René Veerman. Espol Plastics verwerkt allerlei kunststof materialen tot eindproduct d.m.v. spuitgieten.  

Ondanks de verwerking van kunststof verdient Espol Plastics zeker het predikaat ‘duurzaam’. Zo wordt er steeds meer gerecycled kunststof verwerkt. Daarnaast zijn de werkzaamheden veelal teruggehaald uit China om zo arbeid te kunnen bieden in onze regio. ‘Wij leveren Nederlandse kwaliteit tegen Chinese prijzen. Dat betekent veel automatiseren en goedkope arbeidskrachten inzetten’, aldus directeur Veerman.  


In het productieproces worden o.m. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. Zo zijn er acht medewerkers werkzaam via Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk. Espol Plastics is tevens leerwerkbedrijf en heeft stagiaires van het speciaal onderwijs Eduvier.  

“Samenwerken met mensen met een beperking vraagt zeker in het begin extra tijd. Werkgevers moeten hiermee leren omgaan en in dat proces vormen begeleiders en werkcoaches van Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk een onmisbare schakel’, aldus Veerman. ‘Extra inzet werpt vaak zijn vruchten af. Dat belonen we uiteindelijk met een vaste aanstelling’. Ook onder de stagiaires van Eduvier heeft Veerman meermalen echte pareltjes ontdekt die na een moeizame start inmiddels een mooie baan én een diploma op zak hebben.  

Tijdens een rondleiding door het bedrijf kreeg wethouder Van Wageningen een mooi beeld van het productieproces bij Espol Plastics.

Foto: © Fotostudio Wierd

 

SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport (SCALA) van start 10-10-2017
ROC van Amsterdam, ROC van Flevoland, Lelystad Airport, Werkbedrijf Lelystad, Luchtvaart - Themapark Aviodrome, provincie Flevoland en gemeente Lelystad hebben op 30 september de overeenkomst “SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport” getekend. De ondertekening vond plaats tijdens de “landelijke beroepenmarkt” voor banen en opleidingen in de luchtvaart en reisindustrie bij Aviodrome.  
foto: ® studio Wierd

Lelystad Airport ontwikkelt zich tot de twin-airport van Schiphol. De samenwerkende partijen zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van Lelystad Airport en de economische kansen die dat met zich meebrengt. Zij willen door optimalisering en intensivering van de onderlinge samenwerking en communicatie de ontwikkeling van bedrijvigheid en werkgelegenheid rondom Lelystad Airport krachtig stimuleren. Dit is inclusief de ontwikkeling van een passend en innovatief opleidingspakket, dat goed aansluit bij de behoefte van partijen en van bedrijfsleven op en rond Lelystad Airport. De partijen willen inzetten op innovatie in onderwijs en arbeidsmarkt met het oog op duurzame werkgelegenheid.

SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport. Het MBO College Lelystad (onderdeel van ROC van Flevoland) en MBO College Airport (onderdeel van het ROC van Amsterdam) bundelen hiertoe hun krachten en richten met SCALA een samenwerkingsCollege op. SCALA (SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport) is een kleinschalige opleidingsfaciliteit op Lelystad Airport voor onderwijs in de sector van onderhoud, logistiek en integrale oplossingen voor de dienstverlening ten behoeve van de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen. Door de samenwerking tussen MBO College Lelystad en MBO College Airport in Hoofddorp, komen de volledige luchthaven en luchtvaart gerelateerde onderwijsopleidingen gefaseerd beschikbaar voor werkgevers op en rondom de luchthaven. Aviodrome verbindt leisure en educatie. Door inzet van studenten in onderhoud aan collectie en infrastructuur ontstaat een levendig museumpark, een win-win situatie voor de beleving van het park en een praktijkgerichte onderwijsomgeving.  

Werkgelegenheid Op en rond de luchthaven ontstaat nieuwe werkgelegenheid op alle niveaus. Partners in dit samenwerkingsverband spannen zich in om de Flevolandse beroepsbevolking volop mee te laten profiteren van de werkgelegenheidskansen die de luchthavenontwikkeling biedt. De vraag van het bedrijfsleven staat hierbij centraal. Het middelbaar beroepsonderwijs kwalificeert en biedt
UITNODIGING Werkbedrijf Lelystad, UWV, gemeente Almere en Zowelwerk organiseren speeddates 03-10-2017
Hebt u een uitkering op basis van de participatiewet en bent u op zoek naar een baan in de zorg? Dan hebben wij een geweldige uitnodiging voor u. Meld u aan en ga op 19 oktober a.s. met ons mee naar Almere voor speeddates.
Download hier de flyer
Aanmelden is mogelijk via info@werkbedrijflelystad.nl
Ondersteuning inwoners asbestsanering van start! 11-09-2017
Per 1 januari 2024 zijn asbestdaken op alle gebouwen en bijgebouwen verboden. Het is veel werk om asbest op de juiste manier te verwijderen. Daarom zijn de voorbereidingen al gestart. Om inwoners te ondersteunen biedt de gemeente Lelystad procesbegeleiding bij de asbestsanering aan. Werkbedrijf Lelystad is gevraagd dit samen met het Platform Asbestdaken Lelystad (PAL) vorm te geven.   Donderdag 7 september is de officiële aftrap gegeven voor de ondersteuning van huiseigenaren die te maken krijgen met asbestsanering. De bewonerscollectieven, vertegenwoordigd door het PAL, hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met diverse bureaus die kunnen ondersteunen bij de asbestsanering. De keuze is gevallen op twee bureaus. Stade Advies ondersteunt de bewoners van de wijken Bongerd en Wold. Voor de wijken Tjalk, Jol en Gondel is Atrivé gecontracteerd.   Stade Advies en Atrivé informeren de bewoners in de wijken met een asbestdak over de wijze waarop zij de ondersteuning vormgeven. Zij doen dat in nauwe samenwerking met de bewonerscollectieven.
Werkbedrijf staat op Flevozakenfestival 04-09-2017

Op 27 en 28 september a.s. wordt het Flevo Zakenfestival gehouden met als thema Face2Face, omdat persoonlijke ontmoetingen het meeste waard zijn! Kom ook naar dit business-evenement in de AIS hangar op Lelystad Airport. Wij zijn van de partij en verwelkomen u graag in onze stand! 

Klik hier voor gratis aanmelding

Banenevent 2017 02-08-2017
Bent u al op de hoogte van het Regionale Banenevent op 19 september 2017?

‘Flevoland Werkt!’, het Regionaal Werkbedrijf Flevoland, organiseert op 19 september a.s. een Regionaal Banenevent. Zowel in het stadhuis Lelystad als op het plein ervoor kunnen bedrijven en instellingen zich presenteren aan werkzoekenden. Werkzoekenden in zijn algemeenheid en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bijzonder.

’s Morgens wordt het minisymposium ‘Op weg naar Inclusief Werkgeverschap’ voor werkgevers georganiseerd. Verscheidene Flevolandse werkgevers die ervaring hebben met inclusief werkgeverschap vertellen dan over hun ideeën en aanpak maar ook over de meerwaarde van inclusiviteit. Zij gaan vervolgens in discussie met deelnemers aan het symposium om zo de zoektocht naar en het realiseren van de inclusieve waarden te vergemakkelijken.

Om 14.00 uur gaat de banenmarkt van start. Werkzoekenden uit heel Flevoland zijn daar aanwezig. U kunt uw bedrijf aanmelden voor de banenmarkt om uw vacatures te presenteren aan de bezoekers. Werkzoekenden uit Lelystad worden door Werkbedrijf Lelystad voorbereid op het maken van een korte pitch. Zo kunt u snel en gemakkelijk kennismaken met mogelijke kandidaten en een vervolgafspraak organiseren.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de bijgaande flyer en het programma

Aanmelden: U kunt zich aanmelden voor het symposium en/of de banenmarkt via www.flevolandwerkt.info

Graag tot ziens op 19 september!

Met vriendelijke groet, Onno Vermooten
Tweede serie LelyStart diploma's uitgereikt 13-07-2017
Op donderdag 13 juli jl. werd de tweede serie LelyStart diploma’s uitgereikt aan zes deelnemers van Entree Arbeid Lelystad. In aanwezigheid van wethouder Elly van Wageningen en ouders, vrienden en werkgevers van de deelnemers, reikten Agnetha Smit (werkcoach Werkbedrijf Lelystad) en Gaatze Boersma (Talentmeester bij Entree Arbeid) de diploma’s uit. Inmiddels is dit de tweede groep jongeren die met succes deelnam aan een bijzonder opleidingstraject aan de Vaartweg, met als doel het uitstromen naar een betaalde baan op de arbeidsmarkt.  

Eerste successen
Een jaar geleden ontving de eerste groep van acht deelnemers aan Entree Arbeid het LelyStart diploma. Vier van hen zijn doorgestroomd naar een MBO 2 opleiding en de overige vier stroomden uit naar een betaalde baan.  

Passend leren en werken
Sommige jongeren hebben, om wat voor reden dan ook, niet de mogelijkheid om binnen het mbo door te stromen naar niveau 2 of hoger. In Lelystad krijgen jongeren tussen 16 en 27 jaar zonder startkwalificatie via Entree Arbeid de kans om toch door te kunnen groeien naar betaald werk. Op de Vaartweg 67 krijgen ze onderwijs, begeleiding en training aangeboden. Daarnaast doen ze passende werkervaring op middels interne en externe stages. Met het ontvangen van de LelyStart diploma’s zijn de deelnemers klaar voor de stap naar de arbeidsmarkt. Ook hierin worden zij nog ondersteund zolang dat nodig is.

Ketensamenwerking Kansverdienende Jongeren (KKJ)
Entree Arbeid is een programma van de Ketensamenwerking Kansverdienende Jongeren (KKJ). De partijen die zich hieraan verbonden hebben zijn MBO College Lelystad, Eduvier onderwijsgroep, Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL), gemeente Lelystad, Groenhorst Lelystad en Werkbedrijf Lelystad.
Communicatieplatform Flevoland bijgepraat over incusieve arbeidsmarkt 13-07-2017
Op donderdag 13 juli waren zo’n twintig communicatieprofessionals van het Communicatieplatform Flevoland te gast bij Participatiepenning winnaar KFC Lelystad. Zij werden door Onno Vermooten, directeur van het Werkbedrijf Lelystad, bijgepraat over de Participatiewet en de inclusieve arbeidsmarkt die daaruit voortvloeit. In de uitnodiging aangekondigd als de Evangelist van de Inclusieve Arbeidsmarkt, maakte hij de verwachtingen waar door de aanwezigen de nodige eye-openers te bieden. Velen waren zichtbaar onder indruk van Johan Tijink, eigenaar van KFC Lelystad, die zijn visie gaf over sociaal ondernemerschap. Zijn gepassioneerde verhaal toonde treffend aan dat werkgevers veel kunnen betekenen voor mensen met een afstand tot een betaalde baan. “Bij KFC Lelystad werken ruim zeventig mensen”, zei  Johan Tijink, onder hen bevinden zich mensen die geen kansen hadden op de reguliere arbeidsmarkt, maar wél bij KFC. Johan: “Mensen zijn mijn passie. Het creëren van kansen voor iedereen binnen mijn team is wat ik doe. Dát onderscheidt ons van anderen en staat aan de basis van het succes van KFC.” Na afloop van de presentaties werden er nog vele vragen gesteld en ervaringen en ideeën uitgewisseld. Eén deelnemer vatte het samen: “Ik kreeg een brok in mijn keel, toen we werden voorgesteld aan een statushouder uit Eritrea. Tegen de achtergrond van zijn aangrijpende verhaal voelde ik mij trots op werkgevers zoals Johan Tijink die zich met passie voor deze mensen inzetten.”
Achtste Partnerbijeenkomst levert nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad op 07-07-2017

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij HVC aan de Schroefstraat werden negen werkgevers benoemd tot Partner van Werkbedrijf Lelystad (WBL). Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met directeur van WBL, Onno Vermooten, het bijbehorende certificaat met muurschild.
Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Inmiddels hebben al veel werkgevers uit Lelystad een kans geboden aan deze stadsgenoten in de vorm van werk. Zij maken zich sterk voor een groeiende regionale economie waarin iedereen meedoet en niemand langs de zijllijn staat. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.

Gastbedrijf HVC is een van de bedrijven, die vandaag Partner wordt. Sinds dit voorjaar is Jeffrey bij ons aan de slag. We zijn heel tevreden over deze nieuwe collega’, aldus Dirk-Jan Laan. HVC zet zich in voor duurzaam afvalbeheer en duurzame energie.

Wethouder John van den Heuvel onderstreept het belang van zuinig omgaan met materialen en producten. ‘Ook moeten we zuinig zijn op onze mensen met name die een ruggensteuntje nodig hebben. Daarvoor hebben we het bedrijfsleven nodig. Die samenwerking is er, getuige het feit dat al 129 bedrijven Partner van WBL zijn. Daar zijn we trots op.’

Overeenkomsten procesbegeleiding asbestdaken ondertekend 05-07-2017

Woensdag 5 juli zijn in de Kluswinkel twee overeenkomsten getekend met betrekking tot procesbegeleiding voor de verwijdering van asbestdaken.
De ene overeenkomst is getekend door wethouder John van den Heuvel en Onno Vermooten, directeur Werkbedrijf Lelystad (WBL) inzake de opdracht van de gemeente aan WBL om de collectieven te helpen bij het selecteren en inhuren van een procesbegeleider. In de tweede overeenkomst is vastgelegd welke ondersteuning WBL biedt aan het Platform Asbestdaken Lelystad (PAL) en is ondertekend door Onno Vermooten en Paul Stortelder, voorzitter van het PAL.  

De gemeente vindt het belangrijk dat woningeigenaren procesbegeleiding krijgen bij de verwijdering van het asbestdak van hun woning, maar zodanig dat de eigenaar inhoudelijk verantwoordelijk blijft voor de keuzes die hij maakt. De oplossing is gevonden door Werkbedrijf Lelystad een ondersteunende rol te geven bij het selecteren en contracteren van een procesbegeleider. WBL vindt een goede samenwerking met het PAL belangrijk om deze opdracht goed in te vullen.  

Daarnaast biedt WBL de Kluswinkel aan het Rode Klif aan als een frontoffice waar men terecht kan voor vragen of informatie.  

WBL en het PAL verwachten kort na de zomer een procesbegeleider te kunnen contracteren.    

Samenwerken aan een inclusieve samenleving 04-07-2017
Sollicitatietour langs horeca succesvol 29-06-2017
Werkbedrijf Lelystad (WBL) en het Praktijkonderwijs van Eduvier, de Steiger, werken nauw samen bij het vinden van banen voor leerlingen die klaar zijn met school en inwoners die in aanmerking komen voor de Banenafspraak. Dit is een landelijke afspraak tussen werkgevers, vakbonden en overheid om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.  

Een branche die hiervoor ruimte biedt is de horeca. Horeca-ondernemers zijn vaak bereid om een kans te bieden aan deze vaak nog jonge mensen.

Op 22 juni jl. beproefden WBL en Eduvier een nieuwe aanpak: de sollicitatietour. Vijftien leerlingen en kandidaten voor de Banenafspraak met ambitie voor de horeca gingen op bezoek bij Hajé, Flantuas, KFC en Hof van Lelystad voor een rondleiding. Op de komst was duidelijk gerekend. Met veel passie en energie hebben de horecabedrijven zich gepresenteerd. De sollicitatietour was niet voor niets. Komende zaterdag gaat een van de kandidaten een dag proefdraaien. Verder worden er op korte termijn speeddates georganiseerd met een aantal ondernemers.
Van de sloot in de wal: plezierboten worden oeverbeschoeiing 12-06-2017

Maandag 12 juni zijn bij de Beatrixsluis in Almere de eerste meters aan duurzame oeverbeschoeiing van oude plezierboten gerealiseerd. In Flevoland is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Waterschap Zuiderzeeland, hogeschool Windesheim, Reimert Bouw en Infrastructuur en CompoWorld. Samen maken zij van oude polyester boten damwanden voor oeverbeschoeiing.   

Van afval naar waardevolle grondstof
Doorgaans zijn damwanden voor oeverbeschoeiing gemaakt van tropisch hardhout. Door oude of afgedankte polyester boten voor oeverbeschoeiing te gebruiken wordt afval een waardevolle en bruikbare grondstof: een mooi voorbeeld van circulaire economie. En vanwege het gebruik van polyester (thermoharde composieten) voor oeverbeschoeiing hoeven geen bomen gekapt te worden. Bovendien gaat deze duurzame oeverbeschoeiing naar verwachting veel langer mee dan houten oeverbeschoeiing. Goed voor het milieu dus.  

Miljoenen kilo’s afgedankte boten
Al decennialang belanden miljoenen kilo’s afgedankte polyester zeilboten of motorboten op de sloop, omdat het materiaal zo hard is, dat het niet te recyclen is. Onderzoekers van Hogeschool Windesheim zochten én vonden echter een oplossing om het materiaal te hergebruiken als nieuwe, sterke damwanden voor oeverbeschoeiing. CompoWorld stimuleert het gebruik van composieten waaronder polyester en heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het realiseren van deze eerste meters door het samenbrengen van de verschillende partijen. Waterschap Zuiderzeeland wil de milieubelasting van het waterschap verminderen en een actieve bijdrage leveren aan duurzame ontwikkelingen door samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven. Deze duurzame en innovatieve oeverbeschoeiing past bij die ambities en daarom is het waterschap trots om eigenaar te zijn van deze eerste duurzame meters aan oeverbeschoeiing. Reimert Bouw en Infrastructuur is mede-initiatiefnemer vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om uitputting van natuurlijke bronnen als hardhout te voorkomen en bij te dragen aan de vermindering van het CO2-absorptievermogen.

Proef met BEST-tas van start 29-05-2017

Met de leus ‘geen rest, maar BEST’ is woensdag 17 mei de proef met het aan huis inzamelen van gebruikte Boeken, Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel (BEST) van start gegaan. In 8 wijken in Lelystad kunnen bewoners één jaar lang deze gebruikte spullen in een stevige zak elke 8 weken aan de weg zetten. Kringloopbedrijf Het Goed en Werkbedrijf Lelystad verzorgen de inzameling, de sortering en de verwerking van de spullen.  

Eerste inzameling
Woensdag 17 mei reden de wagens van Het Goed voor de eerste inzamelingsronde door de wijken die meedoen aan de proef: De Schans, De Stelling, De Veste, Gondel, Hanzepark, Kempenaar, Kogge en Schouw. Wethouder Elly van Wageningen, Onno Vermooten (directeur Werkbedrijf), Jean Pierre Sprengers en Willem van Rijn (resp. regiomanager en directeur kringloopwarenhuis Het Goed) hielpen de medewerkers van Het Goed en het Werkbedrijf met het lossen van de vrachtwagen met de eerste BEST-tassen. Ter gelegenheid van de eerste inzameling bood wethouder Van Wageningen de aanwezigen een smakelijke taart aan.   Geen rest, maar BEST Wethouder Van Wageningen: “Uit onderzoek blijkt dat er nog veel herbruikbare spullen in de grijze bak belanden. Dat is jammer, want het zijn waardevolle spullen die via hergebruik en recycling vaak nog een ronde mee kunnen. Daarom gaan we deze spullen bij wijze van proef elke 8 weken aan huis inzamelen via de BEST-tas. Zo leveren we met elkaar een bijdrage aan een duurzame samenleving: we verminderen de hoeveelheid restafval en winnen grondstoffen terug. Bovendien levert de inzameling en sortering via de medewerkers van Werkbedrijf Lelystad werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Geef daarom de BEST-tas een plek in uw schuur, garage of kast en verzamel voortaan eenvoudig uw overgebleven spullen.”  

Afval bestaat niet
Martin Bosman, filiaalleider van de vestiging van Het Goed in Lelystad is blij met de proef met de BEST-tas: “Afval bestaat niet. Het is jammer dat veel herbruikbare spullen worden weggegooid bij het restafval. Stop deze spullen in de BEST-tas en dan kunnen ze worden verkocht en zoveel mogelijk hergebruikt. De BEST-tas kan veel hebben. Wat ons betreft stop je de tas zo vol mogelijk: boeken,  elektrische apparaten, speelgoed, gordijnen, lakens, kleding, riemen, tassen en schoenen. De staat waarin het verkeert - heel, kapot, incompleet - maakt niet heel veel uit. Alleen voor textiel geldt dat het wel droog en schoon moet zijn. En zorg verder ervoor dat de BEST-tas dichtgeknoopt of dichtgebonden kan worden. Als de inzameldag daar is, dan is het een kwestie van de tas aan de wegzetten, daar waar je de afvalcontainer ook opstelt. Met de wagen van Het Goed zamelen we de tassen in. De ingezamelde tassen worden dan bij Het Goed gelost en de spullen gesorteerd.”

Van boek tot krant
In andere gemeenten doen al veel inwoners mee met de BEST-inzameling. “Logisch”, vindt Bosman, “want iedereen heeft spullen die hij niet graag weggooit, maar die toch te veel kunnen zijn. Die spullen kun je nu via de BEST-tas een nieuwe bestemming geven. Wat bruikbaar is, wordt tegen aantrekkelijke prijzen verkocht in ons kringloopwarenhuis. Andere spullen recyclen we zoveel mogelijk. Van oude boeken wordt bijvoorbeeld papier gemaakt voor kranten. Textiel, kleding en schoenen die niet verkocht kunnen worden, worden gerecycled tot herbruikbare vezels.”  

Duurzame samenleving
Met de proef van de BEST-tas hebben Het Goed, Werkbedrijf en gemeente Lelystad hetzelfde doel  voor ogen: een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door hergebruik en recycling van gebruikte spullen te stimuleren. Bosman: “Dat is beter voor het milieu en we maken er zowel de gever als de koper blij mee. Er is geen woord overdreven als we zeggen dat de meeste nieuwe eigenaren opbloeien als ze met hun gebruikte spullen vertrekken bij Het Goed. Iets moois of nuttigs voor heel weinig, willen we dat niet allemaal? De meeste spullen staan dan ook maar heel even in onze winkel.” Maar ook wordt een bijdrage aan een duurzame samenleving geleverd doordat inzameling en sortering plaatsvindt door medewerkers van Werkbedrijf Lelystad. Directeur Werkbedrijf Onno Vermooten: ‘Veel van het werk rondom deze proef wordt gedaan door werkzoekende mensen via het Werkbedrijf, die net even een zetje nodig hebben om aan het werk te komen. Zij werken samen met mensen van Concern voor Werk, de sociale werkvoorziening in Lelystad die mensen met een arbeidsbeperking van werk voorziet. Zij bezorgen de BEST-tassen, zamelen de BEST-tassen weer in en helpen bij het sorteren van alles dat ingezameld is. Ook helpen ze bij het verkoop klaarmaken: zorgen dat de spullen schoon en netjes in de winkel van Het Goed belanden. Zo wordt nuttige werkervaring opgedaan, waarmee succesvol doorgestroomd kan worden naar een volwaardige baan. Ook dat is een waardevolle bijdrage aan een duurzame samenleving.

Het sponsor aspergediner van de Lelystadse uitdaging smaakt naar meer! 10-05-2017
De sterren van de avond: leerling-koks van de Steiger en de horecacrew van het Werkbedrijf zijn voor 1 dag chef-kok
Op 10 mei vond het Aspergediner van de Lelystadse Uitdaging plaats. Om dit evenement mogelijk te maken zijn er 19 smaakvolle matches gemaakt. Werkbedrijf Lelystad werd op die dag omgetoverd tot een maatschappelijk 4-sterren restaurant en stelde de ruimte beschikbaar. Zes Lelystadse chef-koks hebben voor 1,5 dag hun talent vrijwillig ingezet om samen met de crew van de Steiger en het Werkbedrijf een verrassend 4-gangen Aspergediner te bereiden. Een verrijking voor hun werkervaring, op deze manier leren zij de fijne kneepjes kennen van het vak. Het volledige menu is samengesteld met uitsluitend lokale producten en beschikbaar gesteld door Stichting Lelystadse boer en ondernemers uit Lelystad.    

Meer dan 100 maatschappelijk betrokken ondernemers aanwezig Meer dan 100 ondernemers waren aanwezig en droegen op deze manier een maatschappelijk steentje bij om het Aspergediner mogelijk te maken. De opbrengst van het sponsordiner is een donatie voor de Lelystadse Uitdaging. Met deze bijdrage worden de activiteiten van de Lelystadse Uitdaging mogelijk gemaakt en de leerling-koks zijn een bijzondere werkervaring rijker.    

Voor 1 dag chef-kok zijn! De making-off… van het Aspergediner Chef-koks Faizel Lobo (Hajé Shops, Hotels & Restaurants), Monica Cost (Restaurant Monica & Winston), Erik Titulaer (Brasserie de Houtrib en Jan Goos), Tessa van den Brink (Hof van Lelystad) en Jurrie Hooijer (Flantuas Restaurant Luchthaven Lelystad) hebben hun talent ingezet om samen te koken met de horecacrew van het Werkbedrijf en de Steiger. Twee dagen voorafgaand aan het evenement werd alles samen voorbereid. Het verrassende menu werd gecoördineerd door Gerhard Flantuas en bereid door leerling chef-koks van De Steiger en de crew van Werkbedrijf Lelystad onder begeleiding van horeca-docent Jacco van der Stel, Brigit van Loo en docent MBO College Lelystad: Det Olde Hampsink.    

Trots op Lelystad “De maatschappelijke betrokkenheid in Lelystad is enorm, ondernemend Lelystad is graag van betekenis voor de stad. Dit evenement laat zien waar de Lelystadse Uitdaging goed in is: verbinden en het matchen van vraag en aanbod. Voor dit evenement zijn 19 smaakvolle matches gemaakt en de horecacrew van de Steiger en het Werkbedrijf is een bijzondere werkervaring rijker. De Lelystadse Uitdaging verbindt en samen bereiken we meer”. Aldus Simone Veldt, manager Lelystadse Uitdaging.  

Ook betrokken zijn bij de Lelystadse Uitdaging? Word founder, sponsor of vriend van de Lelystadse Uitdaging en ondersteun daarmee de activiteiten van de Lelystadse Uitdaging. Als Founder, sponsor of vriend zetten bedrijven zich als maatschappelijk betrokken organisatie op de kaart. De inzet heeft direct een maatschappelijke meerwaarde voor Lelystad. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simone Veldt, Manager Lelystadse Uitdaging: tel. 06-45556767 of per mail: info@lelystadseuitdaging.nl
Lelystad Airport biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 10-05-2017
In het najaar van 2015 zijn de directie van Lelystad Airport en Werkbedrijf Lelystad een partnership aangegaan. Doel hiervan is in de ontwikkeling van de Flevolandse luchthaven waar mogelijk kansen te bieden aan lokale arbeidskrachten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn de drie eerste kandidaten aan de slag gegaan onder de vleugels van Dura Vermeer. Het gaat om een projectsecretaresse en twee poortwachters. Dit is het resultaat van goede samenwerking tussen bouwbedrijf Dura Vermeer, luchthaven Lelystad Airport, Ampliar Uitzendbureau en Werkbedrijf Lelystad.  

Onno Vermooten, directeur van Werkbedrijf Lelystad is blij met deze ontwikkeling. ‘Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat de ontwikkeling en groei van Lelystad Airport extra werkgelegenheid oplevert. Toch is het opmerkelijk dat in zo’n vroeg stadium al drie kandidaten via Werkbedrijf Lelystad een contract hebben gekregen.’  

In het kader van ‘social return’ zal Lelystad Airport zich inspannen om de werknemers op de luchthaven een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij waarbij expliciet kansen worden geboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast een gebalanceerde opbouw van haar eigen medewerkersbestand verwacht Lelystad Airport dit ook van haar (onder)aannemers.  

Werkbedrijf Lelystad is het re-integratiebedrijf van de gemeente Lelystad. Dit bedrijf begeleidt langdurig werklozen naar werk en bevordert de toegang tot de arbeidsmarkt voor diegenen die in de toegang tot de arbeidsmarkt worden belemmerd. Een bedrijvennetwerk, gemeentelijk werk en Concern voor Werk worden ingezet om werklozen de kans te bieden werkervaring op te laten doen.
Pilot traject voor anderstalige vrouwen afgerond 10-04-2017

Een groep van 12 vrouwen heeft eind maart de pilot voor anderstalige vrouwen afgerond van Huis voor Taal. Zij ontvingen een certificaat en een persoonlijk woordje uit handen van de getrainde vrijwilligers, die gedurende het traject ondersteuning hebben verleend aan de professional van Huis voor Taal.  
De deelnemers aan het traject voor anderstalige vrouwen zijn partner van clienten van Werkbedrijf Lelystad. Zij worden zelf niet begeleid en nemen niet of nauwelijks actief deel aan de Lelystadse samenleving. Bedoeld traject is onderdeel van een gezinsaanpak zodat vanuit beide partners gewerkt wordt aan participatiedoeleinden.  

Bij de start van het traject hebben de deelnemende vrouwen een persoonlijk stappenplan opgesteld. Aan de hand hiervan gingen zij uitdagingen aan die hun mate van deelname aan de Lelystadse samenleving vergroot. Gedurende 20 weken kwamen de vrouwen wekelijks een dagdeel bijeen. Gewerkt werd aan de thema’s prettig voelen, durven, doen waaraan subdoelen gekoppeld werden.  

Het traject is succesvol verlopen. De deelnemers hebben niet alleen meer zelfvertrouwen gekregen, maar hebben ook plannen voor een vervolgactiviteit bij Huis voor Taal of vrijwilligerswerk. Eén deelneemster meldde vol trots in september met een opleiding te starten. Zij is op zoek naar een stageplaats.

BKL Banenbeurs 2017: Vergroot je kansen op werk en kom een ochtend speeddaten! 07-04-2017
Na het succes van de eerste editie in september, hebben de bij de BKL aangesloten uitzendbureaus en andere bemiddelaars in werk de handen nogmaals ineen geslagen; samen organiseren zij op woensdag 19 april de BKL Banenbeurs 2017. Werkzoekenden zijn van harte welkom om de diverse aanwezige bemiddelaars in korte gesprekjes te ontmoeten en eventueel al een vervolgafspraak te maken.  

Volop mogelijkheden in Lelystad De arbeidsmarkt in Lelystad geeft nu en de komende jaren vele mogelijkheden. Er staan talloze vacatures in allerlei sectoren open. Denk bijvoorbeeld aan de banen op de nieuwe luchthaven, aan de kust én bij nieuwe bedrijven. Maar ook nu zijn er al talloze vacatures die mooie kansen bieden.  

Samen staan we sterk
Despeeddatebijeenkomst is een initiatief van de commissie arbeidsmarktintermediairs van de BKL (Bedrijfskring Lelystad). Naast een aantal genoemde arbeidsbemiddelingsbureaus zijn ook het UWV, SCALA, Kwintes en Werkbedrijf Lelystad lid van deze commissie. De volgende arbeidsbureaus zijn tijdens de BKL Banenbeurs 2017 aanwezig:
  • Online People
  • Burger Support
  • Randstad
  • FlevoDirect
  • Jalo Interim Solutions
  • Hanzewerk
  • Agriwerker
Werkzoekenden worden aangeraden hun cv een stuk of 8 keer uit te printen, zodat ze deze bij diverse uitzendbureaus kunnen inleveren. Ook het voorbereiden van een korte, krachtige pitch is verstandig. Naar wat voor werk ben je op zoek en wat heb jij bedrijven te bieden?  

Vergroot je kans en kom!
Zoek je een baan, kom dan op woensdag 19 april tussen 09.30 en 11.30 uur met je cv onder de arm naar het Stadhuis van Lelystad.
Meer informatie https://www.bedrijfskring.nl/activiteiten-bkl/info/134-bkl-banenbeurs-2017

Nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad ontvangen certificaat en muurschild 30-03-2017
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Van Campen Industries BV werden diverse werkgevers benoemd tot Partner van het Werkbedrijf Lelystad (WBL). Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met directeur van het WBL, Onno Vermooten, het bijbehorende certificaat met muurschild.  

Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Inmiddels hebben al veel werkgevers uit Lelystad een kans geboden aan deze stadsgenoten in de vorm van werk. Zij maken zich sterk voor een groeiende regionale economie waarin iedereen meedoet en niemand langs de zijllijn staat. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.  

Van Campen Industries BV is al langere tijd Partner van Werkbedrijf Lelystad. Twee werkzoekenden hebben hier een baan gevonden. Gastheer Peter van Campen benadrukte het belang van maatschappelijk ondernemen.  

Wethouder John van den Heuvel: ‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden, dat ontwikkelt zich steeds beter in Lelystad. Het Werkbedrijf Lelystad werkt hiervoor nauw samen met bedrijven en instellingen in Lelystad om deze inclusieve arbeidsmarkt vorm te geven en werkzoekenden uit Lelystad op weg te helpen naar een baan. Dat deze intensieve samenwerking succesvol is, blijkt uit de benoeming van 20 nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad.’   Foto: Studio Wierd
Oude polyesterboten worden oeverbeschoeiing 01-03-2017
In het project Remanufacturing Composite wordt gewerkt aan een oplossing voor de groeiende berg oude polyesterbootjes. Hogeschool Windesheim heeft een technologie ontwikkeld voor het maken van oeverbeschoeiingspanelen waarin oude bootrompen verwerkt zijn. In het project werken Hogeschool Windesheim, Reimert Bouw en Infrastructuur, Waterschap Zuiderzeeland en Werkbedrijf Lelystad samen. Het doel is in mei van dit jaar een stuk oeverbeschoeiing te plaatsen bij een sluis in Almere. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Stichting CompoWorld die innovaties met composietmaterialen in Flevoland stimuleert en daarmee ook werkgelegenheid creëert. De mankracht is geleverd door Werkbedrijf Lelystad. Mohamed Khazaal en Fabian Rando zijn begin deze maand opgeleid in het composietenlaboratorium van Windesheim. Poly Products in Werkendam heeft de productiemallen geleverd en de eerste panelen worden nu gemaakt in een productieloods in Lelystad. Goed voorbeeld Albert ten Busschen, Associate lector Windesheim: “als projectleider ben ik zeer trots op het resultaat. De jongens hebben het goed opgepakt en hebben de juiste spirit. Samen maken we mooie, sterke oeverbeschoeiingspanelen van oude bootjes. Deze worden eerst voorbewerkt, deels tot stroken door Bootjessloperij ’t Harpje en deels tot vlokken door Demacq Recycling. Deze ingrediënten zorgen voor een robuust paneel dat vele tientallen jaren in een vochtige omgeving meegaat. Een mooi voorbeeld van irculaire economie!”
Werkbedrijf Lelystad loodst bijna 200 mensen van bijstand naar werk 10-01-2017
Het Werkbedrijf Lelystad heeft in 2016 196 mensen met een bijstandsuitkering naar regulier werk geloodst. De gemeente spreekt van een uitstekend resultaat.

Voor de doelgroep jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar heeft het Werkbedrijf Lelystad een speciale aanpak, namelijk Work Fast. Work Fast houdt in dat jongeren intensieve begeleiding en coaching krijgen om te leren hoe zij de arbeidsmarkt het beste kunnen benaderen om zelf een baan te vinden. Deze korte, intensieve aanpak heeft eraan bijgedragen dat 59 jongeren zijn begeleid naar een reguliere baan en heeft voorkomen dat 97 jongeren zijn ingestroomd in een bijstandsuitkering.

In de regionale arbeidsmarkt Flevoland is de doelstelling ten aanzien van de Banenafspraak, uitvloeisel van het landelijke Sociaal Akkoord uit 2013, bereikt. Het Werkbedrijf heeft hierin een bijdrage geleverd door voor 24 cliënten in 2016 een passende baan te vinden. In het Sociaal Akkoord van 2013 hebben het Kabinet en werkgevers afgesproken dat er extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking.

16 februari is de Dag van de Duizend Voorbeelden 09-01-2017
Speciaal voor ondernemingsraadsleden wordt er op donderdag 16 februari 2017 bij het Concern voor Werk in Lelystad de ‘Dag van de Duizend Voorbeelden’ georganiseerd.

Volgens Martine Schuijer, Manager regio-inzet VNO-NCW Midden, kunnen OR-leden namelijk een belangrijke rol vervullen bij de realisatie van de Banenafspraak. Dat is het landelijke initiatief om meer banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.    

De ‘Dag van de Duizend Voorbeelden’ wordt landelijk georganiseerd om werkgevers, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben, extra in het zonnetje te zetten. Als schouderklopje voor de ondernemer zelf en ter inspiratie voor andere ondernemers, die misschien nog net dat ene zetje nodig hebben om mee te doen!

In Flevoland grijpen de samenwerkende partijen VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland de bijzondere dag aan om een interessant middagprogramma te organiseren over de rol die ondernemingsraden kunnen vervullen bij het realiseren van de Banenafspraak. “Wij zijn ervan overtuigd dat juist ondernemingsraadsleden het verschil kunnen maken richting hun werkgever en naar hun collega’s”, zegt Martine Schuijer. “Denk daarbij aan het matchen, plaatsen en begeleiden van medewerkers uit de doelgroep. OR-leden zijn daarom van harte welkom op deze leerzame dag.”

De ‘Dag van de Duizend Voorbeelden’ is een initiatief van ‘Op naar de 100.000 banen, een project van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland’ en wordt uitgevoerd in samenwerking met regionale partners. De bijeenkomst in Flevoland wordt georganiseerd in samenwerking met de regionale afdelingen van de vakverenigingen FNV en CNV.

Meer informatie en inschrijven op de website van www.Flevolandwerkt.info
VACATURE C├ľORDINATOR KLUSWINKEL 20-12-2016
De Kluswinkel verbindt wijkbewoners en -professionals op het gebied van leefbaarheid, het onderhouden van de woning/tuin en faciliteert de partijen. Dit gebeurt tijdens bijeenkomsten in de wijk, bij de bewoners thuis, telefonisch of tijdens een spontaan bezoek aan onze winkel. Het doel is tweeledig. Enerzijds wijkbewoners adviseren en instrueren bij reparatie- en herstelwerkzaamheden. Dat kan tijdens het uitvoeren van reparaties, maar ook door workshops te organiseren. Gereedschap wordt beschikbaar gesteld. Bewoners en professionals krijgen een plaats om elkaar te ontmoeten. Anderzijds het verbeteren van de leefbaarheid en het woningonderhoud. Dit door kleine initiatieven te steunen. Wij denken mee, helpen mee en zorgen ervoor dat mensen zelf in beweging komen. >>Lees verder
Gezichten van Buurtvoorlichters Lelystad voor burgemeester Adema 15-12-2016

Burgemeester Ina Adema ontving het eerste exemplaar van het boekje ‘Gezichten van Buurtvoorlichters Lelystad’ uit handen van wethouder John van den Heuvel. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst waarbij zowel de partners als buurtvoorlichters aanwezig waren. Onder hen 7 van de 11 geportretteerde (oud) buurtvoorlichters. In het gepresenteerde boekje vertellen zij wat het project Buurtvoorlichters voor hen persoonlijk betekend heeft.   Voor veel Lelystedelingen inmiddels een vertrouwd beeld: de buurtvoorlichters in de blauwe jassen die mensen persoonlijk informeren. Jaarlijks worden tientallen voorlichtingsopdrachten vervuld. Dit is positief voor de leefbaarheid, ontmoeting en bewonersparticipatie in de wijken. Zo leveren de buurtvoorlichters een bijdrage aan de dienstverlening van de gemeente.   Vooraf worden afspraken gemaakt over de kwantiteit en kwaliteit van de opdrachten. Die zakelijkheid is tevens een goede opstap naar werk. Op dit moment stroomt zo’n 60% van de buurtvoorlichters uit naar een reguliere baan.   Het project Buurtvoorlichters is van start gegaan in 2008 en is een samenwerking van gemeente Lelystad, Welzijn Lelystad, Brandweer Flevoland, Centrada, Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad.
Foto: © Fotostudio Wierd

Werkbedrijf Lelystad laat zien dat Europees Sociaal Fonds werkt 24-11-2016
Werkbedrijf Lelystad heeft de ESF Award 2016 gewonnen. Om bijstandscliënten arbeidsfit te maken, biedt dit bedrijf uitgebreide ondersteuning in de vorm van coaching, werkervaring en gerichte scholing. Je bent immers veel kansrijker op de arbeidsmarkt als je aan het werk bent. Werkbedrijf Lelystad draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt en won hierdoor de ESF Award 2016.  

Volgens de jury kwam Werkbedrijf Lelystad als overtuigende winnaar uit de bus. Het mede door hen vormgegeven Lelystad Akkoord is een verlengde van het landelijke sociale akkoord waarin tevens alle partners verenigd zijn.  

ESF-projecten dragen bij aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Een samenleving die werkt. Werkbedrijf Lelystad wordt ook mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds. Reden om mee te dingen naar de ESF-Award 2016. De inzending resulteerde in een nominatie met nog vier andere projecten.  

Tijdens het ESF-Event 2016 werd de winnaar bekend gemaakt. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigde een prachtige trofee. “Begeleiden naar werk is belangrijk, zorgen voor meedoen in de samenleving is minstens zo’n belangrijk doel. Daarom is Werkbedrijf Lelystad een terechte winnaar.”, vindt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

Ook wordt binnen Europa aandacht gegeven aan dit winnende project. Met het ESF zet Nederland in op re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, behoud en verbetering van de inzetbaarheid van werkenden en ondersteuning van kwetsbare werkzoekenden.  

Het college van Lelystad feliciteert Werkbedrijf Lelystad met de behaalde ESF Award. “Ook nu weer blijkt dat maatwerk en persoonlijke aandacht geven succesvol werkt. In samenwerking met de partners van het Lelystads Akkoord, die een grote rol spelen bij het beschikbaar stellen van werkervaringsplaatsen, wordt de kans vergroot op het krijgen van een baan voor mensen met een uitkering. En ik ben dan ook heel trots dat Werkbedrijf Lelystad nu zélf de verdiende aandacht krijgt door middel van deze award voor al het goede werk dat zij verrichten.”, aldus wethouder John van den Heuvel.  


Link naar bericht Rijksoverheid d.d. 23 november 2016Onze inzending


Sfeerimpressie van de uitreiking

Paralympische tennisster Esther Vergeer ziet toekomst in het Lelystad Akkoord 23-11-2016
Voor ruim honderd betrokkenen sprak Esther Vergeer op het symposium van het Lelystad Akkoord. “Gewoon kunnen meedoen is het belangrijkste dat telt voor iedereen!” Esther deelde een compliment uit door te benadrukken hoe bijzonder het is hoe Lelystad werkt aan de inclusieve arbeidsmarkt.   

Eerder die middag gaf Esther een college aan studenten van het MBO College Lelystad. “Als je iets wil bereiken dan lukt dat!” vertelt Paralympische tennisster Esther Vergeer. De studenten hangen aan haar lippen. “Het is daarbij belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. Door te focussen op je doel, is de kans groot dat het lukt.“ Het bewijs van haar succes, een van de vele gouden medailles, heeft ze bij zich.  

Die middag kwamen letterlijk onderwijs, bedrijfsleven en overheid bijeen. Wethouder Van Wageningen presenteerde vol trots het filmverslag van de bedrijfsbezoeken die ze in het kader van het Lelystad Akkoord deed.

Sieger Siederius, directeur van De Wilde, vertegenwoordigde op het podium het bedrijfsleven. Hij vertelde over de succesvolle manier van stagebegeleiding binnen zijn bedrijf. Het resultaat is dat stagiair Wesley die ook het podium betrad, binnen zijn bedrijf een baan kreeg. “Het investeren in jonge mensen levert ons vernieuwde kennis op”.  

Tien studenten bedrijven van MBO College Lelystad presenteerden hun plan tijdens de netwerkbeurs. De aanwezigen mochten aan hun favoriet een stem uitbrengen. De trotse winnaars van het studenten bedrijf Fests Traps ontvingen een cheque van €250. Tegen het einde van het symposium kon Andries Greiner, voorzitter van het Lelystad Akkoord, het nieuws brengen dat Werkbedrijf Lelystad exact die middag en op het zelfde moment in Den Haag de ESF Award 2016 had gewonnen. Lelystad staat dus op de kaart!  

Het symposium vond plaats bij het MBO College Lelystad.

Bent u werkgever en draagt u het Lelystad Akkoord een warm hart toe? Meldt u dat op www.lelystadakkoord.nl
100e plaatsing werknemer via Werkbedrijf Lelystad bij Nedfilter 04-10-2016
Nedfilter werd op 4 oktober jl. verrast met een prachtige taart van directeur Onno Vermooten van Werkbedrijf Lelystad. Dit om de 100e plaatsing van een kandidaat via het Werkbedrijf te vieren, in de persoon van een zeer gemotiveerde servicemonteur Timothy bij Nedfilter.  
Sinds een paar maanden werkt Nedfilter als ‘Partner van Werkbedrijf Lelystad’ samen met deze organisatie. Coaches van het Werkbedrijf zoeken een goede werkplek voor gemotiveerde kandidaten die in de bijstand zitten. Vanwege de forse groei die Nedfilter doormaakt, is er grote behoefte aan gemotiveerd personeel, bijvoorbeeld voor productie en de service dienst. Dankzij de gezamenlijke inspanningen vieren Nedfilter en het Werkbedrijf nu dus de 100e plaatsing. Werkbedrijf helpt CEO Jan Hannink van Vlint Holding, waarvan Nedfilter deel uitmaakt, is zeer positief over de samenwerking: “Wij worden door het Werkbedrijf goed geholpen met kandidaten om onze groei te realiseren. Tegelijkertijd helpen we mensen uit de bijstand en in een leuke baan. We begeleiden ze en leiden ze op zodat ze goede ervaringen opdoen in een interessante functie”. Voor Vlint is dit een van de manieren om iets te doen voor de maatschappij en in het bijzonder voor de vestigingsplaats Lelystad. De 100e plaatsing voor Werkbedrijf Lelystad is een succes dat zorgt voor veel tevreden partijen. Vooral ook in de persoon van de geplaatste medewerker Timothy, die lekker een stuk taart mee-eet voordat hij weer naar de volgende service klus gaat voor Nedfilter. Over Nedfilter Nedfilter heeft net haar 25-jarig bestaan gevierd. Het bedrijf richt zich op het creëren van een gezond werk- en leefklimaat voor gebruikers van kantoren, fabrieken, zorginstellingen en scholen door zuivere lucht. Nedfilter doet dit door de ontwikkeling, productie, levering en plaatsing van filters, reconditionering van klimaatkasten en levering van luchtverdeelslangen.
Honderdste Partner van Werkbedrijf Lelystad ontvangt certificaat en muurschild 30-09-2016
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 30 september bij het Werkbedrijf Lelystad (WBL) werden werkgevers benoemd tot Partner van Werkbedrijf Lelystad. Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met de directeur van WBL, Onno Vermooten, een certificaat en muurschild aan burgemeester Ina Adema, die deze namens gemeente Lelystad, de honderdste Partner van Werkbedrijf Lelystad, in ontvangst nam.   Ina Adema: “Het is mooi om te zien dat er hier, vanuit het Werkbedrijf Lelystad samen met partners en in een doorlopende lijn van onderwijs naar werk, ontzettend veel aan wordt gedaan om mensen aan werk te helpen. Het hebben van werk geeft richting aan je leven en geeft je iets om trots op te zijn en dat is ontzettend belangrijk.”   Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Veel werkgevers uit Lelystad hebben een kans geboden aan bijstandsgerechtigde stadsgenoten door ze een contract te geven. Deze ondernemers dragen bij aan een groeiende regionale economie. Een economie waarin mensen meedoen en niet langs de zijllijn staan. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner van Werkbedrijf Lelystad te benoemen.   Wethouder John van den Heuvel: ”Vandaag was wel een heel bijzondere uitreiking. Ik ben blij dat ook de gemeente de titel ‘Partner van het Werkbedrijf’ mag dragen. We zijn natuurlijk als opdrachtgever van meet af aan nauw betrokken. Maar ik ben er wel trots op dat de gemeente nu officieel de honderdste partner is van Werkbedrijf Lelystad. Samen met alle nieuwe en bestaande partners dragen we graag ons steentje bij om werkzoekenden aan een baan te helpen. En wat mij betreft gaan we ook door om nog meer bedrijven te verleiden om arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is immers voor iedereen. We noemen dit ook wel de inclusieve arbeidsmarkt. En hierbij is het de gewoonste zaak van de wereld dat bedrijven en instellingen inclusief zijn. Samen zijn we al een heel eind op de goede weg.”  Foto, Studio Wierd
Gewoon doen! 30-06-2016

Donderdagmiddag 30 juni kwamen in Almere HR-professionals van diverse overheidsorganisaties uit de regio Flevoland bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen over de banenafspraak. Conclusie? Er zijn genoeg drempels en voorwaarden, maar je moet gewoon starten met plaatsen.

Vanuit daar komt het proces in beweging en leer je dat mensen uit de doelgroep vaak bijzonder gemotiveerd zijn. En zoals de aanwezige Onno Vermooten, directeur  Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad en bestuurslid Regionaal Werkbedrijf Flevoland, stelde: “Mensen uit de doelgroep hebben vaak juist zeer specifieke talenten.”

De gemeente Almere organiseerde de bijeenkomst namens het samenwerkingsverband ‘Flevoland werkt’. Almere heeft veel ervaring met het creëren van werkplekken voor mensen met een beperking. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk hoeveel zaken meespelen bij het wel of niet realiseren van banen voor deze groep. Hoe groot is je organisatie? Wat doet de organisatie al aan sociaal ondernemen, hoeveel werk is uitbesteed, is er draagvlak of bekendheid op bestuursniveau en op de werkvloer, is er geld beschikbaar en kan er een passend takenpakket geboden worden?

Veel warme harten en vrienden van het Lelystad Akkoord 22-06-2016

Lelystadse werkgevers omarmen de inclusieve arbeidsmarkt tijdens de goedbezochte kick-off van het Lelystad Akkoord, het platform voor inclusieve ondernemers 

Iedereen hing aan zijn lippen, toen Andries Greiner, voorzitter van de Bedrijfskring Lelystad, zijn betoog hield over kansen op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij kent het klappen van de zweep, heeft in zijn tijd als directeur van IVIO veel met banenplannen te maken gehad. Om een prachtig verhaal kort te maken: we zullen de inclusieve arbeidsmarkt zelf in beweging moeten zetten en niet wachten op overheidsinitiatieven.  

Wethouder Van den Heuvel, portefeuillehouder Participatie en Werkbedrijfdirecteur Onno Vermooten legden uit wat de inclusieve arbeidsmarkt is. In essentie komt het erop neer dat voor iedereen die kan werken ook daadwerkelijk een plekje te vinden is.  

“Het is geen keuze, je moet als bedrijf wat terugdoen voor de maatschappij”, zei KFC directeur Johan Tijink. Bij hem hebben alle mensen dezelfde kans, met of zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Rik Eggink van Daklapack heeft jarenlange ervaring opgebouwd met deze groep hardwerkende mensen. Het Werkbedrijf Lelystad heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Het meest recente voorbeeld is een productielijn die geheel ‘bemand’ wordt door alleenstaande vrouwen. Deze dames werken alleen tijdens schooltijden. Dat is nog eens omdenken!  

De zaal was muisstil toen twee werknemers vertelden hoe het is om weer een kans te krijgen en je te kunnen bewijzen in het werkende leven. Twee ontroerende verhalen van twee dolgelukkige loyale werknemers.  

Wethouder Fackeldey merkt dat Lelystad aan slagkracht wint doordat de stad beschikt over een groot arbeidspotentieel. Bedrijven hoeven zich hier geen zorgen te maken over hun personeelsvoorziening. “Wij zijn om die reden een aantrekkelijke vestigingsplaats voor een groot aantal bedrijven!”  

Irene Medema, campagnemanager van het Lelystad Akkoord, roept alle aanwezige werkgevers en het maatschappelijk middenveld op om vriend van het Lelystad Akkoord te worden. Hier werd meteen gehoor aangegeven. Dit is nog maar het begin. Lelystad gaat serieus werk maken van de inclusieve arbeidsmarkt.  

Bent u werkgever en draagt u het Lelystad Akkoord een warm hart toe? Meld u dat op www.lelystadakkoord.nl Voor vragen of voor contact kunt u een mail sturen aan info@lelystadakkoord.nl

Nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad ontvangen certificaat en muurschild 21-04-2016
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 april bij de Karmac Groep, een van de nieuwe Partners van het Werkbedrijf Lelystad (WBL), werden 21 werkgevers benoemd tot Partner van het Werkbedrijf Lelystad. Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met directeur van het WBL, Onno Vermooten het bijbehorende certificaat met muurschild. De lijst met Partners bestaat inmiddels uit 80 bedrijven.   Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Veel werkgevers uit Lelystad hebben een kans geboden aan bijstandsgerechtigde stadsgenoten door ze een contract te geven. Deze ondernemers maken zich sterk voor een groeiende regionale economie. Een economie waarin mensen meedoen en niet langs de zijllijn staan. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.   Wethouder John van den Heuvel:” Vandaag zijn alle nieuwe Partners van het Werkbedrijf Lelystad in het zonnetje gezet. We gaan door om ook andere bedrijven te verleiden om arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de komst van de Participatiewet is de arbeidsmarkt voor en van iedereen. We noemen dit ook wel de inclusieve arbeidsmarkt. In een echte inclusieve arbeidsmarkt is het de gewoonste zaak van de wereld dat bedrijven en instellingen inclusief zijn. Maar zover zijn we nog niet. Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn samen met elkaar al wel op de goede weg. Laten we dit vooral voortzetten.”   Na de uitreiking kregen alle genodigden nog een rondleiding door het bedrijf Karmac.
© Fotostudio Wierd 2
KFC Lelystad Beste Leerwerkbedrijf 2015 en Edwin Spoor Beste Talent 2015 13-04-2016
Woensdagmiddag 13 april werden tijdens een goed bezochte feestelijke bijeenkomst de winnaars van de Leerwerkverkiezing 2015 bekend gemaakt door wethouder John van den Heuvel. Het Beste Leerwerkbedrijf 2015 werd KFC Lelystad en het Beste Talent 2015 werd Edwin Spoor. Beide winnaars namen een beeld in ontvangst van kunstenares Pohluma Jansen. Daarnaast heeft KFC Lelystad een plaquette ontvangen voor op hun gevel en een digitaal logo, te gebruiken voor op al hun communicatiemiddelen. Edwin Spoor kreeg ook nog cadeaubonnen en een oorkonde.   Met de Leerwerkverkiezing wil het college benadrukken dat zij het belangrijk vindt dat iedereen een eigen plaats krijgt op de arbeidsmarkt om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Sinds de komst van de Participatiewet is de arbeidsmarkt er voor iedereen, dus ook voor degene die een beperking heeft en op zoek is naar een baan. De verkiezing is een stimulans voor andere bedrijven om zich ook aan te melden als leerwerkbedrijf en voor talenten een stimulans om vooral doorzettingsvermogen te tonen.   Wethouder John van den Heuvel: “Deze arbeidsmarkt voor iedereen én van iedereen noemen we de inclusieve arbeidsmarkt. Hierbij is een hechte samenwerking nodig tussen de belangrijke maatschappelijke partners, zoals het bedrijfsleven, het onderwijs, het maatschappelijk middenveld en de overheid. Leerwerkbedrijven kunnen leerwerkplaatsen aanbieden en bijdragen aan de ontwikkeling van een leerling tot een volwaardig medewerker. Daarnaast geef je als leerwerkbedrijf aan dat je bereid bent om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dat er steeds meer bedrijven zijn die zich aanmelden als leerwerkbedrijf, daar ben ik best trots op. Leerwerkbedrijven én leerwerk kandidaten laten zien dat de opstap naar de inclusieve arbeidsmarkt ook werkelijk mogelijk is, zolang we er allemaal gezamenlijk aan werken.” Onno Vermooten, directeur van Werkbedrijf Lelystad, benadrukte het belang van deze samenwerking tijdens zijn speech. Hij was heel blij dat deze verkiezing aan de Vaartweg werd gehouden. In dit pand is niet alleen Werkbedrijf Lelystad gevestigd, maar ook het Praktijkonderwijs van Eduvier en Concern voor Werk, waar werkervaring opgedaan kan worden. Kortom, mogelijkheden voor iedereen die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt.   Tijdens de bijeenkomst vertelde ook directeur Sieger Siderius van De Wilde BV, winnaar van het beste leerwerkbedrijf van 2013, hoe zijn bedrijf een bijdrage levert aan de maatschappij. Als bouwbedrijf leidt hij leerlingen op, zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen. Hij vindt dan ook dat deze investering het dubbel en dwars waard is. Vervolgens wist Martine Kruider de aanwezigen te boeien met haar presentatie ‘Van journalist naar sociaal ondernemer’. Ten slotte nam Andries Greiner het stokje over en stelde enthousiast de genomineerden voor aan het publiek. Alle genomineerde talenten hebben ter stimulering van hun doorzettingsvermogen een cadeaubon ontvangen.
© Fotostudio Wierd