A A A
Maakt werk van arbeid
Geslaagde horecatour Werkbedrijf Lelystad 13-04-2018
Net als vorig jaar heeft Werkbedrijf Lelystad een horecatour georganiseerd. Leerlingen van het praktijkonderwijs van Eduvier, die dit jaar examen doen, en cliënten van Werkbedrijf Lelystad gingen op bezoek bij de horeca ondernemingen Hajé, McDonalds en Albron Center Parcs. Op de komst van de 22 geïnteresseerde gasten was gerekend. Aan de hand van presentaties en rondleidingen kon letterlijk een kijkje genomen worden in de keuken van genoemde bedrijven.  

In vervolg hierop organiseert Werkbedrijf Lelystad speeddates met Hajé, McDonalds en Albron Center Parcs. Het merendeel van de deelnemers aan de horecatour zal ongetwijfeld kennis gaan maken, om daarna aan de slag te gaan in de horeca.  

Werkbedrijf Lelystad is van plan deze aanpak ook te gebruiken voor andere branches. Ondernemers die hiervoor in aanmerking willen komen kunnen zich aanmelden bij Werkbedrijf Lelystad.
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 12-04-2018
Bij het nieuwe inkoopbeleid van de gemeente Lelystad wordt nu ook gekeken naar circulariteit en ‘social return on investment’. Oftewel: de gemeente Lelystad heeft zich gecommiteerd aan invulling van het manifest ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen’. Tijdens het Lelystadse ondernemersontbijt lieten 120 Lelystadse ondernemers en nog enkele andere in- en extern bij de Lelystadse economie betrokkenen, zich nader informeren. Presentaties waren er van Onno Vermooten, directeur Concern voor Werk / Werkbedrijf Lelystad en Jacqueline Cramer, oud-minister van VROM.  

Circulaire economie en ‘social return’
Tijdens de presentaties kwamen voorbeelden aan de orde van hoe op lokaal niveau kan worden bijgedragen aan oplossingen voor de beperkte beschikbaarheid en het overdadig gebruik van grondstoffen. Het creëren van sluitende grondstoffenkringlopen is de nieuwe uitdaging waar ondernemers een belangrijke schakel in kunnen zijn. Met ‘social return’ worden arbeids- en/of werkervaringsplaatsen gecreëerd, bovenop de bestaande formatie bij werkgevers. ‘Social return on investment’ (SROI) ondersteunt zo het bestaande arbeidsmarkt- en re-integratiebeleid. Doel hiervan is meer werkgelegenheid te creëren voor inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt die anders niet aan de slag komen.   Voor meer informatie zoals de presentatie van Onno Vermooten en het manifest ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen’  https://goo.gl/tTSebN
Inditex druk met werving personeel 16-02-2018
Inditex, het Spaanse moederbedrijf van modemerken als Zara en Pull&Bear, is begonnen met de werving van personeel voor het enorme distributieknooppunt in Lelystad. Sinds januari wordt er geworven voor zo'n tachtig vacatures voor het zogeheten kernteam, dat de vestiging gaat leiden. Tegen de zomer begint de werving voor vierhonderd vacatures voor uitvoerend personeel, zo laat Inditex weten.

Inditex maakte in mei vorig jaar bekend dat zij voor honderd miljoen euro haar eerste distributiehub buiten Spanje in Lelystad vestigt. Sinds het najaar wordt er gebouwd aan het complex op Lelystad Airport Businesspark, dat straks bestaat uit een enorme productiehal, een volledig geautomatiseerd magazijn en een strijkcentrale. Begin volgend jaar wil Inditex proefdraaien, zodat de zomercollectie 2019 vanuit Lelystad naar winkels in Europa en daar buiten kan worden gedistribueerd.

Inditex voert de modemerken Zara, Pullbear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterque. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 163.000 werknemers en behaalde in 2016 een omzet van ruim 23 miljard euro, met een nettowinst van drie miljard.

Managementfuncties
In januari is Burger Support in Lelystad begonnen met de werving voor de eerste tachtig managementsfuncties. Zij vormen het kernteam dat de Lelystadse vestiging gaat leiden. Het gaat om onder meer om specialisten op het gebied van logistiek, systeembeheerders, ICT-specialisten en warehouse managers op mbo-plus en universitair niveau. Vanaf het voorjaar worden zij in Spanje opgeleid. Komende maandag is er in Lelystad een tweede selectieronde. Van het personeel dat tot nu toe is aangenomen komt negentig procent uit Flevoland.

Lagere opleiding
Voor de overige vierhonderd tot later mogelijk achthonderd functies volstaat een lagere opleiding. De gemeente Lelystad hoopt dat hiervan inwoners profiteren, die nu moeilijk aan werk komen of soms al lange tijd werkloos zijn.

Inditex en de gemeente werken voor de werving samen met het Werkbedrijf Lelystad, het  Werkgeversserviceteam Almere (WST) en het UWV.

Directeur Onno Vermooten van het Werkbedrijf zegt dat hij verwacht tegen de zomer met de werving te beginnen van wat hij noemt 'operators'. Het betreft functies als voorraadbeheerders, transportpersoneel en magazijnmedewerkers,  

Actief benaderen
Het Werkbedrijf, WST en UWV gaan Lelystedelingen en Almeerders, die volgens hun gegevens geschikt zouden kunnen zijn voor de banen bij Inditex, actief benaderen. Indien zij bij Inditex in dienst komen zullen zij worden getraind. Dit gebeurt door ROC Flevoland en Inditex.

Het Spaanse bedrijf wil ook banen aanbieden aan mensen met een arbeidsbeperking, maar het is volgens Vermooten nog wel 'even puzzelen' hoe zij binnen de benodigde functies passen.
Bestuur Concern voor Werk wil Social Firm oprichten 14-12-2017
Een Social Firm gaat duurzame oplossingen bieden aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit heeft het bestuur van de gemeenschappelijke regeling IJsselmeergroep besloten. Binnen dit samenwerkingsverband van de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde voert Concern voor Werk de sociale werkvoorziening en andere activiteiten uit.  

Samen met het onderwijs en het Flevolandse bedrijfsleven gaat de Social Firm bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dit is een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet.  

De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is de Participatiewet. Met de invoering van de Participatiewet heeft het rijk ook bevoegdheden en verantwoordelijkheden overgedragen aan de gemeenten, gepaard gaande met behoorlijke bezuinigingen. De vier deelnemende gemeenten van Concern voor Werk werden de afgelopen jaren geconfronteerd met een afnemende subsidie.  

Binnen deze nieuwe onderneming wordt maximaal ingezet op het arbeidsvermogen van betrokkenen . Naast de vier gemeenten worden ook andere partijen zoals werkgevers- en werknemersorganisaties nauw betrokken bij de nieuwe onderneming. Uitvoeringsorganisaties voor de Social Firm worden Concern voor Werk, Werkbedrijf Lelystad en WerkCorporatie Noordoostpolder/Urk. Als rechtsvorm voor de Social Firm is gekozen voor een coöperatie.  

Directeur Onno Vermooten is erg enthousiast over deze nieuwe stap die voor velen nieuwe mogelijkheden gaat bieden. “Eigenlijk willen we gewoon doen waar we goed in zijn: mensen een kans geven op werk, ze opleiden, trainen en de verbinding zoeken tussen mensen met en zonder beperking. De nieuwe arbeidsmarkt stelt andere eisen, maar we willen wel een inclusieve arbeidsmarkt tot stand brengen. Met de Social Firm gaat het roer om en zijn we klaar voor de toekomst!”
Het Energie Team Lelystad van start! 06-12-2017

Met het noteren van de eerste afspraak voor het Energie Team heeft wethouder Elly van Wageningen het officiële startsein gegeven voor het Energie Team Lelystad.  

Het Energie Team kan Lelystedelingen met een laag inkomen helpen met energie besparen. Dit via advies over eenvoudige manieren voor energie besparing. Naast het gratis advies worden voor ca. € 25,- aan materialen gratis verstrekt en gemonteerd. Dit pakket levert tot ongeveer €100 energiebesparing per jaar op.  

De zes adviseurs van het Energie Team waren tot voor kort langdurig werkzoekend. Zij zijn geselecteerd en opgeleid tot energie adviseur door Werkbedrijf Lelystad. Via het Energie Team kunnen zij werkervaring opdoen waarmee de kans op een baan vergroot. Als uitvalsbasis fungeert de Kluswinkel aan de Rode Klif.  

Lelystad werkt in versneld tempo aan een duurzame stad. Om deze stad ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden is het Uitvoeringsplan Duurzaamheid opgesteld. Het Energie Team Lelystad is een initiatief uit dit plan van de gemeente Lelystad in samenwerking met Werkbedrijf Lelystad. Meer informatie over het Energie Team is verkrijgbaar in de Kluswinkel en op www.werkbedrijflelystad.nl/energieteam. Ook worden in diverse wijken informatiefolders verspreid.  

Foto: Studio Wierd

Ruim 300 Lelystedelingen hebben genoten van de Verwendag on Tour van de Lelystadse Uitdaging 22-11-2017

Afgelopen woensdag heeft de Lelystadse Uitdaging ruim 300 Lelystedelingen die geen ruimte hebben voor leuke extra’s, een Verwendag aangeboden. Bijna 40 bedrijven en organisaties hebben zich samen met vrijwilligers ingezet om deze inwoners een leuke, zorgeloze en ontspannen dag te bezorgen.Ook Het Goed Lunchcafé heeft luncharrangementen beschikbaar gesteld.

Verwendag on Tour
Een grote groep inwoners van Lelystad heeft moeite met rondkomen. Voor hen is het lastig om in de basisbehoeften te voorzien en is er geen ruimte voor leuke extra’s. Tijdens de Verwendag on Tour werd deze groep in het zonnetje gezet. Overdag kon een bezoekje aan de kapper worden gebracht of kon men zich lekker laten verwennen met een ontspannende massage. Verder was er een uitgebreid keuzeprogramma met uitjes, zoals een bioscoopbezoek, bowlen of een bezoek aan Aviodrome. Aan het einde van de dag verwelkomde Wethouder Fackeldey alle gasten op het feest in De Hanzeborg, waar zanger Roy Oostweegel een spetterend live optreden verzorgde. Na afloop kreeg iedereen een cadeautje mee en als klap op de vuurpijl was er ‘s avonds een speciale VIP-avond bij de Groene Sluis, waarbij ieder huishouden een shoptegoed en nog eens 25% extra korting kreeg. ‘De reacties op het feest waren hartverwarmend, kinderen genoten van de Tovertafel, werden geschminkt en de brandweer zorgde voor veel waterplezier. Ouders waagden een dansje en zelfs de polonaise werd ingezet. Iedereen heeft kunnen genieten van een dag vol plezier’, Simone Veldt, manager Lelystadse Uitdaging.

De Lelystadse Uitdaging helpt mensen verder De Lelystadse Uitdaging organiseerde deze dag in het kader van de landelijke campagne ‘Wie help jij vooruit?’, die loopt van 20 tot en met 24 november 2017. Landelijk worden er diverse evenementen georganiseerd. De Lelystadse Uitdaging doet mee met dit initiatief om zo aandacht te vragen voor het thema Armoede. Voor mensen die structureel in een situatie van armoede leven, is vooral het gevoel niet mee te kunnen doen aan het gewone leven een grote last om te dragen. Tijdens het Uitdaging XXL event willen we daar aandacht aan schenken door 300 Lelystedelingen een dag vol ontspanning te bieden.

Bedrijvennetwerk De Lelystadse Uitdaging is een bedrijvennetwerk dat zich graag inzet voor de maatschappij. Zij zijn de uitdaging aangegaan om een Verwendag te organiseren voor gebruikers van de Voedselbank in Lelystad. Matchgroepleden Dennis Geerlings van Topfit en Huong Nguyen van de VN Apotheek namen deel aan het projectteam. Dennis Geerlings: ‘kleine moeite met een groot gebaar, het moet voor iedereen mogelijk zijn verwend te worden”. Huong Nguyen: “ik zet mij graag in om mensen een zorgeloze dag met plezier te kunnen bieden”.  

Bij de organisatie van dit evenement zijn stichtingen betrokken die met de gekozen doelgroep werken en daar kennis en ervaring mee hebben. De lokale partners zijn Welzijn Lelystad en Stichting IDO. Via deze partners bereiken ze de gezinnen en individuen die deze dag goed kunnen gebruiken.  “Het is prachtig om samen met het Lelystadse bedrijfsleven de handen in één te slaan. Mensen moeten soms het hele jaar lang al stil staan bij wat ze uitgeven. Het is heel confronterend als er nooit iets mogelijk is. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dat één dag in het jaar even anders is. Dat is een heel mooi cadeau.” Veerle Rooze, directeur Stichting IDO Lelystad.  

Info over de Lelystadse Uitdaging:
De Lelystadse Uitdaging verbindt het lokale bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties met als doel de leefkwaliteit van de bewoners in Lelystad te verbeteren, door het inzetten van middelen, materialen en menskracht. De Lelystadse Uitdaging geeft invulling aan maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO). Bij MBO gaat het om het geven van steun aan maatschappelijke initiatieven en het tonen van betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken in de directe of indirecte omgeving van de onderneming. Kijk voor meer info en alle betrokken bedrijven op www.lelystadseuitdaging.nl. Volg de Lelystadse Uitdaging op Twitter via @LelyUitdaging en op Facebook: facebook/lelystadseuitdaging.

Nieuwe Partners voor Werkbedrijf Lelystad 20-11-2017 Tijdens een feestelijke lunchbijeenkomst bij La Place aan de Promesse werden 20 werkgevers benoemd tot Partner van Werkbedrijf Lelystad (WBL). Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met de directeur van WBL, Onno Vermooten, het bijbehorende certificaat met muurschild.   

Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Inmiddels hebben al veel werkgevers uit Lelystad een kans geboden aan deze stadsgenoten in de vorm van werk. Zij maken zich sterk voor een groeiende regionale economie waarin iedereen meedoet en niemand langs de zijlijn staat. Reden voor WBL om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.  

Gastbedrijf La Place is een van de bedrijven, die sinds vandaag officieel Partner is. Al enige tijd is Natalya hier aan de slag. Met goede begeleiding door zowel de bedrijfsleidster van La Place als haar jobcoach leert Natalya steeds meer en gaat zelfstandig te werk.    

‘We moeten zuinig zijn op onze mensen met name die een ruggensteuntje nodig hebben. Daarvoor hebben we het bedrijfsleven nodig. Die samenwerking is er, getuige het feit dat inmiddels 140 bedrijven Partner van WBL zijn.’, aldus een trotse John van den Heuvel.
Foto: Studio Wierd
Wethouder Elly van Wageningen maakt kennis met succesvolle samenwerking van Werkbedrijf Lelystad & Espol Plastics BV 31-10-2017
Wethouder Elly van Wageningen heeft een werkbezoek gebracht aan Espol Plastics. Zij liet zich bijpraten door o.m. directeur René Veerman. Espol Plastics verwerkt allerlei kunststof materialen tot eindproduct d.m.v. spuitgieten.  

Ondanks de verwerking van kunststof verdient Espol Plastics zeker het predikaat ‘duurzaam’. Zo wordt er steeds meer gerecycled kunststof verwerkt. Daarnaast zijn de werkzaamheden veelal teruggehaald uit China om zo arbeid te kunnen bieden in onze regio. ‘Wij leveren Nederlandse kwaliteit tegen Chinese prijzen. Dat betekent veel automatiseren en goedkope arbeidskrachten inzetten’, aldus directeur Veerman.  


In het productieproces worden o.m. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. Zo zijn er acht medewerkers werkzaam via Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk. Espol Plastics is tevens leerwerkbedrijf en heeft stagiaires van het speciaal onderwijs Eduvier.  

“Samenwerken met mensen met een beperking vraagt zeker in het begin extra tijd. Werkgevers moeten hiermee leren omgaan en in dat proces vormen begeleiders en werkcoaches van Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk een onmisbare schakel’, aldus Veerman. ‘Extra inzet werpt vaak zijn vruchten af. Dat belonen we uiteindelijk met een vaste aanstelling’. Ook onder de stagiaires van Eduvier heeft Veerman meermalen echte pareltjes ontdekt die na een moeizame start inmiddels een mooie baan én een diploma op zak hebben.  

Tijdens een rondleiding door het bedrijf kreeg wethouder Van Wageningen een mooi beeld van het productieproces bij Espol Plastics.

Foto: © Fotostudio Wierd

 

SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport (SCALA) van start 10-10-2017 ROC van Amsterdam, ROC van Flevoland, Lelystad Airport, Werkbedrijf Lelystad, Luchtvaart - Themapark Aviodrome, provincie Flevoland en gemeente Lelystad hebben op 30 september de overeenkomst “SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport” getekend. De ondertekening vond plaats tijdens de “landelijke beroepenmarkt” voor banen en opleidingen in de luchtvaart en reisindustrie bij Aviodrome.  
foto: ® studio Wierd

Lelystad Airport ontwikkelt zich tot de twin-airport van Schiphol. De samenwerkende partijen zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van Lelystad Airport en de economische kansen die dat met zich meebrengt. Zij willen door optimalisering en intensivering van de onderlinge samenwerking en communicatie de ontwikkeling van bedrijvigheid en werkgelegenheid rondom Lelystad Airport krachtig stimuleren. Dit is inclusief de ontwikkeling van een passend en innovatief opleidingspakket, dat goed aansluit bij de behoefte van partijen en van bedrijfsleven op en rond Lelystad Airport. De partijen willen inzetten op innovatie in onderwijs en arbeidsmarkt met het oog op duurzame werkgelegenheid.

SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport. Het MBO College Lelystad (onderdeel van ROC van Flevoland) en MBO College Airport (onderdeel van het ROC van Amsterdam) bundelen hiertoe hun krachten en richten met SCALA een samenwerkingsCollege op. SCALA (SamenwerkingsCollege Amsterdam Lelystad Airport) is een kleinschalige opleidingsfaciliteit op Lelystad Airport voor onderwijs in de sector van onderhoud, logistiek en integrale oplossingen voor de dienstverlening ten behoeve van de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen. Door de samenwerking tussen MBO College Lelystad en MBO College Airport in Hoofddorp, komen de volledige luchthaven en luchtvaart gerelateerde onderwijsopleidingen gefaseerd beschikbaar voor werkgevers op en rondom de luchthaven. Aviodrome verbindt leisure en educatie. Door inzet van studenten in onderhoud aan collectie en infrastructuur ontstaat een levendig museumpark, een win-win situatie voor de beleving van het park en een praktijkgerichte onderwijsomgeving.  

Werkgelegenheid Op en rond de luchthaven ontstaat nieuwe werkgelegenheid op alle niveaus. Partners in dit samenwerkingsverband spannen zich in om de Flevolandse beroepsbevolking volop mee te laten profiteren van de werkgelegenheidskansen die de luchthavenontwikkeling biedt. De vraag van het bedrijfsleven staat hierbij centraal. Het middelbaar beroepsonderwijs kwalificeert en biedt
UITNODIGING Werkbedrijf Lelystad, UWV, gemeente Almere en Zowelwerk organiseren speeddates 03-10-2017
Hebt u een uitkering op basis van de participatiewet en bent u op zoek naar een baan in de zorg? Dan hebben wij een geweldige uitnodiging voor u. Meld u aan en ga op 19 oktober a.s. met ons mee naar Almere voor speeddates.
Download hier de flyer
Aanmelden is mogelijk via info@werkbedrijflelystad.nl
Ondersteuning inwoners asbestsanering van start! 11-09-2017
Per 1 januari 2024 zijn asbestdaken op alle gebouwen en bijgebouwen verboden. Het is veel werk om asbest op de juiste manier te verwijderen. Daarom zijn de voorbereidingen al gestart. Om inwoners te ondersteunen biedt de gemeente Lelystad procesbegeleiding bij de asbestsanering aan. Werkbedrijf Lelystad is gevraagd dit samen met het Platform Asbestdaken Lelystad (PAL) vorm te geven.   Donderdag 7 september is de officiële aftrap gegeven voor de ondersteuning van huiseigenaren die te maken krijgen met asbestsanering. De bewonerscollectieven, vertegenwoordigd door het PAL, hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met diverse bureaus die kunnen ondersteunen bij de asbestsanering. De keuze is gevallen op twee bureaus. Stade Advies ondersteunt de bewoners van de wijken Bongerd en Wold. Voor de wijken Tjalk, Jol en Gondel is Atrivé gecontracteerd.   Stade Advies en Atrivé informeren de bewoners in de wijken met een asbestdak over de wijze waarop zij de ondersteuning vormgeven. Zij doen dat in nauwe samenwerking met de bewonerscollectieven.
Werkbedrijf staat op Flevozakenfestival 04-09-2017

Op 27 en 28 september a.s. wordt het Flevo Zakenfestival gehouden met als thema Face2Face, omdat persoonlijke ontmoetingen het meeste waard zijn! Kom ook naar dit business-evenement in de AIS hangar op Lelystad Airport. Wij zijn van de partij en verwelkomen u graag in onze stand! 

Klik hier voor gratis aanmelding

Banenevent 2017 02-08-2017 Bent u al op de hoogte van het Regionale Banenevent op 19 september 2017?

‘Flevoland Werkt!’, het Regionaal Werkbedrijf Flevoland, organiseert op 19 september a.s. een Regionaal Banenevent. Zowel in het stadhuis Lelystad als op het plein ervoor kunnen bedrijven en instellingen zich presenteren aan werkzoekenden. Werkzoekenden in zijn algemeenheid en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bijzonder.

’s Morgens wordt het minisymposium ‘Op weg naar Inclusief Werkgeverschap’ voor werkgevers georganiseerd. Verscheidene Flevolandse werkgevers die ervaring hebben met inclusief werkgeverschap vertellen dan over hun ideeën en aanpak maar ook over de meerwaarde van inclusiviteit. Zij gaan vervolgens in discussie met deelnemers aan het symposium om zo de zoektocht naar en het realiseren van de inclusieve waarden te vergemakkelijken.

Om 14.00 uur gaat de banenmarkt van start. Werkzoekenden uit heel Flevoland zijn daar aanwezig. U kunt uw bedrijf aanmelden voor de banenmarkt om uw vacatures te presenteren aan de bezoekers. Werkzoekenden uit Lelystad worden door Werkbedrijf Lelystad voorbereid op het maken van een korte pitch. Zo kunt u snel en gemakkelijk kennismaken met mogelijke kandidaten en een vervolgafspraak organiseren.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de bijgaande flyer en het programma

Aanmelden: U kunt zich aanmelden voor het symposium en/of de banenmarkt via www.flevolandwerkt.info

Graag tot ziens op 19 september!

Met vriendelijke groet, Onno Vermooten
Tweede serie LelyStart diploma's uitgereikt 13-07-2017 Op donderdag 13 juli jl. werd de tweede serie LelyStart diploma’s uitgereikt aan zes deelnemers van Entree Arbeid Lelystad. In aanwezigheid van wethouder Elly van Wageningen en ouders, vrienden en werkgevers van de deelnemers, reikten Agnetha Smit (werkcoach Werkbedrijf Lelystad) en Gaatze Boersma (Talentmeester bij Entree Arbeid) de diploma’s uit. Inmiddels is dit de tweede groep jongeren die met succes deelnam aan een bijzonder opleidingstraject aan de Vaartweg, met als doel het uitstromen naar een betaalde baan op de arbeidsmarkt.  

Eerste successen
Een jaar geleden ontving de eerste groep van acht deelnemers aan Entree Arbeid het LelyStart diploma. Vier van hen zijn doorgestroomd naar een MBO 2 opleiding en de overige vier stroomden uit naar een betaalde baan.  

Passend leren en werken
Sommige jongeren hebben, om wat voor reden dan ook, niet de mogelijkheid om binnen het mbo door te stromen naar niveau 2 of hoger. In Lelystad krijgen jongeren tussen 16 en 27 jaar zonder startkwalificatie via Entree Arbeid de kans om toch door te kunnen groeien naar betaald werk. Op de Vaartweg 67 krijgen ze onderwijs, begeleiding en training aangeboden. Daarnaast doen ze passende werkervaring op middels interne en externe stages. Met het ontvangen van de LelyStart diploma’s zijn de deelnemers klaar voor de stap naar de arbeidsmarkt. Ook hierin worden zij nog ondersteund zolang dat nodig is.

Ketensamenwerking Kansverdienende Jongeren (KKJ)
Entree Arbeid is een programma van de Ketensamenwerking Kansverdienende Jongeren (KKJ). De partijen die zich hieraan verbonden hebben zijn MBO College Lelystad, Eduvier onderwijsgroep, Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL), gemeente Lelystad, Groenhorst Lelystad en Werkbedrijf Lelystad.
Communicatieplatform Flevoland bijgepraat over incusieve arbeidsmarkt 13-07-2017
Op donderdag 13 juli waren zo’n twintig communicatieprofessionals van het Communicatieplatform Flevoland te gast bij Participatiepenning winnaar KFC Lelystad. Zij werden door Onno Vermooten, directeur van het Werkbedrijf Lelystad, bijgepraat over de Participatiewet en de inclusieve arbeidsmarkt die daaruit voortvloeit. In de uitnodiging aangekondigd als de Evangelist van de Inclusieve Arbeidsmarkt, maakte hij de verwachtingen waar door de aanwezigen de nodige eye-openers te bieden. Velen waren zichtbaar onder indruk van Johan Tijink, eigenaar van KFC Lelystad, die zijn visie gaf over sociaal ondernemerschap. Zijn gepassioneerde verhaal toonde treffend aan dat werkgevers veel kunnen betekenen voor mensen met een afstand tot een betaalde baan. “Bij KFC Lelystad werken ruim zeventig mensen”, zei  Johan Tijink, onder hen bevinden zich mensen die geen kansen hadden op de reguliere arbeidsmarkt, maar wél bij KFC. Johan: “Mensen zijn mijn passie. Het creëren van kansen voor iedereen binnen mijn team is wat ik doe. Dát onderscheidt ons van anderen en staat aan de basis van het succes van KFC.” Na afloop van de presentaties werden er nog vele vragen gesteld en ervaringen en ideeën uitgewisseld. Eén deelnemer vatte het samen: “Ik kreeg een brok in mijn keel, toen we werden voorgesteld aan een statushouder uit Eritrea. Tegen de achtergrond van zijn aangrijpende verhaal voelde ik mij trots op werkgevers zoals Johan Tijink die zich met passie voor deze mensen inzetten.”
Achtste Partnerbijeenkomst levert nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad op 07-07-2017

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij HVC aan de Schroefstraat werden negen werkgevers benoemd tot Partner van Werkbedrijf Lelystad (WBL). Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met directeur van WBL, Onno Vermooten, het bijbehorende certificaat met muurschild.
Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Inmiddels hebben al veel werkgevers uit Lelystad een kans geboden aan deze stadsgenoten in de vorm van werk. Zij maken zich sterk voor een groeiende regionale economie waarin iedereen meedoet en niemand langs de zijllijn staat. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.

Gastbedrijf HVC is een van de bedrijven, die vandaag Partner wordt. Sinds dit voorjaar is Jeffrey bij ons aan de slag. We zijn heel tevreden over deze nieuwe collega’, aldus Dirk-Jan Laan. HVC zet zich in voor duurzaam afvalbeheer en duurzame energie.

Wethouder John van den Heuvel onderstreept het belang van zuinig omgaan met materialen en producten. ‘Ook moeten we zuinig zijn op onze mensen met name die een ruggensteuntje nodig hebben. Daarvoor hebben we het bedrijfsleven nodig. Die samenwerking is er, getuige het feit dat al 129 bedrijven Partner van WBL zijn. Daar zijn we trots op.’

Overeenkomsten procesbegeleiding asbestdaken ondertekend 05-07-2017

Woensdag 5 juli zijn in de Kluswinkel twee overeenkomsten getekend met betrekking tot procesbegeleiding voor de verwijdering van asbestdaken.
De ene overeenkomst is getekend door wethouder John van den Heuvel en Onno Vermooten, directeur Werkbedrijf Lelystad (WBL) inzake de opdracht van de gemeente aan WBL om de collectieven te helpen bij het selecteren en inhuren van een procesbegeleider. In de tweede overeenkomst is vastgelegd welke ondersteuning WBL biedt aan het Platform Asbestdaken Lelystad (PAL) en is ondertekend door Onno Vermooten en Paul Stortelder, voorzitter van het PAL.  

De gemeente vindt het belangrijk dat woningeigenaren procesbegeleiding krijgen bij de verwijdering van het asbestdak van hun woning, maar zodanig dat de eigenaar inhoudelijk verantwoordelijk blijft voor de keuzes die hij maakt. De oplossing is gevonden door Werkbedrijf Lelystad een ondersteunende rol te geven bij het selecteren en contracteren van een procesbegeleider. WBL vindt een goede samenwerking met het PAL belangrijk om deze opdracht goed in te vullen.  

Daarnaast biedt WBL de Kluswinkel aan het Rode Klif aan als een frontoffice waar men terecht kan voor vragen of informatie.  

WBL en het PAL verwachten kort na de zomer een procesbegeleider te kunnen contracteren.    

Sollicitatietour langs horeca succesvol 29-06-2017
Werkbedrijf Lelystad (WBL) en het Praktijkonderwijs van Eduvier, de Steiger, werken nauw samen bij het vinden van banen voor leerlingen die klaar zijn met school en inwoners die in aanmerking komen voor de Banenafspraak. Dit is een landelijke afspraak tussen werkgevers, vakbonden en overheid om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.  

Een branche die hiervoor ruimte biedt is de horeca. Horeca-ondernemers zijn vaak bereid om een kans te bieden aan deze vaak nog jonge mensen.

Op 22 juni jl. beproefden WBL en Eduvier een nieuwe aanpak: de sollicitatietour. Vijftien leerlingen en kandidaten voor de Banenafspraak met ambitie voor de horeca gingen op bezoek bij Hajé, Flantuas, KFC en Hof van Lelystad voor een rondleiding. Op de komst was duidelijk gerekend. Met veel passie en energie hebben de horecabedrijven zich gepresenteerd. De sollicitatietour was niet voor niets. Komende zaterdag gaat een van de kandidaten een dag proefdraaien. Verder worden er op korte termijn speeddates georganiseerd met een aantal ondernemers.
Van de sloot in de wal: plezierboten worden oeverbeschoeiing 12-06-2017

Maandag 12 juni zijn bij de Beatrixsluis in Almere de eerste meters aan duurzame oeverbeschoeiing van oude plezierboten gerealiseerd. In Flevoland is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Waterschap Zuiderzeeland, hogeschool Windesheim, Reimert Bouw en Infrastructuur en CompoWorld. Samen maken zij van oude polyester boten damwanden voor oeverbeschoeiing.   

Van afval naar waardevolle grondstof
Doorgaans zijn damwanden voor oeverbeschoeiing gemaakt van tropisch hardhout. Door oude of afgedankte polyester boten voor oeverbeschoeiing te gebruiken wordt afval een waardevolle en bruikbare grondstof: een mooi voorbeeld van circulaire economie. En vanwege het gebruik van polyester (thermoharde composieten) voor oeverbeschoeiing hoeven geen bomen gekapt te worden. Bovendien gaat deze duurzame oeverbeschoeiing naar verwachting veel langer mee dan houten oeverbeschoeiing. Goed voor het milieu dus.  

Miljoenen kilo’s afgedankte boten
Al decennialang belanden miljoenen kilo’s afgedankte polyester zeilboten of motorboten op de sloop, omdat het materiaal zo hard is, dat het niet te recyclen is. Onderzoekers van Hogeschool Windesheim zochten én vonden echter een oplossing om het materiaal te hergebruiken als nieuwe, sterke damwanden voor oeverbeschoeiing. CompoWorld stimuleert het gebruik van composieten waaronder polyester en heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het realiseren van deze eerste meters door het samenbrengen van de verschillende partijen. Waterschap Zuiderzeeland wil de milieubelasting van het waterschap verminderen en een actieve bijdrage leveren aan duurzame ontwikkelingen door samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven. Deze duurzame en innovatieve oeverbeschoeiing past bij die ambities en daarom is het waterschap trots om eigenaar te zijn van deze eerste duurzame meters aan oeverbeschoeiing. Reimert Bouw en Infrastructuur is mede-initiatiefnemer vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om uitputting van natuurlijke bronnen als hardhout te voorkomen en bij te dragen aan de vermindering van het CO2-absorptievermogen.

Proef met BEST-tas van start 29-05-2017

Met de leus ‘geen rest, maar BEST’ is woensdag 17 mei de proef met het aan huis inzamelen van gebruikte Boeken, Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel (BEST) van start gegaan. In 8 wijken in Lelystad kunnen bewoners één jaar lang deze gebruikte spullen in een stevige zak elke 8 weken aan de weg zetten. Kringloopbedrijf Het Goed en Werkbedrijf Lelystad verzorgen de inzameling, de sortering en de verwerking van de spullen.  

Eerste inzameling
Woensdag 17 mei reden de wagens van Het Goed voor de eerste inzamelingsronde door de wijken die meedoen aan de proef: De Schans, De Stelling, De Veste, Gondel, Hanzepark, Kempenaar, Kogge en Schouw. Wethouder Elly van Wageningen, Onno Vermooten (directeur Werkbedrijf), Jean Pierre Sprengers en Willem van Rijn (resp. regiomanager en directeur kringloopwarenhuis Het Goed) hielpen de medewerkers van Het Goed en het Werkbedrijf met het lossen van de vrachtwagen met de eerste BEST-tassen. Ter gelegenheid van de eerste inzameling bood wethouder Van Wageningen de aanwezigen een smakelijke taart aan.   Geen rest, maar BEST Wethouder Van Wageningen: “Uit onderzoek blijkt dat er nog veel herbruikbare spullen in de grijze bak belanden. Dat is jammer, want het zijn waardevolle spullen die via hergebruik en recycling vaak nog een ronde mee kunnen. Daarom gaan we deze spullen bij wijze van proef elke 8 weken aan huis inzamelen via de BEST-tas. Zo leveren we met elkaar een bijdrage aan een duurzame samenleving: we verminderen de hoeveelheid restafval en winnen grondstoffen terug. Bovendien levert de inzameling en sortering via de medewerkers van Werkbedrijf Lelystad werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Geef daarom de BEST-tas een plek in uw schuur, garage of kast en verzamel voortaan eenvoudig uw overgebleven spullen.”  

Afval bestaat niet
Martin Bosman, filiaalleider van de vestiging van Het Goed in Lelystad is blij met de proef met de BEST-tas: “Afval bestaat niet. Het is jammer dat veel herbruikbare spullen worden weggegooid bij het restafval. Stop deze spullen in de BEST-tas en dan kunnen ze worden verkocht en zoveel mogelijk hergebruikt. De BEST-tas kan veel hebben. Wat ons betreft stop je de tas zo vol mogelijk: boeken,  elektrische apparaten, speelgoed, gordijnen, lakens, kleding, riemen, tassen en schoenen. De staat waarin het verkeert - heel, kapot, incompleet - maakt niet heel veel uit. Alleen voor textiel geldt dat het wel droog en schoon moet zijn. En zorg verder ervoor dat de BEST-tas dichtgeknoopt of dichtgebonden kan worden. Als de inzameldag daar is, dan is het een kwestie van de tas aan de wegzetten, daar waar je de afvalcontainer ook opstelt. Met de wagen van Het Goed zamelen we de tassen in. De ingezamelde tassen worden dan bij Het Goed gelost en de spullen gesorteerd.”

Van boek tot krant
In andere gemeenten doen al veel inwoners mee met de BEST-inzameling. “Logisch”, vindt Bosman, “want iedereen heeft spullen die hij niet graag weggooit, maar die toch te veel kunnen zijn. Die spullen kun je nu via de BEST-tas een nieuwe bestemming geven. Wat bruikbaar is, wordt tegen aantrekkelijke prijzen verkocht in ons kringloopwarenhuis. Andere spullen recyclen we zoveel mogelijk. Van oude boeken wordt bijvoorbeeld papier gemaakt voor kranten. Textiel, kleding en schoenen die niet verkocht kunnen worden, worden gerecycled tot herbruikbare vezels.”  

Duurzame samenleving
Met de proef van de BEST-tas hebben Het Goed, Werkbedrijf en gemeente Lelystad hetzelfde doel  voor ogen: een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door hergebruik en recycling van gebruikte spullen te stimuleren. Bosman: “Dat is beter voor het milieu en we maken er zowel de gever als de koper blij mee. Er is geen woord overdreven als we zeggen dat de meeste nieuwe eigenaren opbloeien als ze met hun gebruikte spullen vertrekken bij Het Goed. Iets moois of nuttigs voor heel weinig, willen we dat niet allemaal? De meeste spullen staan dan ook maar heel even in onze winkel.” Maar ook wordt een bijdrage aan een duurzame samenleving geleverd doordat inzameling en sortering plaatsvindt door medewerkers van Werkbedrijf Lelystad. Directeur Werkbedrijf Onno Vermooten: ‘Veel van het werk rondom deze proef wordt gedaan door werkzoekende mensen via het Werkbedrijf, die net even een zetje nodig hebben om aan het werk te komen. Zij werken samen met mensen van Concern voor Werk, de sociale werkvoorziening in Lelystad die mensen met een arbeidsbeperking van werk voorziet. Zij bezorgen de BEST-tassen, zamelen de BEST-tassen weer in en helpen bij het sorteren van alles dat ingezameld is. Ook helpen ze bij het verkoop klaarmaken: zorgen dat de spullen schoon en netjes in de winkel van Het Goed belanden. Zo wordt nuttige werkervaring opgedaan, waarmee succesvol doorgestroomd kan worden naar een volwaardige baan. Ook dat is een waardevolle bijdrage aan een duurzame samenleving.

Het sponsor aspergediner van de Lelystadse uitdaging smaakt naar meer! 10-05-2017 De sterren van de avond: leerling-koks van de Steiger en de horecacrew van het Werkbedrijf zijn voor 1 dag chef-kok
Op 10 mei vond het Aspergediner van de Lelystadse Uitdaging plaats. Om dit evenement mogelijk te maken zijn er 19 smaakvolle matches gemaakt. Werkbedrijf Lelystad werd op die dag omgetoverd tot een maatschappelijk 4-sterren restaurant en stelde de ruimte beschikbaar. Zes Lelystadse chef-koks hebben voor 1,5 dag hun talent vrijwillig ingezet om samen met de crew van de Steiger en het Werkbedrijf een verrassend 4-gangen Aspergediner te bereiden. Een verrijking voor hun werkervaring, op deze manier leren zij de fijne kneepjes kennen van het vak. Het volledige menu is samengesteld met uitsluitend lokale producten en beschikbaar gesteld door Stichting Lelystadse boer en ondernemers uit Lelystad.    

Meer dan 100 maatschappelijk betrokken ondernemers aanwezig Meer dan 100 ondernemers waren aanwezig en droegen op deze manier een maatschappelijk steentje bij om het Aspergediner mogelijk te maken. De opbrengst van het sponsordiner is een donatie voor de Lelystadse Uitdaging. Met deze bijdrage worden de activiteiten van de Lelystadse Uitdaging mogelijk gemaakt en de leerling-koks zijn een bijzondere werkervaring rijker.    

Voor 1 dag chef-kok zijn! De making-off… van het Aspergediner Chef-koks Faizel Lobo (Hajé Shops, Hotels & Restaurants), Monica Cost (Restaurant Monica & Winston), Erik Titulaer (Brasserie de Houtrib en Jan Goos), Tessa van den Brink (Hof van Lelystad) en Jurrie Hooijer (Flantuas Restaurant Luchthaven Lelystad) hebben hun talent ingezet om samen te koken met de horecacrew van het Werkbedrijf en de Steiger. Twee dagen voorafgaand aan het evenement werd alles samen voorbereid. Het verrassende menu werd gecoördineerd door Gerhard Flantuas en bereid door leerling chef-koks van De Steiger en de crew van Werkbedrijf Lelystad onder begeleiding van horeca-docent Jacco van der Stel, Brigit van Loo en docent MBO College Lelystad: Det Olde Hampsink.    

Trots op Lelystad “De maatschappelijke betrokkenheid in Lelystad is enorm, ondernemend Lelystad is graag van betekenis voor de stad. Dit evenement laat zien waar de Lelystadse Uitdaging goed in is: verbinden en het matchen van vraag en aanbod. Voor dit evenement zijn 19 smaakvolle matches gemaakt en de horecacrew van de Steiger en het Werkbedrijf is een bijzondere werkervaring rijker. De Lelystadse Uitdaging verbindt en samen bereiken we meer”. Aldus Simone Veldt, manager Lelystadse Uitdaging.  

Ook betrokken zijn bij de Lelystadse Uitdaging? Word founder, sponsor of vriend van de Lelystadse Uitdaging en ondersteun daarmee de activiteiten van de Lelystadse Uitdaging. Als Founder, sponsor of vriend zetten bedrijven zich als maatschappelijk betrokken organisatie op de kaart. De inzet heeft direct een maatschappelijke meerwaarde voor Lelystad. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simone Veldt, Manager Lelystadse Uitdaging: tel. 06-45556767 of per mail: info@lelystadseuitdaging.nl
Lelystad Airport biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 10-05-2017 In het najaar van 2015 zijn de directie van Lelystad Airport en Werkbedrijf Lelystad een partnership aangegaan. Doel hiervan is in de ontwikkeling van de Flevolandse luchthaven waar mogelijk kansen te bieden aan lokale arbeidskrachten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn de drie eerste kandidaten aan de slag gegaan onder de vleugels van Dura Vermeer. Het gaat om een projectsecretaresse en twee poortwachters. Dit is het resultaat van goede samenwerking tussen bouwbedrijf Dura Vermeer, luchthaven Lelystad Airport, Ampliar Uitzendbureau en Werkbedrijf Lelystad.  

Onno Vermooten, directeur van Werkbedrijf Lelystad is blij met deze ontwikkeling. ‘Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat de ontwikkeling en groei van Lelystad Airport extra werkgelegenheid oplevert. Toch is het opmerkelijk dat in zo’n vroeg stadium al drie kandidaten via Werkbedrijf Lelystad een contract hebben gekregen.’  

In het kader van ‘social return’ zal Lelystad Airport zich inspannen om de werknemers op de luchthaven een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij waarbij expliciet kansen worden geboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast een gebalanceerde opbouw van haar eigen medewerkersbestand verwacht Lelystad Airport dit ook van haar (onder)aannemers.  

Werkbedrijf Lelystad is het re-integratiebedrijf van de gemeente Lelystad. Dit bedrijf begeleidt langdurig werklozen naar werk en bevordert de toegang tot de arbeidsmarkt voor diegenen die in de toegang tot de arbeidsmarkt worden belemmerd. Een bedrijvennetwerk, gemeentelijk werk en Concern voor Werk worden ingezet om werklozen de kans te bieden werkervaring op te laten doen.
Pilot traject voor anderstalige vrouwen afgerond 10-04-2017

Een groep van 12 vrouwen heeft eind maart de pilot voor anderstalige vrouwen afgerond van Huis voor Taal. Zij ontvingen een certificaat en een persoonlijk woordje uit handen van de getrainde vrijwilligers, die gedurende het traject ondersteuning hebben verleend aan de professional van Huis voor Taal.  
De deelnemers aan het traject voor anderstalige vrouwen zijn partner van clienten van Werkbedrijf Lelystad. Zij worden zelf niet begeleid en nemen niet of nauwelijks actief deel aan de Lelystadse samenleving. Bedoeld traject is onderdeel van een gezinsaanpak zodat vanuit beide partners gewerkt wordt aan participatiedoeleinden.  

Bij de start van het traject hebben de deelnemende vrouwen een persoonlijk stappenplan opgesteld. Aan de hand hiervan gingen zij uitdagingen aan die hun mate van deelname aan de Lelystadse samenleving vergroot. Gedurende 20 weken kwamen de vrouwen wekelijks een dagdeel bijeen. Gewerkt werd aan de thema’s prettig voelen, durven, doen waaraan subdoelen gekoppeld werden.  

Het traject is succesvol verlopen. De deelnemers hebben niet alleen meer zelfvertrouwen gekregen, maar hebben ook plannen voor een vervolgactiviteit bij Huis voor Taal of vrijwilligerswerk. Eén deelneemster meldde vol trots in september met een opleiding te starten. Zij is op zoek naar een stageplaats.

BKL Banenbeurs 2017: Vergroot je kansen op werk en kom een ochtend speeddaten! 07-04-2017 Na het succes van de eerste editie in september, hebben de bij de BKL aangesloten uitzendbureaus en andere bemiddelaars in werk de handen nogmaals ineen geslagen; samen organiseren zij op woensdag 19 april de BKL Banenbeurs 2017. Werkzoekenden zijn van harte welkom om de diverse aanwezige bemiddelaars in korte gesprekjes te ontmoeten en eventueel al een vervolgafspraak te maken.  

Volop mogelijkheden in Lelystad De arbeidsmarkt in Lelystad geeft nu en de komende jaren vele mogelijkheden. Er staan talloze vacatures in allerlei sectoren open. Denk bijvoorbeeld aan de banen op de nieuwe luchthaven, aan de kust én bij nieuwe bedrijven. Maar ook nu zijn er al talloze vacatures die mooie kansen bieden.  

Samen staan we sterk
Despeeddatebijeenkomst is een initiatief van de commissie arbeidsmarktintermediairs van de BKL (Bedrijfskring Lelystad). Naast een aantal genoemde arbeidsbemiddelingsbureaus zijn ook het UWV, SCALA, Kwintes en Werkbedrijf Lelystad lid van deze commissie. De volgende arbeidsbureaus zijn tijdens de BKL Banenbeurs 2017 aanwezig:
  • Online People
  • Burger Support
  • Randstad
  • FlevoDirect
  • Jalo Interim Solutions
  • Hanzewerk
  • Agriwerker
Werkzoekenden worden aangeraden hun cv een stuk of 8 keer uit te printen, zodat ze deze bij diverse uitzendbureaus kunnen inleveren. Ook het voorbereiden van een korte, krachtige pitch is verstandig. Naar wat voor werk ben je op zoek en wat heb jij bedrijven te bieden?  

Vergroot je kans en kom!
Zoek je een baan, kom dan op woensdag 19 april tussen 09.30 en 11.30 uur met je cv onder de arm naar het Stadhuis van Lelystad.
Meer informatie https://www.bedrijfskring.nl/activiteiten-bkl/info/134-bkl-banenbeurs-2017

Nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad ontvangen certificaat en muurschild 30-03-2017
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Van Campen Industries BV werden diverse werkgevers benoemd tot Partner van het Werkbedrijf Lelystad (WBL). Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met directeur van het WBL, Onno Vermooten, het bijbehorende certificaat met muurschild.  

Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Inmiddels hebben al veel werkgevers uit Lelystad een kans geboden aan deze stadsgenoten in de vorm van werk. Zij maken zich sterk voor een groeiende regionale economie waarin iedereen meedoet en niemand langs de zijllijn staat. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.  

Van Campen Industries BV is al langere tijd Partner van Werkbedrijf Lelystad. Twee werkzoekenden hebben hier een baan gevonden. Gastheer Peter van Campen benadrukte het belang van maatschappelijk ondernemen.  

Wethouder John van den Heuvel: ‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden, dat ontwikkelt zich steeds beter in Lelystad. Het Werkbedrijf Lelystad werkt hiervoor nauw samen met bedrijven en instellingen in Lelystad om deze inclusieve arbeidsmarkt vorm te geven en werkzoekenden uit Lelystad op weg te helpen naar een baan. Dat deze intensieve samenwerking succesvol is, blijkt uit de benoeming van 20 nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad.’   Foto: Studio Wierd
Oude polyesterboten worden oeverbeschoeiing 01-03-2017 In het project Remanufacturing Composite wordt gewerkt aan een oplossing voor de groeiende berg oude polyesterbootjes. Hogeschool Windesheim heeft een technologie ontwikkeld voor het maken van oeverbeschoeiingspanelen waarin oude bootrompen verwerkt zijn. In het project werken Hogeschool Windesheim, Reimert Bouw en Infrastructuur, Waterschap Zuiderzeeland en Werkbedrijf Lelystad samen. Het doel is in mei van dit jaar een stuk oeverbeschoeiing te plaatsen bij een sluis in Almere. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Stichting CompoWorld die innovaties met composietmaterialen in Flevoland stimuleert en daarmee ook werkgelegenheid creëert. De mankracht is geleverd door Werkbedrijf Lelystad. Mohamed Khazaal en Fabian Rando zijn begin deze maand opgeleid in het composietenlaboratorium van Windesheim. Poly Products in Werkendam heeft de productiemallen geleverd en de eerste panelen worden nu gemaakt in een productieloods in Lelystad. Goed voorbeeld Albert ten Busschen, Associate lector Windesheim: “als projectleider ben ik zeer trots op het resultaat. De jongens hebben het goed opgepakt en hebben de juiste spirit. Samen maken we mooie, sterke oeverbeschoeiingspanelen van oude bootjes. Deze worden eerst voorbewerkt, deels tot stroken door Bootjessloperij ’t Harpje en deels tot vlokken door Demacq Recycling. Deze ingrediënten zorgen voor een robuust paneel dat vele tientallen jaren in een vochtige omgeving meegaat. Een mooi voorbeeld van irculaire economie!”
Werkbedrijf Lelystad loodst bijna 200 mensen van bijstand naar werk 10-01-2017
Het Werkbedrijf Lelystad heeft in 2016 196 mensen met een bijstandsuitkering naar regulier werk geloodst. De gemeente spreekt van een uitstekend resultaat.

Voor de doelgroep jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar heeft het Werkbedrijf Lelystad een speciale aanpak, namelijk Work Fast. Work Fast houdt in dat jongeren intensieve begeleiding en coaching krijgen om te leren hoe zij de arbeidsmarkt het beste kunnen benaderen om zelf een baan te vinden. Deze korte, intensieve aanpak heeft eraan bijgedragen dat 59 jongeren zijn begeleid naar een reguliere baan en heeft voorkomen dat 97 jongeren zijn ingestroomd in een bijstandsuitkering.

In de regionale arbeidsmarkt Flevoland is de doelstelling ten aanzien van de Banenafspraak, uitvloeisel van het landelijke Sociaal Akkoord uit 2013, bereikt. Het Werkbedrijf heeft hierin een bijdrage geleverd door voor 24 cliënten in 2016 een passende baan te vinden. In het Sociaal Akkoord van 2013 hebben het Kabinet en werkgevers afgesproken dat er extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking.

16 februari is de Dag van de Duizend Voorbeelden 09-01-2017 Speciaal voor ondernemingsraadsleden wordt er op donderdag 16 februari 2017 bij het Concern voor Werk in Lelystad de ‘Dag van de Duizend Voorbeelden’ georganiseerd.

Volgens Martine Schuijer, Manager regio-inzet VNO-NCW Midden, kunnen OR-leden namelijk een belangrijke rol vervullen bij de realisatie van de Banenafspraak. Dat is het landelijke initiatief om meer banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.    

De ‘Dag van de Duizend Voorbeelden’ wordt landelijk georganiseerd om werkgevers, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben, extra in het zonnetje te zetten. Als schouderklopje voor de ondernemer zelf en ter inspiratie voor andere ondernemers, die misschien nog net dat ene zetje nodig hebben om mee te doen!

In Flevoland grijpen de samenwerkende partijen VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland de bijzondere dag aan om een interessant middagprogramma te organiseren over de rol die ondernemingsraden kunnen vervullen bij het realiseren van de Banenafspraak. “Wij zijn ervan overtuigd dat juist ondernemingsraadsleden het verschil kunnen maken richting hun werkgever en naar hun collega’s”, zegt Martine Schuijer. “Denk daarbij aan het matchen, plaatsen en begeleiden van medewerkers uit de doelgroep. OR-leden zijn daarom van harte welkom op deze leerzame dag.”

De ‘Dag van de Duizend Voorbeelden’ is een initiatief van ‘Op naar de 100.000 banen, een project van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland’ en wordt uitgevoerd in samenwerking met regionale partners. De bijeenkomst in Flevoland wordt georganiseerd in samenwerking met de regionale afdelingen van de vakverenigingen FNV en CNV.

Meer informatie en inschrijven op de website van www.Flevolandwerkt.info
VACATURE CÖORDINATOR KLUSWINKEL 20-12-2016 De Kluswinkel verbindt wijkbewoners en -professionals op het gebied van leefbaarheid, het onderhouden van de woning/tuin en faciliteert de partijen. Dit gebeurt tijdens bijeenkomsten in de wijk, bij de bewoners thuis, telefonisch of tijdens een spontaan bezoek aan onze winkel. Het doel is tweeledig. Enerzijds wijkbewoners adviseren en instrueren bij reparatie- en herstelwerkzaamheden. Dat kan tijdens het uitvoeren van reparaties, maar ook door workshops te organiseren. Gereedschap wordt beschikbaar gesteld. Bewoners en professionals krijgen een plaats om elkaar te ontmoeten. Anderzijds het verbeteren van de leefbaarheid en het woningonderhoud. Dit door kleine initiatieven te steunen. Wij denken mee, helpen mee en zorgen ervoor dat mensen zelf in beweging komen. >>Lees verder
Gezichten van Buurtvoorlichters Lelystad voor burgemeester Adema 15-12-2016

Burgemeester Ina Adema ontving het eerste exemplaar van het boekje ‘Gezichten van Buurtvoorlichters Lelystad’ uit handen van wethouder John van den Heuvel. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst waarbij zowel de partners als buurtvoorlichters aanwezig waren. Onder hen 7 van de 11 geportretteerde (oud) buurtvoorlichters. In het gepresenteerde boekje vertellen zij wat het project Buurtvoorlichters voor hen persoonlijk betekend heeft.   Voor veel Lelystedelingen inmiddels een vertrouwd beeld: de buurtvoorlichters in de blauwe jassen die mensen persoonlijk informeren. Jaarlijks worden tientallen voorlichtingsopdrachten vervuld. Dit is positief voor de leefbaarheid, ontmoeting en bewonersparticipatie in de wijken. Zo leveren de buurtvoorlichters een bijdrage aan de dienstverlening van de gemeente.   Vooraf worden afspraken gemaakt over de kwantiteit en kwaliteit van de opdrachten. Die zakelijkheid is tevens een goede opstap naar werk. Op dit moment stroomt zo’n 60% van de buurtvoorlichters uit naar een reguliere baan.   Het project Buurtvoorlichters is van start gegaan in 2008 en is een samenwerking van gemeente Lelystad, Welzijn Lelystad, Brandweer Flevoland, Centrada, Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad.
Foto: © Fotostudio Wierd

Werkbedrijf Lelystad laat zien dat Europees Sociaal Fonds werkt 24-11-2016
Werkbedrijf Lelystad heeft de ESF Award 2016 gewonnen. Om bijstandscliënten arbeidsfit te maken, biedt dit bedrijf uitgebreide ondersteuning in de vorm van coaching, werkervaring en gerichte scholing. Je bent immers veel kansrijker op de arbeidsmarkt als je aan het werk bent. Werkbedrijf Lelystad draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt en won hierdoor de ESF Award 2016.  

Volgens de jury kwam Werkbedrijf Lelystad als overtuigende winnaar uit de bus. Het mede door hen vormgegeven Lelystad Akkoord is een verlengde van het landelijke sociale akkoord waarin tevens alle partners verenigd zijn.  

ESF-projecten dragen bij aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Een samenleving die werkt. Werkbedrijf Lelystad wordt ook mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds. Reden om mee te dingen naar de ESF-Award 2016. De inzending resulteerde in een nominatie met nog vier andere projecten.  

Tijdens het ESF-Event 2016 werd de winnaar bekend gemaakt. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigde een prachtige trofee. “Begeleiden naar werk is belangrijk, zorgen voor meedoen in de samenleving is minstens zo’n belangrijk doel. Daarom is Werkbedrijf Lelystad een terechte winnaar.”, vindt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

Ook wordt binnen Europa aandacht gegeven aan dit winnende project. Met het ESF zet Nederland in op re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, behoud en verbetering van de inzetbaarheid van werkenden en ondersteuning van kwetsbare werkzoekenden.  

Het college van Lelystad feliciteert Werkbedrijf Lelystad met de behaalde ESF Award. “Ook nu weer blijkt dat maatwerk en persoonlijke aandacht geven succesvol werkt. In samenwerking met de partners van het Lelystads Akkoord, die een grote rol spelen bij het beschikbaar stellen van werkervaringsplaatsen, wordt de kans vergroot op het krijgen van een baan voor mensen met een uitkering. En ik ben dan ook heel trots dat Werkbedrijf Lelystad nu zélf de verdiende aandacht krijgt door middel van deze award voor al het goede werk dat zij verrichten.”, aldus wethouder John van den Heuvel.  


Link naar bericht Rijksoverheid d.d. 23 november 2016Onze inzending


Sfeerimpressie van de uitreiking

Paralympische tennisster Esther Vergeer ziet toekomst in het Lelystad Akkoord 23-11-2016
Voor ruim honderd betrokkenen sprak Esther Vergeer op het symposium van het Lelystad Akkoord. “Gewoon kunnen meedoen is het belangrijkste dat telt voor iedereen!” Esther deelde een compliment uit door te benadrukken hoe bijzonder het is hoe Lelystad werkt aan de inclusieve arbeidsmarkt.   

Eerder die middag gaf Esther een college aan studenten van het MBO College Lelystad. “Als je iets wil bereiken dan lukt dat!” vertelt Paralympische tennisster Esther Vergeer. De studenten hangen aan haar lippen. “Het is daarbij belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. Door te focussen op je doel, is de kans groot dat het lukt.“ Het bewijs van haar succes, een van de vele gouden medailles, heeft ze bij zich.  

Die middag kwamen letterlijk onderwijs, bedrijfsleven en overheid bijeen. Wethouder Van Wageningen presenteerde vol trots het filmverslag van de bedrijfsbezoeken die ze in het kader van het Lelystad Akkoord deed.

Sieger Siederius, directeur van De Wilde, vertegenwoordigde op het podium het bedrijfsleven. Hij vertelde over de succesvolle manier van stagebegeleiding binnen zijn bedrijf. Het resultaat is dat stagiair Wesley die ook het podium betrad, binnen zijn bedrijf een baan kreeg. “Het investeren in jonge mensen levert ons vernieuwde kennis op”.  

Tien studenten bedrijven van MBO College Lelystad presenteerden hun plan tijdens de netwerkbeurs. De aanwezigen mochten aan hun favoriet een stem uitbrengen. De trotse winnaars van het studenten bedrijf Fests Traps ontvingen een cheque van €250. Tegen het einde van het symposium kon Andries Greiner, voorzitter van het Lelystad Akkoord, het nieuws brengen dat Werkbedrijf Lelystad exact die middag en op het zelfde moment in Den Haag de ESF Award 2016 had gewonnen. Lelystad staat dus op de kaart!  

Het symposium vond plaats bij het MBO College Lelystad.

Bent u werkgever en draagt u het Lelystad Akkoord een warm hart toe? Meldt u dat op www.lelystadakkoord.nl
100e plaatsing werknemer via Werkbedrijf Lelystad bij Nedfilter 04-10-2016 Nedfilter werd op 4 oktober jl. verrast met een prachtige taart van directeur Onno Vermooten van Werkbedrijf Lelystad. Dit om de 100e plaatsing van een kandidaat via het Werkbedrijf te vieren, in de persoon van een zeer gemotiveerde servicemonteur Timothy bij Nedfilter.  
Sinds een paar maanden werkt Nedfilter als ‘Partner van Werkbedrijf Lelystad’ samen met deze organisatie. Coaches van het Werkbedrijf zoeken een goede werkplek voor gemotiveerde kandidaten die in de bijstand zitten. Vanwege de forse groei die Nedfilter doormaakt, is er grote behoefte aan gemotiveerd personeel, bijvoorbeeld voor productie en de service dienst. Dankzij de gezamenlijke inspanningen vieren Nedfilter en het Werkbedrijf nu dus de 100e plaatsing. Werkbedrijf helpt CEO Jan Hannink van Vlint Holding, waarvan Nedfilter deel uitmaakt, is zeer positief over de samenwerking: “Wij worden door het Werkbedrijf goed geholpen met kandidaten om onze groei te realiseren. Tegelijkertijd helpen we mensen uit de bijstand en in een leuke baan. We begeleiden ze en leiden ze op zodat ze goede ervaringen opdoen in een interessante functie”. Voor Vlint is dit een van de manieren om iets te doen voor de maatschappij en in het bijzonder voor de vestigingsplaats Lelystad. De 100e plaatsing voor Werkbedrijf Lelystad is een succes dat zorgt voor veel tevreden partijen. Vooral ook in de persoon van de geplaatste medewerker Timothy, die lekker een stuk taart mee-eet voordat hij weer naar de volgende service klus gaat voor Nedfilter. Over Nedfilter Nedfilter heeft net haar 25-jarig bestaan gevierd. Het bedrijf richt zich op het creëren van een gezond werk- en leefklimaat voor gebruikers van kantoren, fabrieken, zorginstellingen en scholen door zuivere lucht. Nedfilter doet dit door de ontwikkeling, productie, levering en plaatsing van filters, reconditionering van klimaatkasten en levering van luchtverdeelslangen.
Honderdste Partner van Werkbedrijf Lelystad ontvangt certificaat en muurschild 30-09-2016
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 30 september bij het Werkbedrijf Lelystad (WBL) werden werkgevers benoemd tot Partner van Werkbedrijf Lelystad. Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met de directeur van WBL, Onno Vermooten, een certificaat en muurschild aan burgemeester Ina Adema, die deze namens gemeente Lelystad, de honderdste Partner van Werkbedrijf Lelystad, in ontvangst nam.   Ina Adema: “Het is mooi om te zien dat er hier, vanuit het Werkbedrijf Lelystad samen met partners en in een doorlopende lijn van onderwijs naar werk, ontzettend veel aan wordt gedaan om mensen aan werk te helpen. Het hebben van werk geeft richting aan je leven en geeft je iets om trots op te zijn en dat is ontzettend belangrijk.”   Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Veel werkgevers uit Lelystad hebben een kans geboden aan bijstandsgerechtigde stadsgenoten door ze een contract te geven. Deze ondernemers dragen bij aan een groeiende regionale economie. Een economie waarin mensen meedoen en niet langs de zijllijn staan. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner van Werkbedrijf Lelystad te benoemen.   Wethouder John van den Heuvel: ”Vandaag was wel een heel bijzondere uitreiking. Ik ben blij dat ook de gemeente de titel ‘Partner van het Werkbedrijf’ mag dragen. We zijn natuurlijk als opdrachtgever van meet af aan nauw betrokken. Maar ik ben er wel trots op dat de gemeente nu officieel de honderdste partner is van Werkbedrijf Lelystad. Samen met alle nieuwe en bestaande partners dragen we graag ons steentje bij om werkzoekenden aan een baan te helpen. En wat mij betreft gaan we ook door om nog meer bedrijven te verleiden om arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is immers voor iedereen. We noemen dit ook wel de inclusieve arbeidsmarkt. En hierbij is het de gewoonste zaak van de wereld dat bedrijven en instellingen inclusief zijn. Samen zijn we al een heel eind op de goede weg.”  Foto, Studio Wierd
Gewoon doen! 30-06-2016

Donderdagmiddag 30 juni kwamen in Almere HR-professionals van diverse overheidsorganisaties uit de regio Flevoland bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen over de banenafspraak. Conclusie? Er zijn genoeg drempels en voorwaarden, maar je moet gewoon starten met plaatsen.

Vanuit daar komt het proces in beweging en leer je dat mensen uit de doelgroep vaak bijzonder gemotiveerd zijn. En zoals de aanwezige Onno Vermooten, directeur  Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad en bestuurslid Regionaal Werkbedrijf Flevoland, stelde: “Mensen uit de doelgroep hebben vaak juist zeer specifieke talenten.”

De gemeente Almere organiseerde de bijeenkomst namens het samenwerkingsverband ‘Flevoland werkt’. Almere heeft veel ervaring met het creëren van werkplekken voor mensen met een beperking. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk hoeveel zaken meespelen bij het wel of niet realiseren van banen voor deze groep. Hoe groot is je organisatie? Wat doet de organisatie al aan sociaal ondernemen, hoeveel werk is uitbesteed, is er draagvlak of bekendheid op bestuursniveau en op de werkvloer, is er geld beschikbaar en kan er een passend takenpakket geboden worden?

Veel warme harten en vrienden van het Lelystad Akkoord 22-06-2016

Lelystadse werkgevers omarmen de inclusieve arbeidsmarkt tijdens de goedbezochte kick-off van het Lelystad Akkoord, het platform voor inclusieve ondernemers 

Iedereen hing aan zijn lippen, toen Andries Greiner, voorzitter van de Bedrijfskring Lelystad, zijn betoog hield over kansen op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij kent het klappen van de zweep, heeft in zijn tijd als directeur van IVIO veel met banenplannen te maken gehad. Om een prachtig verhaal kort te maken: we zullen de inclusieve arbeidsmarkt zelf in beweging moeten zetten en niet wachten op overheidsinitiatieven.  

Wethouder Van den Heuvel, portefeuillehouder Participatie en Werkbedrijfdirecteur Onno Vermooten legden uit wat de inclusieve arbeidsmarkt is. In essentie komt het erop neer dat voor iedereen die kan werken ook daadwerkelijk een plekje te vinden is.  

“Het is geen keuze, je moet als bedrijf wat terugdoen voor de maatschappij”, zei KFC directeur Johan Tijink. Bij hem hebben alle mensen dezelfde kans, met of zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Rik Eggink van Daklapack heeft jarenlange ervaring opgebouwd met deze groep hardwerkende mensen. Het Werkbedrijf Lelystad heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Het meest recente voorbeeld is een productielijn die geheel ‘bemand’ wordt door alleenstaande vrouwen. Deze dames werken alleen tijdens schooltijden. Dat is nog eens omdenken!  

De zaal was muisstil toen twee werknemers vertelden hoe het is om weer een kans te krijgen en je te kunnen bewijzen in het werkende leven. Twee ontroerende verhalen van twee dolgelukkige loyale werknemers.  

Wethouder Fackeldey merkt dat Lelystad aan slagkracht wint doordat de stad beschikt over een groot arbeidspotentieel. Bedrijven hoeven zich hier geen zorgen te maken over hun personeelsvoorziening. “Wij zijn om die reden een aantrekkelijke vestigingsplaats voor een groot aantal bedrijven!”  

Irene Medema, campagnemanager van het Lelystad Akkoord, roept alle aanwezige werkgevers en het maatschappelijk middenveld op om vriend van het Lelystad Akkoord te worden. Hier werd meteen gehoor aangegeven. Dit is nog maar het begin. Lelystad gaat serieus werk maken van de inclusieve arbeidsmarkt.  

Bent u werkgever en draagt u het Lelystad Akkoord een warm hart toe? Meld u dat op www.lelystadakkoord.nl Voor vragen of voor contact kunt u een mail sturen aan info@lelystadakkoord.nl

Nieuwe Partners Werkbedrijf Lelystad ontvangen certificaat en muurschild 21-04-2016
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 april bij de Karmac Groep, een van de nieuwe Partners van het Werkbedrijf Lelystad (WBL), werden 21 werkgevers benoemd tot Partner van het Werkbedrijf Lelystad. Wethouder John van den Heuvel overhandigde samen met directeur van het WBL, Onno Vermooten het bijbehorende certificaat met muurschild. De lijst met Partners bestaat inmiddels uit 80 bedrijven.   Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven is hierbij uitermate belangrijk. Veel werkgevers uit Lelystad hebben een kans geboden aan bijstandsgerechtigde stadsgenoten door ze een contract te geven. Deze ondernemers maken zich sterk voor een groeiende regionale economie. Een economie waarin mensen meedoen en niet langs de zijllijn staan. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen.   Wethouder John van den Heuvel:” Vandaag zijn alle nieuwe Partners van het Werkbedrijf Lelystad in het zonnetje gezet. We gaan door om ook andere bedrijven te verleiden om arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de komst van de Participatiewet is de arbeidsmarkt voor en van iedereen. We noemen dit ook wel de inclusieve arbeidsmarkt. In een echte inclusieve arbeidsmarkt is het de gewoonste zaak van de wereld dat bedrijven en instellingen inclusief zijn. Maar zover zijn we nog niet. Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn samen met elkaar al wel op de goede weg. Laten we dit vooral voortzetten.”   Na de uitreiking kregen alle genodigden nog een rondleiding door het bedrijf Karmac.
© Fotostudio Wierd 2
KFC Lelystad Beste Leerwerkbedrijf 2015 en Edwin Spoor Beste Talent 2015 13-04-2016 Woensdagmiddag 13 april werden tijdens een goed bezochte feestelijke bijeenkomst de winnaars van de Leerwerkverkiezing 2015 bekend gemaakt door wethouder John van den Heuvel. Het Beste Leerwerkbedrijf 2015 werd KFC Lelystad en het Beste Talent 2015 werd Edwin Spoor. Beide winnaars namen een beeld in ontvangst van kunstenares Pohluma Jansen. Daarnaast heeft KFC Lelystad een plaquette ontvangen voor op hun gevel en een digitaal logo, te gebruiken voor op al hun communicatiemiddelen. Edwin Spoor kreeg ook nog cadeaubonnen en een oorkonde.   Met de Leerwerkverkiezing wil het college benadrukken dat zij het belangrijk vindt dat iedereen een eigen plaats krijgt op de arbeidsmarkt om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Sinds de komst van de Participatiewet is de arbeidsmarkt er voor iedereen, dus ook voor degene die een beperking heeft en op zoek is naar een baan. De verkiezing is een stimulans voor andere bedrijven om zich ook aan te melden als leerwerkbedrijf en voor talenten een stimulans om vooral doorzettingsvermogen te tonen.   Wethouder John van den Heuvel: “Deze arbeidsmarkt voor iedereen én van iedereen noemen we de inclusieve arbeidsmarkt. Hierbij is een hechte samenwerking nodig tussen de belangrijke maatschappelijke partners, zoals het bedrijfsleven, het onderwijs, het maatschappelijk middenveld en de overheid. Leerwerkbedrijven kunnen leerwerkplaatsen aanbieden en bijdragen aan de ontwikkeling van een leerling tot een volwaardig medewerker. Daarnaast geef je als leerwerkbedrijf aan dat je bereid bent om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dat er steeds meer bedrijven zijn die zich aanmelden als leerwerkbedrijf, daar ben ik best trots op. Leerwerkbedrijven én leerwerk kandidaten laten zien dat de opstap naar de inclusieve arbeidsmarkt ook werkelijk mogelijk is, zolang we er allemaal gezamenlijk aan werken.” Onno Vermooten, directeur van Werkbedrijf Lelystad, benadrukte het belang van deze samenwerking tijdens zijn speech. Hij was heel blij dat deze verkiezing aan de Vaartweg werd gehouden. In dit pand is niet alleen Werkbedrijf Lelystad gevestigd, maar ook het Praktijkonderwijs van Eduvier en Concern voor Werk, waar werkervaring opgedaan kan worden. Kortom, mogelijkheden voor iedereen die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt.   Tijdens de bijeenkomst vertelde ook directeur Sieger Siderius van De Wilde BV, winnaar van het beste leerwerkbedrijf van 2013, hoe zijn bedrijf een bijdrage levert aan de maatschappij. Als bouwbedrijf leidt hij leerlingen op, zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen. Hij vindt dan ook dat deze investering het dubbel en dwars waard is. Vervolgens wist Martine Kruider de aanwezigen te boeien met haar presentatie ‘Van journalist naar sociaal ondernemer’. Ten slotte nam Andries Greiner het stokje over en stelde enthousiast de genomineerden voor aan het publiek. Alle genomineerde talenten hebben ter stimulering van hun doorzettingsvermogen een cadeaubon ontvangen.
© Fotostudio Wierd
'0320werkt' is een gratis app voor mensen met een uitkering. 03-03-2016

De gemeente Lelystad gaat belangrijke informatie voor mensen met een uitkering plaatsen in een speciale app, 0320werkt. In de app vinden mensen informatie over vacatures, de betaaldata van de uitkeringen en een informatiedeel waarin rechtstreeks naar de gezochte informatie op de website gelinkt wordt.
Met de invoering van de '0320werkt' app hoopt de gemeente mensen met een uitkering beter informeren. Zeker bij veranderingen in de uitkering zijn uitkeringsgerechtigden op zoek naar informatie en neemt het aantal telefoontjes en vragen aan de balie op het gemeentehuis toe. Door het actief sturen van deze informatie (push berichten) via de app worden mensen meteen geïnformeerd over de ingevoerde wijzigingen met betrekking tot hun uitkering.


 

Samenwerking Werkbedrijf Lelystad met Sportbedrijf Lelystad 29-02-2016

In de FlevoPost Lelystad van woensdag 24 februari was een katern van het Sportbedrijf Lelystad te vinden met daarin o.m. een artikel over de samenwerking met Werkbedrijf Lelystad.
Lees ook >>


 

Aan het werk zonder dat ze het door hebben 09-02-2016

Sinds 2014 zitten Werkbedrijf Lelystad, Concern voor Werk en het praktijkonderwijs Eduvier in één gebouw, een voormalig schoolgebouw van het ROC. Het resultaat: kwetsbare jongeren sluitend begeleiden van onderwijs naar arbeidsmarkt. De bonus: betere samenwerking tussen de drie organisaties. En lagere kosten.
Meer hierover in een reportage van Cedris in het magazine ‘Werkt’ van februari 2016.


 

 

Commercial Werkbedrijf Lelystad op Omroep Flevoland 09-02-2016 Deze commercial van Werkbedrijf Lelystad wordt de komende maanden op Omroep Flevoland uitgezonden.


Espol Plastics over Werkbedrijf Lelystad in ‘Kunststof Magazine’ januari 2016. 01-02-2016 ‘Ga niet uit van problemen maar van mogelijkheden. En zoek die oplossingen niet te ver en te moeilijk’. Een prachtig uitgangspunt van Espol Plastics. Bij deze Partner van Werkbedrijf Lelystad blijkt het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed uitpakt. Natuurlijk moest daarvoor wel enig voorwerk gedaan worden.   Zaken als complexiteit, veiligheid, concentratie enz. spelen een rol bij de mogelijkheden om iemand vanuit WBL te kunnen plaatsen. Goed contact tussen Espol Plastics en WBL heeft zijn vruchten afgeworpen. Van de vijftien medewerkers zijn er maar liefst vijf afkomstig van het Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk.    
Meer hierover in het bijgaande artikel ‘Espol Plastics: Nederlandse kwaliteit voor Chinese prijzen’ uit Kunststof Magazine, januari 2016.

Training helpt jongeren op weg naar werk 10-12-2015 Wethouder Elly van Wageningen heeft vandaag aan 8 jongeren het certificaat overhandigd van de Empowermenttraining van Werkbedrijf Lelystad. Een zichtbaar resultaat van de Ketenaanpak Kwetsbare Jongeren in Lelystad. Deze aanpak behelst een intensieve samenwerking tussen onderwijspartners, gemeente Lelystad en Werkbedrijf Lelystad om kwetsbare jongeren via hun eigen mogelijkheden naar een startkwalificatie of duurzame arbeid te begeleiden.   Van het merendeel van de jongeren (16 – 27 jaar) dat heeft deelgenomen aan de Empowermenttraining was het reguliere onderwijs niet meer passend. Zonder diploma is het perspectief op werk beperkt. De Empowermenttraining maakt deel uit van Entree Arbeid. Dat is een traject waarmee deze jongeren via begeleiding en training in de meest passende leer- en werkomgeving en met de benodigde ondersteuning een gerichte arbeidskwalificatie behalen. Hiermee worden hun kansen op een start op de arbeidsmarkt vergroot.   In de Empowermenttraining wordt gewerkt aan thema’s die te maken hebben met het ontwikkelen van kracht en zelfvertrouwen. De jongeren leren tegenslagen om te zetten in kansen.  ©Foto: Studio Wierd21 Nieuwe werkgevers zijn nu Partner Werkbedrijf Lelystad 07-12-2015 Vandaag zijn 21 werkgevers benoemd tot Partner van het Werkbedrijf Lelystad.
Wethouder Economische Zaken Jop Fackeldey overhandigde aan deze werkgevers het bijbehorende certificaat en het gevelbordje. Dat gebeurde op het Ondernemersplein Lelystad in aanwezigheid van andere werkgevers die eerder al partner van het Werkbedrijf zijn geworden.   Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Hiervoor is samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven uitermate belangrijk. Veel werkgevers uit Lelystad hebben een kans geboden aan uitkeringsgerechtigde stadsgenoten door ze een contract te geven. Deze ondernemers maken zich sterk voor een groeiende regionale economie. Een economie waarin mensen meedoen en niet langs de zijllijn staan. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot ‘Partner Werkbedrijf Lelystad’ te benoemen.   Ook het Ondernemersplein Lelystad, zelf een netwerk van de lokale economie bevorderende samenwerkende partners, is partner van het Werkbedrijf. Wethouder Fackeldey is bestuurlijk verantwoordelijk voor het functioneren van het Ondernemersplein als aanspreekpunt voor het bedrijfsleven.   ‘Werkbedrijf en Ondernemersplein zijn twee kanten van dezelfde medaille. Beiden streven we werkgelegenheidsontwikkeling na. Waar we als Ondernemersplein hét aanspreekpunt zijn voor dé ondernemer, maakt het Werkbedrijf zich sterk voor werknemers die moeilijk aan een baan komen om voor hen werkgevers met een geschikte werkplek te vinden. Ik ben er trots op dat steeds meer werkgevers de verantwoordelijkheid nemen om mensen in dienst te nemen, hen en zichzelf daarmee de kans gevend op zinvol werk en waardering van beide kanten. Dat draagt bij aan een volwaardig functionerende Lelystadse samenleving. Ik hoop dat nog veel meer bedrijven het partnerschap met het Werkbedrijf willen aangaan,’ aldus wethouder Fackeldey.   In totaal zijn inmiddels 64 werkgevers Partner van het Werkbedrijf Lelystad geworden. Foto: StudioWierd


Kluswinkel veelzijdig project 06-11-2015
Sinds ruim een jaar is aan de Rode Klif 209 de Kluswinkel te vinden. Een re-integratieproject waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Enerzijds krijgen werkzoekenden de kans om werkervaring op te doen, anderzijds krijgt de leefbaarheid in de wijken een impuls. De Kluswinkel is een initiatief van de gemeente Lelystad, Woningcorporatie Centrada en het Werkbedrijf Lelystad. Voor de personele bezetting van de Kluswinkel tekent Werkbedrijf Lelystad. Werkzoekenden worden ingezet om bewoners te ondersteunen bij het klussen. De medewerkers van de kluswinkel zijn van huis uit vakmensen met veel ervaring. Binnen de kluswinkel zijn ook werkervaringstrajecten voor administratieve werkzaamheden. De werkervaring die de medewerkers opdoen blijkt een goede opstap naar werk te zijn. ‘Al acht medewerkers zijn dit jaar uitgestroomd naar een baan. De Kluswinkel voelt voor medewerkers als een warm bad. Er kan geleerd worden, er wordt veel gelachen en goed samengewerkt..Dat heeft een positieve uitwerking op iedereen en maakt het makkelijker om vol vertrouwen een volgende stap in de loopbaan te maken’, volgens Gert-Jan Holt, projectleider Kluswinkel. Lelystedelingen kunnen bij de Kluswinkel aankloppen voor informatie over allerlei onderhoudsklussen. Als het nodig is kan ook assistentie verleend worden bij klein onderhoud zoals bijvoorbeeld het bijvullen van de CV, elektra, kranen, toilet en hang- en sluitwerk. Het belangrijkste doel van de kluswinkel is om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Binnenkort gaat de Kluswinkel maandelijks workshops organiseren met de bedoeling om wijkbewoners wat kneepjes van het vak bij te brengen. De ondersteuning is gratis, materiaal daarentegen moeten bewoners zelf aanschaffen. Inmiddels worden maandelijks tussen de 150 en 200 Lelystedelingen geholpen. ‘Soms is er al langere tijd iets kapot. Als je zo’n euvel dan verholpen hebt, zijn de mensen blij. Dat geeft veel voldoening’, aldus een medewerker van de Kluswinkel. Ook voor buurtinitiatieven in het kader van bevordering van de leefbaarheid kan men terecht bij de Kluswinkel. Een mooi voorbeeld van een buurtinitiatief is het project ‘M.I.L.A.’, waarbij woningen door bewoners zelf werden geschilderd onder begeleiding van een leermeester van Lansink schilderwerken. Op dit moment liggen er nog zes initiatieven. ‘De desbetreffende buurtbewoners moeten de kar wel zelf blijven trekken, de Kluswinkel neemt het niet over. Onze rol is beperkt tot het geven van ondersteuning en advies’ zo verduidelijkt Gert-Jan Holt. Succesvol is de uitleen van gereedschap. Gereedschap kan kosteloos tegen een kleine borg geleend worden bij de Kluswinkel (0320-231821). Met name de steiger en de hogedrukreiniger zijn populair bij de uitleen. Op 4 november 2015 heeft de Kluswinkel een bijeenkomst georganiseerd over het bijvullen van de centrale verwarming. Het plan is om regelmatig bijeenkomsten te organiseren rondom een thema of een buurtinitiatief.
Eénjarig jubileum Vaartweg 67 22-10-2015 Diverse jaren stond het pand Vaartweg 67 leeg, maar een jaar geleden is daar verandering in gekomen. De stilte heeft plaatsgemaakt voor veel reuring op het gebied van werken, leren en re-integreren. Dit 1-jarig jubileum is vandaag gevierd met een concert van een heel bijzonder orkest, nl. het Riciotti Ensemble.   Het concert vond plaats in de kantine temidden van enkele genodigden en medewerkers van de drie organisaties die ‘samenwonen’ in het voormalige ROC-gebouw, nl. Werkbedrijf Lelystad (het re-integratiebedrijf van de gemeente), Concern voor Werk en het praktijkonderwijs van stichting Eduvier.   Het Ricciotti Ensemble is het snelste symfonieorkest ter wereld. Het bestaat uit veertig jonge, geestdriftige musici, die het liefst spelen voor mensen die normaal gesproken niet met symfonische muziek in aanraking komen. De flexibiliteit van het orkest is uniek. Ricciotti geeft minstent drie optredens per dag, overal en voor iedereen.  
 
Trots op onze nieuwe Partners! 15-10-2015


 

Werkgevers worden Partner Werkbedrijf Lelystad 09-10-2015 Op 8 oktober j.l., werden 21 werkgevers benoemd tot Partner van het Werkbedrijf Lelystad. Wethouder John van den Heuvel overhandigde hen het bijbehorende certificaat. Dat gebeurde bij gastbedrijf en Partner Flevobird Logistiek b.v. in aanwezigheid van andere werkgevers.Werkbedrijf Lelystad begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Hiervoor is samenwerken met het plaatselijke bedrijfsleven uitermate belangrijk. Veel werkgevers uit Lelystad hebben een kans geboden aan bijstandsgerechtigde stadsgenoten door ze een contract te geven. Deze ondernemers maken zich sterk voor een groeiende regionale econmomie. Een economie waarin mensen meedoen en niet langs de zijllijn staan. Reden voor Werkbedrijf Lelystad om ze tot Partner Werkbedrijf Lelystad te benoemen. In totaal worden drie bijeenkomsten georganiseerd voor de benoeming van de Partners van het Werkbedrijf.
Foto: Fotostudio WierdGemeente en onderwijspartners ondertekenen aanpak ketensamenwerking kwetsbare jongeren 01-10-2015 Op 1 oktober hebben onderwijspartners, gemeente Lelystad en Werkbedrijf Lelystad de bestuurlijke uitwerking ondertekend, die aangeeft hoe de sluitende aanpak voor kwetsbare jongeren in Lelystad vorm krijgt. Het samenwerkingsverband geeft veel nieuwe mogelijkheden om kwetsbare jongeren via hun eigen mogelijkheden naar een startkwalificatie of duurzame arbeid te begeleiden. Zo is er via Matchpoint een functioneel jongerenloket gekomen bij MBO College Lelystad, dat er voor zorgt dat jongeren op de juiste plek terecht komen. Met de introductie van Entree Arbeid aan de Vaartweg 67 is een nieuw uitstroomprofiel gecreëerd vanuit de entreeopleiding. Bovendien zal, naast de bestaande en succesvolle talentmanagers, gewerkt gaan worden met talentmakelaars bij Matchpoint en talentmeesters bij Entree Arbeid.      
Matchpoint: een expertteam met en voor kwetsbare jongeren
Begin dit jaar is de samenwerking voor kwetsbare jongeren tussen gemeente en onderwijspartners formeel bekrachtigd in de ondertekening van een convenant. Inmiddels is een aantal nieuwe stappen gezet in deze ketensamenwerking voor kwetsbare jongeren. Zo is een gezamenlijk functioneel jongerenloket rondom de entreeopleiding gerealiseerd: Matchpoint. Het expertteam zorgt onder andere voor melding en doorverwijzing naar de meest passende leer- en/of werkomgeving en voor bemiddeling en ondersteuning van korte duur om zo, op basis van diagnose en onderzoek, gezamenlijk te bepalen wat de meest passende route van onderwijs naar arbeidsmarkt is. Ook zorgt het expertteam voor plaatsing en monitoring van de jongeren om te kunnen beoordelen of de ketensamenwerking effectief en efficiënt is en de jongeren daadwerkelijk geplaatst worden.  
Met Entree Arbeid betere start op arbeidsmarkt
Daarnaast is een gedifferentieerde aanpak van de entreeopleiding met een extra uitstroomprofiel richting arbeid ontwikkeld: Entree Arbeid. Met als basis Vaartweg 67 en middels uitvoering op verschillende locaties en met inzet van de specifieke deskundigheid van die locaties, leidt dit tot een betere start op de arbeidsmarkt voor jongeren van 16 – 27 jaar zonder diploma. Via begeleiding en training in de meest passende leer- en werkomgeving en met de benodigde ondersteuning van de talentmeester staat het behalen van een gerichte arbeidskwalificatie voorop.  
Gezamenlijk doel
Om de stappen die gezet zijn formeel te bekrachtigen, is een bestuurlijke uitwerking van het convenant opgesteld. Hierin zijn, naast bestaande partners als MBO College Lelystad, Eduvier Onderwijsgroep, SVOL, Groenhorst en gemeente Lelystad, nu ook Flevodrome en Werkbedrijf Lelystad als partners binnen de ketensamenwerking opgenomen. Het doel om een sluitende aanpak en vooral aanbod te creëren van onderwijs naar arbeidsmarkt voor kwetsbare jongeren in Lelystad komt zo steeds dichterbij.
Lelystad Airport gaat ook kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt 28-09-2015 De directie van Lelystad Airport en Werkbedrijf Lelystad zijn een partnership aangegaan. In de komende ontwikkeling van Lelystad Airport zullen zij gezamenlijk waar mogelijk concrete kansen bieden aan locale arbeidskrachten met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De overeenkomst is ondertekend door Erik Lagerweij, directeur Lelystad Airport en Onno Vermooten, directeur Werkbedrijf Lelystad.
Lokaal talent
De groei van Lelystad Airport creëert extra werkgelegenheid voor de omgeving. Ten dele zal dit een aanzuigende werking hebben op specialisten buiten Flevoland maar voor een belangrijk deel wenst de luchthaven ook lokaal talent aan zich te binden.
Afspiegeling maatschappij
In het kader van ‘social return’ zal Lelystad Airport zich inspannen om de werknemers op de luchthaven een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij waarbij expliciet kansen worden geboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast een gebalanceerde opbouw van haar eigen medewerkersbestand verwacht Lelystad Airport dit ook van haar (onder)aannemers.
Re-integratie
Werkbedrijf Lelystad is het re-integratiebedrijf van de gemeente Lelystad. Dit bedrijf begeleidt langdurig werklozen naar werk en bevordert de toegang tot de arbeidsmarkt voor diegenen die in de toegang tot de arbeidsmarkt worden belemmerd. Een bedrijvennetwerk, gemeentelijk werk en Concern voor Werk worden ingezet om werkervaring op te laten doen.

Foto (© fotostudio Wierd): Onder toeziend oog van wethouder Fackeldey en wethouder Van den Heuvel ondertekenden Erik Lagerweij (links) en Onno Vermooten de overeenkomst.
UITNODIGING Werkbedrijf Lelystad... dat is andere koffie! 17-09-2015
  Ons doel is om een goede match te maken tussen werkgevers en werkzoekenden. Hiervoor adviseren en ontzorgen wij de werkgevers en begeleiden en stimuleren wij de werkzoekenden. Samen bouwen aan een goed draaiende lokale/regionale economie en een sociale samenleving waarin iedereen kan meedoen.
Doe met ons mee en bel voor een afspraak!  
Benieuwd naar de ervaringen van andere werkgevers, die inmiddels ‘Partner van Werkbedrijf Lelystad’ zijn geworden?
Kom dan op de koffie op 1, 8 of 15 oktober a.s. van 10-12uur. 
  1 oktober: Lansink BV, Pascallaan 17, Lelystad
  8 oktober: Flevobird Logistiek b.v., Noordersluisweg 40, Lelystad
15 oktober: Marfo Innovdome, Nikkelstraat 2, Lelystad

Graag tot ziens!
Werkbedrijf Lelystad
Meldt u hier aan> 
Kamervoorzitter Van Miltenburg bezoekt Flevoland 27-08-2015 Op 27 augustus 2015 brengt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, een werkbezoek aan Flevoland. Tijdens dit werkbezoek wordt zij begeleid door de Commissaris van de Koning, Leen Verbeek. Op het programma staan een bezoek aan de gemeente Noordoostpolder, Schokland, familiebedrijf Zuidberg Frontline Systems BV en Urk. Per boot gaat het gezelschap naar Bataviahaven in Lelystad. Daar wordt Van Miltenburg bijgepraat over de plannen van Erfgoedpark Batavialand, een samenwerking van Museum Nieuw Land, de Bataviawerf en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het laatste onderdeel van het werkbezoek is een rondleiding op de Bataviawerf in aanwezigheid van Hans Maris, directeur Bataviawerf/Batavialand en Ronald Revenberg, manager Werkbedrijf Lelystad. Ook spreekt Van Miltenburg met deelnemers in het werkervaringstraject over hun ervaringen op de werf.
Samen aan het werk 28-07-2015

U bent werkgever in Flevoland en samen met u kijken we de komende jaren hoe u een baan kunt creëren in uw bedrijf voor iemand met een arbeidshandicap.
Er zijn drie goede redenen om uw bedrijf open te stellen:

1. Het sociaal akkoord
Werkgevers in Nederland hebben afgesproken dat zij over tien jaar 125.000 banen hebben voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit heet de Banenafspraak. Deze afspraak staat in het Sociaal Akkoord van werkgevers, werknemers en het kabinet. Nederland vindt dat iedereen mee moet kunnen doen aan de samenleving. En als daar extra ondersteuning bij nodig is, dan geven we die.

2. Het is goed voor uw bedrijf
Maatschappelijk verantwoord ondernemen en betrokken; het maakt onderdeel uit van veel missies van bedrijven. De maatschappij verlangt van bedrijven dat ze investeren in hun omgeving en iets betekenen voor een ander. Daar past bij dat u uw bedrijf open stelt voor wie minder makkelijk een baan kan vinden. Kortom, een baan creëren voor iemand met een arbeidsbeperking is goed voor uw bedrijf, voor uw imago en voor uw personeelsbestand.

3. Het financieel risico is beperkt
Stelt u uw bedrijf open? Dan betaalt u alleen voor het werk dat iemand met een arbeidsbeperking kan verzetten. Ook zijn er andere financiële maatregelen. Zo blijft uw risico beperkt.   >>> Lees verder.
Daklapack Group eerste ‘Partner van Werkbedrijf Lelystad’ 03-07-2015 Daklapack Group uit Lelystad kan zich sinds vandaag als eerste werkgever officieel ‘Partner van Werkbedrijf Lelystad’ noemen. Algemeen directeur Dave Klaassen en technisch directeur Rik Eggink ontvingen het bijbehorende muurschildje en certificaat uit handen van directeur Onno Vermooten van Werkbedrijf Lelystad.   Werkbedrijf Lelystad gaat werkgevers certificeren die aantoonbaar sociaal zijn in het arbeidsmarktdomein. Met andere woorden: werkgevers die een plek bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in de vorm van werkervaringsplaatsen, stageplekken of een arbeidsovereenkomst.   Daklapack onderscheidt zich al jaren in het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en heeft onlangs vijf medewerkers een arbeidscontract aangeboden. Daklapack en Werkbedrijf Lelystad werken al geruime tijd samen tot volle tevredenheid. Daardoor kan Daklapack de personele bezetting van de productielijnen naar behoefte inrichten. Met name de betrokkenheid, het meedenken en de flexibiliteit van Werkbedrijf Lelystad maakt het partnership voor Daklapack erg waardevol.  >>Certificaat.
Succesvol regionaal evenement Flevoland Werkt! 12-06-2015 Ruim 100 werkgevers uit Flevoland zijn naar het regionale evenement “Flevoland werkt!” gekomen, vrijdag 12 juni. Het evenement, georganiseerd door het Werkbedrijf Flevoland, vond plaats in de Bataviawerf in Lelystad en had tot doel om werkgevers te informeren en te inspireren over de Banenafspraak. Staatssecretaris Jetta Klijnsma, voorzitter van het FNV Ton Heerts en voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen hebben invulling gegeven aan het informatieve gedeelte van het programma. Daarnaast hebben de aanwezige werkgevers ook succesvoorbeelden kunnen zien van werkgevers die al mensen met een arbeidsbeperking in dienst genomen hebben. Extra banen creëren Het doel van de Banenafspraak is dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan slag gaan. In het Sociaal Akkoord hebben de sociale partners en het kabinet afgesproken om de komende jaren 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een beperking. De uitdaging voor de regio Flevoland is om gedurende 2015 en 2016, 400 extra banen voor deze groep te realiseren. Dit is voor de overheid en het bedrijfsleven een verantwoordelijkheid die ook veel kansen biedt. Het Werkbedrijf Flevoland wil hier samen met bedrijven, overheid en instellingen een succes van maken. Staatssecretaris Klijnsma onderstreepte het belang om samen te werken: “Als je mensen buitensluit, dan krijg je een heel beroerde samenleving. Dus pak het beet en doe het samen Flevoland”. Na afloop van het programma werd er tijdens de netwerkborrel nog druk overlegd, vragen over en weer gesteld en contacten uitgewisseld door de aanwezigen. Ook gaven enkele aanwezigen al aan kansen te zien in hun organisatie voor banen van de Banenafspraak.
Werkbedrijf Lelystad heeft een vliegende start gemaakt 12-06-2015

In 2014, heeft het re-integratiebedrijf 120 mensen aan een baan geholpen, zo staat te lezen in het onlangs uitgebrachte jaarverslag. Dat is 12 procent meer dan wat als doelstelling was gesteld. 'We zijn trots op de bereikte resultaten,' zegt directeur Onno Vermooten. 2014 was het eerste volledige boekjaar van het Werkbedrijf, dat sinds november samen met Concern voor Werk en praktijkschool De Steiger een mooi onderkomen heeft gevonden aan Vaartweg 67 op industrieterrein Noordersluis. Gemeente Lelystad richtte het Werkbedrijf eind 2013 op, met het oog op de veranderingen in de uitkeringsregelingen rond de komst van de Participatiewet, begin dit jaar. ‘Gemeente Lelystad is heel actief om haar inwoners de kans te bieden om weer aan het werk te kunnen, ze investeert echt in haar bewoners,’ zegt Vermooten. De bijstand is geen vetpot. Met de komst van de Participatiewet is de bijstand bovendien nòg meer een tijdelijke voorziening geworden. Mensen die lang zonder werk zitten, komen in een heel ander ritme en vaak belanden ze ook in een isolement. ‘Hoe kom je uit die uitkering,’ vraagt Vermooten. ‘We hebben een opstarttraject met Concern voor Werk, waarbij de mensen weer in een werkritme kunnen komen. Ze leren om weer met collega’s om te gaan en hoe ze zich tegenover hun meerdere moeten opstellen.’ Werkbedrijf Lelystad maakt een match tussen werkgevers en  bijstandsgerechtigden. ‘Mensen in de bijstand zitten vaak jaren zonder werk, terwijl 95 procent van hen graag aan het werk wil. Het is niet het werkschuwe volk waarvoor ze vaak worden aangezien,’ zegt de directeur gepassioneerd. ‘Bij het Werkbedrijf kijken de werkcoaches niet naar de dingen die niet goed zijn gegaan, maar naar wat wèl gaat lukken.’ Aan die formule dankt het Werkbedrijf haar succes, denkt Vermooten. Zodra de bijstandgerechtigde een aanstelling heeft gekregen voor langer dan zes maanden en een dag, mag
Vermooten hem uitschrijven. ‘We maken van elk succesverhaal een foto, voor onze wall of fame,’ zegt hij trots. Ook de foto van 33-jarige Chantal van der Sluis krijgt daar wellicht een plek. Sinds 1 maart heeft ze een werkplek gekregen in de keuken van Concern voor Werk. ‘Ik ben heel blij,’ lacht ze, terwijl ze bezig is met de voorbereidingen voor de lunch. Chantal zat zeven maanden in de bijstand, nu werkt ze full-time. Na een aantal gesprekken bleek al snel dat ze met haar schoonmaakervaring goed aan de slag kon bij Concern voor Werk. ‘Al snel ging ik aan het werk in de keuken, koken is hartstikke leuk.’ Inmiddels is ze de rechterhand van de leidinggevende en stuurt ze de medewerkers aan van Concern voor Werk. Chantal belandde door persoonlijke omstandigheden in de bijstand. ‘Ik wilde graag werken, maakte me niet uit wat,’ vertelt ze. ‘Ik ga nu met zoveel plezier naar mijn werk!’ Vermooten beaamt dat gevoel: ‘Werk is veel belangrijker dan alleen geld genereren. Werk geeft mensen een gevoel van eigenwaarde en een plek in de maatschappij.’
Foto: Onno Vermooten  ©Fotostudio Wierd

Lelystad helpt jongeren bij vinden van baan 10-06-2015

Zonder diploma is het niet makkelijk een baan te vinden.
Daarom hielden de gemeente Lelystad en Werkbedrijf Lelystad een bijeenkomst speciaal voor jongeren zonder startkwalificatie.
Studieadviseurs van het MBO College Lelystad adviseerden jongeren die graag verder wilden leren bij hun studiekeuze.

Voorlichting over passende baan
Voor wie niet direct gemotiveerd is om een opleiding te doen, was er ook de mogelijkheid om je te laten voorlichten over een passende baan. Medewerkers van Werkbedrijf Lelystad, verschillende Lelystadse bedrijven en een uitzendbureau hielpen tijdens de bijeenkomst bij het vinden van een baan. Vijf jongeren hadden na de bijeenkomst gelijk een afspraak om aan de slag te gaan bij Hajé en bij Marfo, via uitzendbureau In Person.

Veel vacatures

Hajé en In Person hebben veel vacatures, ook voor jongeren zonder diploma. Ze kunnen er terecht voor vakantiewerk, maar zeker ook voor een reguliere baan waarin ze doorgroeimogelijkheden hebben. Geïnteresseerde jongeren konden direct contact leggen en afspraken maken. Jongeren die gestopt zijn met school, maar daar misschien wel spijt van hebben of die geen baan kunnen vinden, kunnen contact opnemen met Leerlingzaken van de gemeente Lelystad.
Bron: FlevoPost

Burgemeester opent expositie Conrad Bloemers 08-05-2015
Burgemeester Margreet Horselenberg opende dinsdag 28 april de expositie van Lelystedeling Conrad Bloemers.
De kunstwerken van Bloemers zijn tot eind juni te bezichtigen in het pand van Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad, aan de Vaartweg 67. 

Verenigde Staten Conrad Bloemers vertrok op 26-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten om daar zijn geluk te beproeven als bloemist en fotograaf. Hij bleek zeer succesvol in de fotografie en zijn foto’s werden wereldwijd geëxposeerd. Maar aan zijn succes kwam abrupt een einde en Conrad Bloemers keerde noodgedwongen terug naar Nederland. Hier vond hij in het schilderen een uitlaatklep.   Creëren van beelden Het creëren van beelden is nog altijd zijn grote passie. “Mijn leefomgeving inspireert me. Ik vertaal wat ik zie in beelden en motieven. Pasteltinten zal je in mijn werk niet tegenkomen, maar wel felle, harde kleuren.” aldus Bloemers over zijn kunstwerken.  

Buurtvoorlichter Bloemers werkt tegenwoordig als buurtvoorlichter in Lelystad. In de toekomst zou hij graag zelf een galerie openen en anderen de gelegenheid bieden om beeldende kunst te maken.  

Exposities In het pand aan de Vaartweg zijn geregeld exposities te zien van cliënten van Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad. Met het organiseren van exposities stellen Concern voor Werk en het Werkbedrijf hun cliënten in de gelegenheid om hun beeldende werken aan een groter publiek te laten zien.
Lentegroet met een aantrekkelijk personeelsaanbod 26-03-2015

Met een aantrekkelijk personeelsaanbod en een lentegroet is het team van Werkbedrijf Lelystad zojuist vertrokken richting 50 werkgevers.

UWV en Werkbedrijf Lelystad hebben een speeddate georganiseerd voor Hajé Restaurants 06-03-2015 UWV en Werkbedrijf Lelystad hebben een speeddate georganiseerd voor Hajé Restaurants, Hotels & Shops. Ruim 40 langdurig werkzoekenden konden zich persoonlijk presenteren voor een van de vacatures van deze werkgever. Shakila Biharie, HR Manager: ‘UWV en Werkbedrijf Lelystad hebben binnen een korte periode een uitstekend verzorgde dag neergezet, waarbij goede kandidaten een kans hebben gekregen om zich te presenteren. Er zit een duidelijke meerwaarde aan zo’n dag. Mijn complimenten.’
Staatssecretaris Wiebes op bezoek 04-03-2015 Woensdag 4 maart bracht staatssecretaris Eric Wiebes van financiën op uitnodiging van gedeputeerde Jaap Lodders een werkbezoek aan Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad. Na een welkomstwoord van directeur Onno Vermooten werd een rondleiding gemaakt. Allereerst over de produktie-afdelingen van Concern voor Werk. Na een bezichtiging van Werkbedrijf Lelystad vond een rondetafelgesprek plaats tussen de staatssecretaris, de gedeputeerde en het managementteam van Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad.   Aan de hand van enkele prikkelende stellingen werd gediscussieerd over een aantal actuele zaken die betrekking hebben op de Participatiewet. De staatssecretaris deelde de mening dat wij er naar moeten streven zoveel mogelijk regeldruk bij werkgevers weg te halen om de kansen voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. Ook werd stil gestaan bij verschillende financiële en fiscale onderwerpen in relatie tot de nieuwe wet. De staatssecretaris was onder de indruk van de activiteiten in Lelystad waar hard gewerkt wordt aan één van zijn motto’s: iedereen heeft recht op werk.
Minister Plasterk opent pand Vaartweg 67 Lelystad 03-02-2015

Maandag 2 februari 2015 heeft Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Vaartweg 67 in Lelystad geopend. Het pand op dit adres biedt onderdak aan drie organisaties die nauw gaan samenwerken in het kader van alle veranderingen binnen het sociaal domein. Het betreffen Werkbedrijf Lelystad, het re-integratiebedrijf van de gemeente, Concern voor Werk, sociale werkvoorziening en het praktijkonderwijs van Eduvier. Deze laatste organisatie biedt kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar specifiek praktijkonderwijs met veel individuele aandacht.   Tijdens de openingsfestiviteiten stond het thema samenwerken centraal. Directeur Onno Vermooten van Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk gaf aan dat door de unieke samenwerking meer inwoners van Lelystad met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op werk hebben gekregen. Leerlingen uit het praktijkonderwijs kunnen werkervaring opdoen bij Concern voor Werk en vervolgens door Werkbedrijf Lelystad aan een baan worden geholpen. Ook de cliënten van het Werkbedrijf kunnen door het opdoen van werkervaring bij Concern voor Werk al dan niet met aanvullende scholing hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.   Minister Plasterk bestempelde zijn bezoek als ‘hartverwarmend’. ‘Ik heb mensen gesproken die dankzij dit initiatief aan het werk gekomen zijn. Ik heb bewondering voor wat u hier doet. Lelystad loopt voorop als het gaat om deze ontwikkeling en vormt een prachtig voorbeeld voor Nederland.’   Tijdens de officiële openingshandeling bracht de minister de verbindende schakel aan tussen scholing, werkvoorziening en het werkbedrijf. De organisaties zijn hiermee klaar om de toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Zie ook nieuwsbericht in de Stentor van 3-02-2015

Goedbezochte bijeenkomst Participatiewet 2015 in Lelystad 26-01-2015

Op 8 december vond de themabijeenkomst ‘Participatiewet 2015, wat betekent dat voor u als ondernemer?’ plaats. De ruim 100 aanwezigen werden verwelkomd door Onno Vermooten, directeur van Werkbedrijf Lelystad, op de onlangs in gebruik genomen nieuwe locatie. Onno Vermooten verzorgde een introductie van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland, waarbij hij stilstond bij de rol die de gemeenten en het UWV in 2015 gaan spelen in de Flevolandse Arbeidsmarkt-regio

Hierna was het tijd voor de première van de film ‘Het werkbedrijf Lelystad in de praktijk’. In de film kwamen zowel cliënten als werkgevers aan het woord en er kwam duidelijk naar voren dat mensen met een arbeidsbeperking zeer goed in staat zijn om werkzaamheden te verrichten in het reguliere arbeidsproces. De werkgevers in de film toonden zich zeer enthousiast over deze gemotiveerde arbeidskrachten.  Aansluitend kreeg Aart van der Gaag, ambassadeur VNO-NCW MKB Nederland en LTO Nederland, het woord over de rol van werkgevers m.b.t. het “100.000 banenplan” naar aanleiding van het Sociaal Akkoord. Ook hij gaf ons legio voorbeelden uit de praktijk waaruit blijkt dat werkgevers zowel vanuit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap als ook bedrijfseconomisch gebaat zijn bij de inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Aan de concrete uitwerking en implementatie van de Participatiewet wordt door de gemeenten, het UWV en werkgevers- en werknemersorganisaties nog volop gewerkt. Hierbij is van groot belang dat alle individuele werkzoekenden die per 2015 onder de Participatiewet vallen (Wajongers, WWB’ers en WSW’ers) goed in beeld zijn bij de gemeenten en er voor de werkgevers instrumenten (subsidies) beschikbaar komen zoals: no-riskpolis, proefplaatsing, loonkostensubsidie, jobcoaching en bijvoorbeeld een organisatiescan t.b.v. jobcarving.
Na het beantwoorden van vragen uit de zaal dankte Onno Vermooten Aart van der Gaag voor zijn enthousiaste bijdrage en bood alle aanwezigen het boek “Stempel geschikt!” met 60 visies op werk aan.
Hierna was er nog ruim de gelegenheid om in een informele setting na te praten en te netwerken met collega-ondernemers. De catering werd verzorgd door leerlingen van het speciaal onderwijs en medewerkers van Concern voor Werk.  Bron: http://www.mkb.nl/index.php?pageID=66&messageID=9995

 

Werklink 3 18-12-2014

De digitale nieuwsbrief van Werkbedrijf Lelystad is uit!  
> Download hem hier.

 

Film Werkbedrijf Lelystad in première 17-12-2014 Film Werkbedrijf Lelystad in première tijdens bijeenkomst VNO NCW Flevoland Op 8 december 2014 heeft VNO NCW Flevoland de themabijeenkomst ‘Participatiewet 2015, wat betekent dat voor u als ondernemer?’ georganiseerd. Spreker was Aart van der Gaag, ambassadeur VNO/NCW, MKB Nederland en LTO Nederland, over de rol van werkgevers m.b.t. het ‘100.000 banenplan’ n.a.v. het Sociaal Akkoord. Gastheer voor deze bijeenkomst was Werkbedrijf Lelystad. Sinds twee maanden wordt vanuit de nieuwe locatie aan de Vaartweg te Lelystad hard gewerkt om zoveel mogelijk werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te helpen bij reguliere werkgevers in Flevoland. Van de aanpak en de successen kregen de aanwezigen een mooi beeld tijdens de bedrijfsfilm van Werkbedrijf Lelystad.

Bouwbedrijf Dijkstra/Draisma ontvangt certificaat Social Return On Investment (SROI) 13-11-2014

Wethouder John van den Heuvel heeft tijdens een business lunch voor ondernemers het certificaat Social Return On Investment aan bouwbedrijf Dijkstra Draisma uit Dokkum uitgereikt. Het bouwbedrijf kreeg het certificaat, omdat zij in het kader van het Social Return On Investment (SROI) project van gemeente Lelystad een aantal mensen van het Werkbedrijf Lelystad een werkplek hebben aangeboden. Van aannemers die werk voor de gemeente verrichten, verlangt de gemeente Lelystad dat zij mensen van het Werkbedrijf Lelystad betrekken bij het uitvoeren van deze werkzaamheden. Dit is vastgelegd in een SROI paragraaf (Social Return on Investment). Hiervoor geldt dat 5 % van de aanneemsom besteed wordt aan SROI. Wethouder John van den Heuvel: “Ik ben blij dat ik het certificaat SROI mag uitreiken aan het bouwbedrijf Dijkstra/Draisma, want dat betekent dat een aantal van onze cliënten werk heeft gevonden en niet meer hoeft te leven van een uitkering. En dat is wat mij betreft een dubbele felicitatie waard. Want iedereen heeft recht op werk, zodat zij weer mee kunnen doen in de maatschappij.” Werkbedrijf Lelystad Werkbedrijf Lelystad heeft als doel om zoveel mogelijk werkzoekenden aan een reguliere baan te helpen. Dat doet het bedrijf in samenwerking met ondernemers uit Lelystad die op zoek zijn naar medewerkers. Woensdag 12 november werd er een businesslunch georganiseerd om geïnteresseerden kennis te laten maken met het Werkbedrijf. Directeur Onno Vermooten benadrukte dat hij erkentelijk is voor de steun in de rug vanuit de gemeente in de vorm van SROI. MFA Zuiderzeewijk Het bouwbedrijf Dijkstra Draisma heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van de Multi Functionele Accommodatie (MFA) Zuiderzeewijk, dat in het eerste kwartaal van 2015 gereed zal zijn. MFA Zuiderzeewijk bestaat uit twee aparte gebouwen, die met elkaar in verbinding staan door een looproute. Het ene gebouw wordt een buurtontmoetingsplaats en het andere een kindcentrum. Inmiddels zijn in dit project ook enkele uitkeringsgerechtigden aan de slag om werkervaring op te doen.


 

 

Ellen van Selm verruilt Buurtvoorlichters voor ambtsketen 12-11-2014
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 12 november 2014 heeft Ellen van Selm afscheid genomen van het project Buurtvoorlichters. Op 1 december wordt zij geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Opsterland.   Ellen van Selm heeft aan de wieg gestaan van het project Buurtvoorlichters en dit project uitgebouwd tot een belangrijk onderdeel van de sociale infrastructuur van Lelystad. De Buurtvoorlichters zijn de ogen en oren van de wijk. Daarnaast is het een belangrijk instrument voor re-integratie om mensen weer aan werk te helpen.   In haar afscheidswoord beschreef Van Selm de wijk waarin zij zou willen wonen: een wijk waarin mensen elkaar kennen, waar activiteiten georganiseerd worden en waarin je je thuis voelt. Dat de Buurtvoorlichters een belangrijke bijdrage leveren aan zo’n wijk spreekt voor zich.   Veel oud-buurtvoorlichters kwamen langs om Ellen te bedanken. Ook oud-wethouders en de huidige wethouder John v.d. Heuvel maakten van de gelegenheid gebruik haar de hand te schudden.   De afgelopen jaren hebben veel prominenten een bezoek gebracht aan het project Buurtvoorlichters zoals Staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Met trots presenteren wij onze informatiebrochure 23-10-2014
Het doel van Werkbedrijf Lelystad is om een goede match te maken tussen werkgevers en werkzoekenden. Hiervoor adviseren en ontzorgen wij de werkgevers en begeleiden en stimuleren wij de werkzoekenden. Samen bouwen aan een goed draaiende lokale/regionale economie en een sociale samenleving waarin iedereen kan meedoen. Met trots presenteren wij onze informatiebrochure met informatie over onze aanpak en uw voordelen.

Werkbedrijf Lelystad gaat verhuizen. 08-09-2014

Werkbedrijf Lelystad gaat verhuizen.
Het pand aan de Vijzelweg wordt verruild voor een nieuw onderkomen aan de Vaartweg te Lelystad, eveneens op industrieterrein Noordersluis.
Bent u op zoek naar personeel of wilt u werk uitbesteden?
Vanaf 22 september 2014 kunt u daarvoor terecht op ons nieuwe adres:

Werkbedrijf Lelystad
Vaartweg 67    [kaart]
8243 PD LELYSTAD
Postbus 482
8200 AL LELYSTAD
Telefoon: 0320-295400
www.werkbedrijflelystad.nl
info@werkbedrijflelystad.nl  


 

Werkbedrijf Lelystad bestaat 1 jaar 08-09-2014
Werkbedrijf Lelystad bestaat 1 jaar. Wethouder John van den Heuvel was aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van Werkbedrijf Lelystad (WBL). Al vanaf de start is het WBL succesvol. In het eerste jaar werden meer dan 60 bijstandscliënten aan regulier werk geholpen. Naast stimuleringsregelingen zoals loonkostensubsidie is vooral de persoonlijke begeleiding van het WBL een belangrijke succesfactor. Daarnaast kunnen cliënten passende werkervaring opdoen; een mooie opstap bij het vinden van een reguliere baan. Ook worden speciale projecten georganiseerd voor jongeren en inwoners die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. Veel van deze projecten maken inmiddels onderdeel uit van het WBL. Wethouder John van den Heuvel bezocht zo’n bijzonder project, nl. de Buurtvoorlichters. Hij is uitgebreid geïnformeerd over de activiteiten van de Buurtvoorlichters en was onder de indruk van de motivatie waarmee zij hun werk doen. “Het werkbedrijf heeft prima resultaten behaald. Op deze manier kunnen we steeds meer mensen helpen aan een reguliere baan en ervoor zorgen dat ook deze groep weer midden in de maatschappij komt te staan”, aldus wethouder John van den Heuvel. Directeur Onno Vermooten van het Werkbedrijf Lelystad is optimistisch over de toekomst van WBL. ‘Wij gaan verhuizen naar ons nieuwe onderkomen aan de Vaartweg. Vanuit deze locatie kunnen wij nog beter ons werk verrichten.’ Ook de ontwikkeling op de arbeidsmarkt is reden voor optimisme. Voorlopig blijven echter ondersteunende maatregelen vanuit de gemeente noodzakelijk. De vooruitzichten voor bedrijven geven nog onvoldoende vertrouwen om mensen zonder subsidie in dienst te nemen. Het Werkbedrijf Lelystad en de gemeente Lelystad lopen voorop waar het gaat om veranderingen binnen het sociale domein.

Interview met Onno Vermooten 24-07-2014

Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid bezoekt Flevoland   Mirjam Sterk, de landelijke ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, heeft op 23 juni een werkbezoek gebracht aan Flevoland.
Uit de pers: Interview met Onno Vermooten
Het bezoek had twee doelstellingen: ze wilde leren waar Flevoland als arbeidsmarktregio goed in is, zodat ze dit als ‘good practice’ mee kan nemen naar andere arbeidsmarktregio’s. Daarnaast dacht Mirjam Sterk mee over zaken waar Flevoland in de aanpak van jeugdwerkloosheid tegenaan loopt. Naast Sterk waren bestuurders van de Flevolandse gemeenten aanwezig. Jeugdwerkloosheid speelt in heel Nederland, ook in de regio Flevoland. Een groot aantal partijen in de provincie werkt samen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken: de gemeenten Almere, Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Urk, UWV, onderwijs, werkgevers, sectorale organisaties, private partijen en kenniscentra. Commitment van alle partijen nodig Mirjam Sterk heeft tijdens het werkbezoek een praktijkvoorbeeld kunnen zien van de werkgeversbenadering die Flevoland hanteert. Klaas Klein (accountmanager Werkgeversserviceteam gemeente Almere): ‘Voorwaarde voor een succesvolle aanpak is commitment van alle drie de partijen: de werkzoekende, de werkgever en de overheid. Dit heeft ertoe geleid dat werkloze jongeren snel uitstromen naar werk.’ Daarna is ze in gesprek gegaan met twee jongeren die (gefinancierd vanuit het Actieplan Jeugdwerkloosheid) een traject volgen. Dit traject bestaat uit empowerment en uit het opdoen van arbeidsvaardigheden, zodat ze goed voorbereid op de arbeidsmarkt komen en interessante kandidaten voor werkgevers zijn. Mirjam Sterk: ‘Het is me uit dit gesprek duidelijk geworden dat het van belang is dat de competenties in het onderwijs nog beter aansluiten op de arbeidsmarkt. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om werknemersvaardigheden die bedrijven verwachten, zoals hoe je initiatief kunt nemen en hoe je je kunt presenteren.’ Het bezoek sloot af met een presentatie van Technocampus Lelystad Airport, waarin te zien is hoe we onderwijs en arbeid in elkaar laten vloeien. Dennis Grimbergen (Technocampus Lelystad Airport): ‘We hanteren het principe van inleren: de jongeren zijn aan het werk, ze zien dan wat hen interesseert en daar bouwen we hun opleiding omheen.’ Investeren Tot slot sprak Froukje de Jonge, wethouder Participatie, Werk & Inkomen gemeente Almere: ‘Investeren is het sleutelwoord als het gaat om het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Investeren door de jongeren zelf, hun ouders, het onderwijs, het bedrijfsleven én de overheid zoals we nu doen met de aanpak van de jeugdwerkloosheid.’ Het was voor alle partijen een geslaagd werkbezoek, dat energie geeft voor de vervolgaanpak van jeugdwerkloosheid.


 

Empowermenttraining is ruggensteun voor werkzoekende jongeren Lelystad 15-07-2014 Empowermenttraining is ruggensteun voor werkzoekende jongeren Lelystad   Het Werkbedrijf Lelystad helpt mensen met een bijstandsuitkering aan werk. Deze ondersteuning bestaat onder meer uit sollicitatietrainingen en begeleiding op de werkplek. Vaak wordt vooraf een werkervaringsperiode aangeboden waarin werknemersvaardigheden worden aangeleerd. Hierdoor wordt de kans op uitstroom naar werk aanzienlijk vergroot.   Speciale aandacht is er de afgelopen maanden gegeven aan jongeren. Dit in het kader van aanpak jeugdwerkloosheid waarvoor geld beschikbaar is gesteld. Het Werkbedrijf Lelystad heeft voor jongeren een speciale Empowermenttraining ontwikkeld. Doel van deze training is dat jongeren weerbaar worden en hun zelfvertrouwen vergroten, dat ze leren grip te krijgen op en richting kunnen geven aan hun leven en ten slotte op eigen kracht concrete stappen kunnen zetten richting werk. Onlangs bracht de Ambassadeur Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk een bezoek aan Flevoland. Tijdens dit werkbezoek op de Bataviawerf werd zij geïnformeerd over het speciale trainingsprogramma van het Werkbedrijf Lelystad dat werkzoekende jongeren aangeboden krijgen. Ze toonde zich enthousiast over deze aanpak. Ook was zij onder de indruk van de jongeren en hun verhaal. Uit het gesprek bleek dat de aanpak jeugdwerkloosheid geen ver-van-mijn-bedshow is. Duidelijk werd hoe graag jongeren aan de slag gaan en hoe belangrijk de ruggensteun van het Werkbedrijf Lelystad daarbij is.
Partners tekenen intentieovereenkomst ingebruikname pand Vaartweg 67 10-04-2014

Partners tekenen intentieovereenkomst ingebruikname pand Vaartweg 67 Gemeente Lelystad, het Werkbedrijf Lelystad, Concern voor Werk, de Eduvier Onderwijsgroep en praktijkschool De Steiger hebben een handtekening gezet onder een intentieverklaring ten behoeve van de ingebruikname van het onlangs door de gemeente aangekochte pand Vaartweg 67. De handtekeningen werden gezet door de wethouders Willem de Jager van Werk, Inkomen  en Onderwijs, en Ruud Luchtenveld van Gemeentelijk Vastgoed en Financiën, Onno Vermooten, directeur Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk, Els van Doorn, bestuursvoorzitter bij Eduvier Onderwijsgroep en Theo Caldenhoven, bestuursmanager van praktijkonderwijs De Steiger. De partijen zijn overeengekomen dat het pand per 17 augustus 2014 gezamenlijk in gebruik wordt genomen.


Wethouder Willem de Jager reikt cheque loonkostensubsidie uit aan Flevo Security 10-03-2014

Wethouder Willem de Jager heeft een cheque van  € 9.000,- voor loonkostensubsidie overhandigd aan Karel Schmitz van Flevo Security. Deze loonkostensubsidie is een stimulans voor werkgevers om een uitkeringsgerechtigde een arbeidsovereenkomst van minimaal een jaar aan te bieden. De wethouder sprak zijn waardering uit richting Flevo Security voor het in dienst nemen van een langdurig werkzoekende.


Medewerkers Werkbedrijf Lelystad beëdigd tot BOA 13-11-2013

Vandaag werden vijf medewerkers van het Werkbedrijf Lelystad beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) door de korpschef van de Eenheid Midden Nederland, de heer W. Woelders. Bij het Werkbedrijf Lelystad aan de Vijzelweg werd de eed afgelegd door de dames Jansen, De Vaan, Frie en de heren Cecilia en De Vries. Buitengewoon opsporingsambtenaren helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Zij controleren of mensen zich aan de regels houden en geen overtredingen begaan, zoals fout parkeren of milieuregels overtreden. Zij mogen verdachten aanhouden en boetes uitschrijven. De parkeercontrole wordt verricht onder toezicht van de Coöperatie ParkeerService in Amersfoort, waarvan de gemeente Lelystad lid is. Het Werkbedrijf Lelystad is trots op deze beëdiging waardoor de desbetreffende medewerkers een actieve rol behouden binnen Lelystad.


Staatssecretaris Klijnsma noemt Werkbedrijf Lelystad belangrijke stap vooruit 16-09-2013 Staatssecretaris Klijnsma noemt Werkbedrijf Lelystad belangrijke stap vooruit

Maandag 16 september bracht de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma, een werkbezoek aan Lelystad. Na een gesprek bij Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) over schuldhulpverlening stond een bezoek aan de Buurtvoorlichters op het programma. Wethouder Willem de Jager en directeur van het Werkbedrijf Lelystad Onno Vermooten ontvingen de taatssecretaris in multifunctionele accommodatie Atolplaza, de thuisbasis van de Buurtvoorlichters.
Parels koesteren
Klijnsma maakte kennis met de Buurtvoorlichters in Lelystad. Buurtvoorlichters worden in Lelystad ingezet om bewoners van de Atol, Zuiderzeewijk en omliggende wijken te informeren over ontwikkelingen in de buurt en met hen in gesprek te gaan over diverse maatschappelijke projecten. De inzet van Buurtvoorlichters in Lelystad is een innovatief project op het gebied van werkgelegenheid, waarbij het de bedoeling is dat deze werkervaringsplaatsen voor de deelnemers uiteindelijk leiden tot het vinden van een reguliere baan. De staatssecretaris complimenteerde de Buurtvoorlichters met hun inzet en de wijze waarop zij hun werk verrichten. Ook was ze onder de indruk van de resultaten van het project. ‘Deze parels moet je koesteren’ aldus de staatssecretaris.

Werkbedrijf
Vervolgens werd de staatssecretaris door wethouder Willem de Jager en directeur van het Werkbedrijf Onno Vermooten geïnformeerd over het pas opgerichte Werkbedrijf Lelystad. De doelstelling om meer mensen aan het werk te helpen en hiermee al invulling te geven aan de komende Participatiewet, noemde Klijnsma een belangrijke stap vooruit. Ook de samenwerking met werkgevers is een belangrijke voorwaarde om in de toekomst succesvol te kunnen zijn.


Deze website gebruikt cookies
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
x