A A A
Maakt werk van arbeid

Is de digitale uitgave van werkbedrijf lelystaD                              nov 2018

 

      Nieuwe Banen LelystadAanleiding

De gemeente Lelystad verwacht de komende jaren een verdere banengroei op de Flevolandse arbeidsmarkt. Om ook kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt daarvan te laten profiteren, zoals werkzoekenden met een situationele afstand tot de arbeidsmarkt, is de gemeente gestart met de pilot Nieuwe Banen. Het doel hiervan is een nieuwe methodiek te ontwikkelen om meer mensen te laten participeren op de arbeidsmarkt.    

Nieuwe Banen methodiek: Wat is nieuw aan de aanpak?
Niet de werkzoekende, maar de baan is het uitgangspunt. Het eerste onderscheidende element van de methodiek is dat werkgevers vooruit kijken en in kaart brengen welke nieuwe banen er door groei van hun organisatie ontstaan (zie bovenstaand figuur). Het tweede element is dat werkzoekenden zich inleren in die banen voordat de vacatures daadwerkelijk ontstaan, ondersteund door bv. loonkostensubsidie. Inleren kan bij de werkgever, bij Werkbedrijf Lelystad of bij een andere werkgever. Het idee is dat na een bepaalde periode (maximaal twee jaar maar liefst zo snel als kan) de nieuwe banen overgaan in duurzame reguliere banen. Zo wordt de groei van bedrijven verbonden aan inclusie.    

Belangrijke rol werkgevers
De Nieuwe Banen Methodiek wordt ontwikkeld door middel van een social lab. Hierin werken werkgevers, werkzoekenden, werkcoaches, managers van het Werkbedrijf en de gemeente Lelystad en onderzoekers samen aan de ontwikkeling van de methodiek. Werkgevers waren ook betrokken bij werksessies en monitoring. Uniek is dat de verschillende partijen elkaar ontmoeten tijdens bijvoorbeeld werksessies en bedrijfsbezoeken.    

Inmiddels zijn vier routes naar nieuwe banen geïdentificeerd. Voor één van die routes is een concreet traject met Hajé Hotels en Restaurants uitgewerkt. “Het kost wel wat meer tijd, maar het weegt uiteindelijk goed op tegen wat je ervoor terug krijgt.”, aldus Thierry Hajé over het project.  

Stand van zaken
Na een jaar van voorbereiding ondersteund door bijeenkomsten en monitoring van het social lab, is de pilot Nieuwe Banen toe aan de laatste fase, namelijk die van uitvoering en evaluatie. In september/oktober is gestart met het plaatsen van werkzoekenden uit de desbetreffende doelgroep in het kader van de pilot Nieuwe Banen.  

Volgens inschattingen van Werkbedrijf Lelystad is het mogelijk om 25-50 werkzoekenden met een situationele afstand tot de arbeidsmarkt te plaatsen voor eind 2019. Werkgevers die op zoek zijn naar personeel wegens groei van hun organisatie kunnen contact opnemen met Ronald Revenberg van Werkbedrijf Lelystad om mee te doen aan dit experiment.
   

Hoe kan Werkbedrijf Lelystad u helpen?

We ontmoeten u graag. Vanzelfsprekend vrijblijvend.

Home Over Contact Click here to unsubscribe

 

 

Aanmelden nieuwsbrief Werklink of Nieuwsflits

Eerdere uitgaven van onze Nieuwsbrief en Nieuwsflits

Nieuwsflits juli 2018     Werklink 3 2016
Nieuwsflits april 2018   Werklink 2 2016
Nieuwsflits december 2017   Werklink 1 2016 
Nieuwsflits augustus 2017     Werklink 4 2015 
Nieuwsflits juli 2017   Werklink 3 2015
Nieuwsflits juni 2017   Werklink 2 2015
    Werklink 1 2015
    Werklink 3 2014 
    Werklink 2 2014
    Werklink 1 2014 
     
     
     
     
     
 

Deze website gebruikt cookies
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
x