12 deelnemers van het WijkLeerbedrijf Zorg ontvangen een mbo-niveau 2 diploma en starten in een betaalde baan in de zorg! Diploma-uitreiking WijkLeerbedrijf Lelystad

12 deelnemers van het WijkLeerbedrijf Zorg ontvangen een mbo-niveau 2 diploma en starten in een betaalde baan in de zorg!
Diploma-uitreiking WijkLeerbedrijf Lelystad

Vrijdag 2 juli 2021 was het voor 12 deelnemers van het WijkLeerbedrijf Zorg in Lelystad groot feest! Tijdens de officiële diploma-uitreiking hebben zij hun welverdiende MBO niveau 2 diploma in ontvangst mogen nemen. Met het diploma op zak gaan ze aan het werk in de zorg bij een van de partners van het WijkLeerbedrijf Zorg.

Het WijkLeerbedrijf is twee jaar geleden gestart en biedt jaarlijks 15 – 20 inwoners van Lelystad met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende opleidings- en werkervaringsplaats, met na een jaar een baan in de zorg. Het Wijkleerbedrijf is een samenwerkingsverband tussen Werkbedrijf Lelystad, ROC Flevoland, Woonzorg Flevoland, Coloriet, Triade Vitree, Welzijn Lelystad en Calibris Advies. Deze organisaties nemen niet alleen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door werkzoekenden een kans te bieden op een baan in de zorg, maar zoeken tevens oplossingen voor het oplopende tekort aan (zorg-)medewerkers. In een uitdagende leeromgeving en door de aanwezigheid van adequate begeleiding, krijgen de deelnemers de kans zich succesvol te kwalificeren en aan de slag te gaan in de zorg.

Tijdens de opleiding bieden de deelnemers van het WijkLeerbedrijf ondersteuning aan wijkbewoners en cliënten van zorginstellingen (ouderen, zieken en jonge gezinnen). Het gaat om structurele informele hulp waarvoor geen thuiszorg of ondersteuning mogelijk is. Hiermee worden mantelzorgers ontlast en vrijwilligers extra ondersteund. Denk aan samen boodschappen doen, een kopje koffie drinken en begeleiden naar activiteiten in de wijk. Dit geeft mensen de mogelijkheid om prettiger en zelfstandiger thuis te blijven wonen en dringt eenzaamheid in de wijk terug. Na een jaar begeleiding en opleiding door ROC Flevoland, hebben de deelnemers een baan aangeboden gekregen bij een van de partners van het WijkLeerbedrijf. Daar is de opleiding in een betaalde leerwerkbaan vervolgd om gekwalificeerde zorg te gaan verlenen.

Onno Vermooten, directeur Werkbedrijf Lelystad, is zeer ingenomen met de samenwerking. “Onze zorgpartners in de stad leveren een maatschappelijke bijdrage en wij kunnen een bijdrage leveren aan het oplossen van het personeelstekort. Inwoners die aan slag willen in de zorg, maar nog onvoldoende kwalificaties hebben, wordt een unieke kans geboden. We mogen trots zijn op dit mooie Lelystadse initiatief.”

Ga naar de inhoud