Werkzoekenden maken de switch

Met hulp van UWV en Werkbedrijf Lelystad omschakelen naar werk in een andere branche.

Veel banen in de administratieve sector staan onder druk vooral wegens de automatisering. Werkzoekenden met een administratieve opleiding of werkervaring ondervinden daardoor moeilijkheden met het vinden van een baan. Dat was voor Werkbedrijf Lelystad en UWV aanleiding om op 20 juni het event ‘SWITCH’ te organiseren. Ruim dertig werkzoekenden luisterden bij Werkbedrijf Lelystad aan de Vaartweg naar vijf werkgevers over hun bedrijf en de functies die zij aan de kandidaten kunnen bieden.

Voorafgaand aan het event heeft een groot deel van de kandidaten een voorbereidende workshop gevolgd. Tijdens deze workshop leerden de kandidaten een andere kijk op werk krijgen en hun eigen mogelijkheden anders in te zetten, waardoor hun kansen op een baan in een andere branche toenemen.

Concrete mogelijkheden De vijf werkgevers – Conduent,  KMM Groep, GOED Arbeidsmarkt Intermediair, UWV Klanten Contact Center en Bataviastad – gaven aan concrete mogelijkheden voor de groep werkzoekenden te hebben. Na de presentaties konden de kandidaten door middel van een formulier aangeven met welk bedrijf zij in gesprek wilden gaan. Ook was een vacaturewand met vacatures bij andere werkgevers waar de kandidaten zich direct konden aanmelden.

Pas je aan Marleen Hulzinga–Besselsen is sinds begin dit jaar HR-manager bij KMM Groep dat bestaat uit de bedrijven Metafoor, IVIO, Karmac en Prosu. Zij vertelde over de vele mogelijkheden die er binnen KMM Groep zijn om van functie te wisselen of over te stappen. Marleen Hulzinga wist het gezelschap te boeien met haar eigen verhaal over haar ervaring toen zij enkele jaren terug zélf vanuit een administratieve functie een switch maakte. Zij koos bewust voor arbeidsrecht en volgde verscheidene opleidingen om uiteindelijk bij MixCom in Zwolle op te klimmen tot HR-manager. Puttend uit haar ervaring zei Hulzinga dat er drie dingen zijn die belangrijk zijn, die zij als advies meegaf: denk buiten de kaders; stel jezelf een doel en maak daarvoor een plan. Darwin citerend zei Hulzinga: “Niet de sterkste zal overleven, maar degene die zich weet aan te passen.”

Vervolg Het event ‘SWITCH’ krijgt een vervolg met speeddate gesprekken die begin juli zullen plaatsvinden aan de hand van de voorkeuren die de werkzoekenden hebben aangegeven.

Ga naar de inhoud