WijkLeerbedrijf voor de zorg geopend

Wethouder John van den Heuvel heeft het Lelystadse WijkLeerbedrijf voor de zorg geopend. Het WijkLeerbedrijf is gevestigd in Multifunctioneel Centrum Atolplaza. Vanuit deze locatie doen deelnemers door leren en werken in de wijk werkervaring op met het uitzicht op een baan in de zorg. Zij helpen wijkbewoners (ouderen, zieken en jonge gezinnen) met allerlei klusjes in en om het huis. Het gaat om structurele informele hulp waarvoor geen thuiszorg of ondersteuning mogelijk is.
In een uitdagende leeromgeving en met adequate begeleiding, krijgen deelnemers de kans zich succesvol te kwalificeren en aan de slag te gaan in de zorg. Na een jaar begeleiding en de opleiding voor de zorg niveau 1/2 door ROC Flevoland, krijgen de deelnemers een baan aangeboden bij een zorginstelling en wordt de opleiding vervolgd om gekwalificeerde hulp te gaan verlenen.   Kortom, een unieke kans voor Lelystedelingen die aan de slag willen in de zorg, maar onvoldoende kwalificaties hebben. Maar er zijn meer voordelen.
Zo worden mantelzorgers ontlast en vrijwilligers extra ondersteund. Denk aan samen boodschappen doen, een kopje koffie drinken en begeleiden naar activiteiten in de wijk. Dit geeft mensen de mogelijkheid om prettiger en zelfstandiger thuis te blijven wonen en dringt eenzaamheid in de wijk terug.
Ook wordt een positieve bijdrage geleverd aan het oplossen van het personeelstekort.   Het Wijkleerbedrijf is een samenwerkingsverband tussen Werkbedrijf Lelystad, ROC Flevoland, Woonzorg Flevoland, Coloriet, Triade Vitree en Calibris Advies. Deze organisaties nemen niet alleen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door werkzoekenden een kans te bieden op een baan in de zorg, maar zoeken tevens oplossingen voor het oplopende tekort aan (zorg-)medewerkers.

Ga naar de inhoud