Steeds meer statushouders vinden baan via Werkbedrijf
Steeds meer statushouders vinden via het Werkbedrijf Lelystad een baan. Hun aandeel is nu al 15 procent van alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die via de Participatiewet een baan vinden. Alleen is de taal een probleem.
Elk jaar moet het Werkbedrijf 320 mensen met een bijstandsuitkering aan werk helpen. Vermooten heeft daarvoor contact met 224 bedrijven. “Met logistieke bedrijven zoals Jysk gaat het hard. Daar gaan soms tientallen mensen tegelijk heen.”
Wat opvalt is dat steeds meer statushouders (asielzoekers die in Nederland mogen blijven) via het Werkbedrijf aan de slag gaan. Dat is nu zo’n 15 procent van het geheel. De taal is nog wel een probleem, zegt Vermooten. “We hebben een speciaal trainingsprogramma voor hen. Allereerst om kennis te maken met de arbeidsmarkt in ons land. Verder loopt het programma Taal op de Werkvloer. Zo kreeg een ingeburgerde statushouder uit Syrië werk in de horeca. Op een gegeven moment moest hij dienbladen halen. Maar dat woord bestaat helemaal niet in het Syrisch.”
Goede tijden, slechte tijden
In de jaren dat Vermooten directeur was, waren er economisch goede en slechte tijden: “Ik dacht altijd dat dat verschil maakte. Maar als het goed gaat zoals nu, zijn ondernemers druk met de tent draaiende houden. Dan moet ik extra m’n best doen om mensen met talenten bij hen onder de aandacht te brengen. Beide situaties hebben hun voors en hun tegens. Toch zijn ondernemers in deze tijd bereid om mensen die werk zoeken een kans te geven.” Hij voegt eraan toe dat hij trots is op de BKL-trofee die hij onlangs kreeg op het gala van de Bedrijfskring Lelystad. Dat hij als overheids-BV een prijs kreeg van ondernemers. ”Die zeiden: het gaat om het personeel. En het Werkbedrijf helpt ons daaraan.”
Omroep Flevoland – Nieuws – Steeds meer statushouders vinden baan via Werkbedrijf